Foto: Miloš Vujinović
Letos bodo kmetje za eno tono koruze dobili dobrih 300 evrov, kar je skoraj 100 evrov več kot lani, a bodo zaradi dražjega goriva in gnojil vendarle težko pokrili vse stroške. Zarad pomanjkanja koruze pa se obeta tudi dvig cene mleka in mesa.

Franc Sukič na njivah v okolici Gornjih Petrovcev letos koruzo prideluje na desetih hektarjih. Ob običajni letini bi pridelal več kot 150 ton koruze, letos pa bo manj kot 100 ton pridelka.

»Suša je pridelek kar dobro oklestila, na določenih mestih manj, drugače pa kar dosti. Pa ogromno škode nam dela divjačina, jeleni, srne, divje svinje zdaj prihajajo noter,« pravi.

Pet toplotnih udarov in le za polovico pridelka

Panvita, ki je največji pridelovalec koruze pri nas, letos pričakuje bistveno manjši pridelek. Po dobrih spomladanskih obetih je 1200 hektarjev koruze poleti najbolj prizadela vročina.

»Imeli smo štiri do pet toplotnih udarov, tako da pričakovanja po pridelku so nekje na tistih lahkih tleh celo manj kot 50 odstotkov,« pravi direktor Panvite kmetijstva Branko Virag.

Letos za eno tono koruze od 305 do 310 evrov

Za proizvodnjo krme Panvita potrebuje vsaj 22.000 ton koruze in ker toliko ne bodo pridelali sami, bodo poskušali čimveč pridelka odkupiti od kmetov.

Da jih bodo prepričali, bodo morali ponuditi višjo ceno kot lani.

»V lanskem letu je bila odkupna cena nekje od 215 do 220. Letos bo od 305 do 310. Se pravi, da je to dobrih 30 ali 35 odstotkov višja cena kot v lanskem letu,« pravi Virag.

Zaradi nižjih pridelov in povečanja stroškov ne bo zaslužka

Na višje cene koruze je najbolj vplivala vojna v Ukrajini, ki je velika pridelovalka žit. Tamkajšnje dogajanje je tako prineslo negotovost na globalni trg, precej višji pa so bili letos tudi stroški pridelave.

»Kakorkoli je zdaj nekoliko višja cena na odkupu koruze napram lani, pa ti nižji pridelki ob tem hkratnem skokovitem povečanju stroškov mineralnih gnojil, mislim da ne bo neka pozitivna ekonimika na koncu,« je ob robu letošnjega dneva koruze povedal Primož Titan, ki vodi posestvo na Biotehniški šoli Rakičan.

Preračunavali bodo kako naprej

Kmetje so lahko letos le nemo opazovali skokovito rast cen ene tone umetnega gnojila.

»Cene so bile od 270 do 300 in 320 na tono, zadnje cene pa so okrog 1200 in 1300 evrov. Tako, da bo kar dobro potrebno vzeti pisalo in papir v roke in si dati te številke na list, pa preračunati, kako naprej,« dodaja Sukič.

Cena mesa in mesnih izdelkov bo višja

Kako naprej, pa si bomo morali dobro preračunati vsi potrošniki, saj je pridelava mleka, predvsem pa reja prašičev in perutnine odvisna izključno od cene koruze.

»Cena koruze je višja, se pravi bo strošek reje živali višji, bo posledično odkupna cena živali višja in jasno, da tudi sama cena mesa in mesnih izdelkov bo višja,« opozarja Virag iz Panvite.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice