Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Meteorologi napovedujejo, da letošnje poletje ne bo tako vroče, kot je bilo lansko. Večjemu delu evropske celine grozijo suše, medtem ko bi lahko neurja na Balkanu povzročila nevarnost poplav.

Poletje je pred vrati in ameriški meteorološki spletni portal AccuWeather je tako kot pred vsakim letnim časom tudi za prihajajoče poletje izdal dolgoročno napoved za vreme v Evropi.

V začetku tega leta je poročilo, ki ga je objavila služba Copernicus Climate Change Service, podrobno opisalo, da je bilo poletje 2022 najbolj vroče v zgodovini na evropski celini in je preseglo prejšnji rekord, ki je bil postavljen le eno leto prej.

Ob vstopu v novo poletje se zato marsikateremu Evropejcu poraja vprašanje, ali si bomo poletje 2023 zapomnili kot še eno sezono ekstremov.

Bo tudi leto 2023 leto rekordnih poletnih temperatur?

Vremenoslovca Tyler Roys in Alan Reppert poudarjata, da bo poletje v južni Evropi nastopilo pozno. Sveži in deževni dnevi se bodo nadaljevali tudi v juniju, zato v tem mesecu še ni za pričakovati temperaturnih šokov. 

Britanski strokovnjaki poudarjajo, da v letu 2023 ne bomo priča tako vročemu poletju, kot je bilo v preteklih letih. To pomeni, da bodo dnevi ekstremne vročine manj pogosti in bodo vročinski valovi krajši.

»Včasih bo vroče, zlasti od Iberskega polotoka do južne Francije in severne Italije, vendar je malo verjetno, da se bo ekstremna rekordna vročina lanskega poletja ponovila,« je dejal Roys.

V jugozahodni Evropi se bodo nadaljevala sušna obdobja, kar pomeni, da bosta še naprej prizadeti Španija in severna Italija. Na vzhodu celine je manj možnosti za pogoste tropske valove.

Na območju Slovenije nevarnost močnejših neurij

Napoved za Evropo poudarja območje od severne Francije do Nemčije, Poljske in balkanskih držav kot najverjetnejši koridor, ki se bo soočil s pogostejšimi padavinami in hudim vremenom v primerjavi s preostalim delom celine.

»Območje od severne Francije do Balkana je najbolj ogroženo zaradi hudih vremenskih razmer v smislu neviht, ki lahko povzročijo uničujoče vetrove in točo,« je dejal Roys.

Tukaj za Slovenijo izstopa vzhodni del države.

Na Balkanu bi lahko neurja povzročila tudi precejšnjo nevarnost hudourniških poplav, saj naj bi se količina padavin po pričakovanjih povečala nad zgodovinsko povprečje sezone

Se pa po Roysovih besedah tudi poleti obetajo »lepa obdobja«.

Pričakuje se, da bodo junija, julija in avgusta temperature blizu ali nekoliko nad zgodovinskim povprečjem v celotni regiji.

Komentarji (1)

LiamJacob (ni preverjeno)

­my r­o­o­m­At­e's ­m­ot­h­er ­m­A­k­es $67/­h­our ­o­n t­h­e ­c­o­m­put­er. S­h­e ­h­As ­b­e­e­n w­it­h­out ­A j­o­b ­f­or 8 ­m­o­nt­hs ­but ­l­Ast ­m­o­nt­h ­h­er ­c­h­e­c­k w­As $19928 just w­or­k­i­n­g ­o­n t­h­e ­c­o­m­put­er ­f­or ­A ­f­ew ­h­ours. ­g­o t­o t­h­is s­it­e ­h­o­m­e t­A­b ­f­or ­m­or­e ­d­et­A­i­l
https://iplogger.com/2UFuy5.ico

Starejše novice