Foto: Jure Banfi
V Mariboru je bilo danes gastronomsko doživetje med vinogradi. Za 70-metrsko mizo pod znamenito mariborsko Kalvarijo so z vrhunsko kulinariko 150 gostom postregli dijaki in študenti mariborskih šol za gostinstvo in turizem.

Po lanskoletni prvi Žametni večerji je bilo danes pod Kalvarijo znova mogoče okušati kulinarične specialitete. Vstopnice za njeno drugo izvedbo pošle v uri in pol.

Omizju s 150 gosti so postregli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor in študenti Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Vrhunska Michelinova kulinarika pod Kalvarijo

Svojo noto na jedilniku sta pustila »mlada upa«, dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor Erazem Valentinčič in študent Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Tine Leopold, ki sta jedilnik dopolnila pod mentorstvom Michelinovih chefov Igorja Jagodica in Filipa Matjaža.

Jedilnik je s sladico zaokrožil mariborski chef Sebastjan Plevčak iz Restavracije Sedem.

Žametna večerja je predstavila značilne jedi Štajerske – v ta namen so med drugim dijaki in študenti obiskali Pokrajinski muzej Maribor, kjer so se spoznali s štajerskimi prehranjevalnimi navadami.

Izjemna izkušnja za dijake in študente

Prva izvedba Žametne večerje je botrovala tudi osvojitvi naziva najboljše evropske kulinarične destinacije, a to ni najpomembneje, poudarja Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor. 

»Najpomembneje je, da smo oblikovali uspešno partnerstvo z izobraževalnimi ustanovami in tako ponudili platformo za povezovanje dijakov in študentov z vrhunskim profesionalnim okoljem ter za ozaveščanje o priložnostih, ki jih ponujajo poklici v gostinstvu in turizmu,« je povedal. 

Ta aspekt poudarja tudi Dušan Erjavec, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor: »To so vezi, za katere si prizadevamo, saj so trajne in presegajo posamezne kulinarične dogodke.«

Tanja Angleitner, direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, opozarja predvsem na to, da se delo v klasični kuhinji bistveno razlikuje od tovrstnega ekskluzivnega dogodka. 

»Študenti tako pridobijo višjo raven organizacije dela, gre za zahtevnejši način strežbe gostom, študent mora biti dosleden, organiziran, učinkovit, komunikativen, prijazen in strokoven – vse to pod budnim očesom zahtevne publike,« je dejala.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ustaššš (nepreverjen)

Mariborska smetana

Rq (nepreverjen)

ja. kisla...

In reply to by Ustaššš (nepreverjen)

delovno aktive… (nepreverjen)

Vsaj svoje predrage sončne špegle bi si lahko bogatunski zmaziljenci sneli iz spoštovanja do dijakov in študentov, ki so stregli njihove prepolne riti.

nera (nepreverjen)

cirkus za elito

44 (nepreverjen)

se dogaja, dobro

Pikasns (nepreverjen)

Bravo, super! Maribor je ja diamant!

Glede na to, da smo mesto in regija vrhunskih vin pričakujem več podobnih dogodkov.

Surfeiter (nepreverjen)

Očitno vi bebčeki zagorski, ki tukaj smetite s svojimi nebulozami o eliti, sploh ne veste kaj in kdo elita je ... in verjamite meni: na derneku šole za kelnarje, elite ziher ni ...
... direktorica namesto ravnateljica?
... platforma?
Ajde kelneru, ajde mala ... donesi mrzl pir ...

Sloki (nepreverjen)

Bravo, super prireditev! Še več takšnih dogodkov. Bravo dijaki in profesorji!

Fischer (nepreverjen)

In kdo je lahko prišel do take večerjice? Verjetno županek in njegovi, pa še kak kao vplivnež in radodajke. Kobila in Holob sta papcala poleg?

skopušnik (nepreverjen)

95% teh pozerjev, bleferjev in wannabejev nima za burek ali pa je mizerno plačanih iz državnega proračuna in JS, torej čisti strošek! Prava elita, zdaj bodo pa doma 3 mesece kruh in budget pašteto žrli! Samo to se ne vidi in tračmediji ne bodo pisunili! Manjkajo samo še migranti, za phukanje starih debelih bab! Če sta JS aparatčika župan z 2600 neto ali Struc s 1600 neto elita!? Kaka država je to?

LiamJacob (nepreverjen)

Mati moje sobe Ate zasluži 67 $/uro z računalnikom. Bila je brez službe že 8 mesecev, prejšnji mesec pa je njen ček znašal 19928 $, samo nekaj ur dela za računalnikom. za več podrobnosti pojdite na domačo stran tega spletnega mesta.........https://iplogger.com/2UFuy5.ico

Parmezana prosim (nepreverjen)

Preveč vas je, ki drugega kot kritiziranje ne poznate. Eni pač morajo plačat ekvivalentno slovenski letni vinjeti, da dobro jejo in se malo pokažajo in s tem ni nič narobe, drugi pa naj pač grejo mimo/naprej s svojim življenjem.

Andabanda (nepreverjen)

Afnanje po mariborsko...paradajz za rajo pa 12€ na kg.

AishaHaywood (nepreverjen)

Scam scam every where but don’t worry , every one is not a cheater, very reliable and profitable site. Thousands peoples are making good earning from it. For further detail visit the link no instant money required free signup and information…….__ https://smartcash76.blogspot.com/

Mihc (nepreverjen)

Odvratno prenažiranje wannabe elite. Že na sliki jih je pol takšnih, ki bi morali takoj shujšati vsaj za 30 kg in katerim bi bolj koristil tek na Kalvarijo, ki so jo opazovali izza fancy pogrinjka. Nasploh je šlo to preseravanje s tako imenovano "vrhunsko kulinariko" v zadnjih letih čez vse meje. Nekakšni "žrebičkovi medaljončki v mandljevi skorjici, na posteljici iz tartufove espume". Bruuuuuuh.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice