Z geslom Velika družina srčnih v okviru iniciative Daruj energijo za življenje ljudi danes zaznamujemo nacionalni dan krvodajalstva. Njegov namen je izraziti zahvalo krvodajalcem, ki omogočajo, da življenje teče.

Krvodajalstvo predstavlja pomemben del zdravstvenega sistema v Sloveniji. Tradicija darovanja krvi pri nas je dolga, saj so prvo steklenico krvi konzervirali pred 75 leti. V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, zato so številne krvodajalske akcije več kot potrebne.

Letno se za darovanje krvi odloči približno 100.000 prostovoljnih krvodajalcev, kar pokrije potrebe slovenskega zdravstva, so zapisali na Rdečem križu Slovenije.

O izjemnem pomenu krvodajalstva in da je v zdravstvu kri potrebna prav vsak dan, priča tudi podatek, da se za nekatere ponesrečence porabi tudi do 15 litrov krvi, za kar je potrebnih od 20 do 30 krvodajalcev. Tudi ob nepredvidenih zapletih pri porodu je potrebnih do pet litrov krvi, kolikor je prispeva deset krvodajalcev, navajajo v rdečem križu.

Za potrebe slovenskega zdravstva in zadostno preskrbo s krvjo je potrebnih med 350 in 400 krvodajalcev dnevno. Od leta 2011 so na rdečem križu zabeležili skoraj 90.000 na novo vpisanih krvodajalcev. Vsako leto skupaj s transfuzijsko službo organizirajo več kot 1100 krvodajalskih akcij, tako na terenu kot v transfuzijskih ustanovah.

Kljub epidemiji covida-19 so se hitro in organizirano prilagodili in poskrbeli za zaščito krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanje možnih prenosov bolezni, so še izpostavili.

Od ponedeljka se krvodajalske akcije, glede na dobro zdravstveno stanje prebivalstva ponovno odvijajo po načrtih.

Odzovite se na vabila Rdečega križa

Univerzitetni klinični center Maribor obvešča, da se odvzem krvi pacientom od 8. junija dalje ponovno izvaja v Centru za transfuzijsko medicino od 7.30 do 11. ure, in sicer vsak delavnik.

Pri tem dodajajo, da odvzem krvi krvodajalcem še vedno poteka v prostorih Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

»Vljudno naprošamo naše krvodajalce, da se odzovejo na sms vabila Rdečega križa, vse tiste, ki pa bi želeli darovati kri, pa prosimo, da se predhodno najavijo na telefonski številki 041 320 796 ali 02 321 22 71 (vsak delovnik do 16. ure),« sporočajo iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Krvodajalske akcije na Medicinski fakulteti potekajo v ponedeljek, torek in četrtek od 7.30 do 12. ure, v sredo in petek pa v Univerzitetnem kliničnem centru izvajajo terenske krvodajalske akcije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice