Psiholog Peter Markič je predstavil telefonske številke, na katere lahko pokličemo, kadar je duševna stiska ob epidemiji koronavirusa prevelika.

Prehajanje občinske meje bo z jutrišnjim dnem dovoljeno v štirih statističnih regijah, kjer je epidemiološka slika najugodnejša. In sicer v Osrednjeslovenski, Goriški, Obalno-kraški in Gorenjski regiji. Znotraj teh regij gibanje ni več omejeno, če imate naloženo in aktivirano aplikacijo #OstaniZdrav.

Namestnica vladnega govorca Maja Bratuša je na popoldanski vladni novinarski konferenci povedala, da si je do včeraj aplikacijo naložilo 188.840 uporabnikov operacijskega sistema Android in 19.120 uporabnikov iOS. Število vnesenih TAN kod (podatek za zadnjih štirinajst dni) je 1367.

Epidemija koronavirusa in omejitveni ukrepi pa poglabljajo duševno stisko posameznikov. »Vse pogosteje se sprašujemo, kaj se dogaja z mano? Ali je to še normalno?«

Psiholog Peter Markič je povedal, da je vse, kar se nam dogaja, običajna reakcija na neobičajno situacijo.

Pokličite za pomoč, če jo potrebujete

Markič je predstavil telefonske številke, na katere se lahko obrnemo, kadar potrebujemo pomoč.

»Ko si ne moremo več pomagati sami, potrebujemo pomoč od zunaj. Ob duševni stiski nam strokovnjaki svetujejo tudi preko telefona,« je pojasnil psiholog in dodal: »Ko je duševna stiska prevelika, se za strokovno podporo obrnite na 080 5100.

Na tej številki vam 24 ur na dan, vse dni v tednu, nudijo pomoč izkušeni strokovnjaki iz področja duševnega zdravja.« Kot je pojasnil Markič, dobijo na to številko okoli 300 klicev na dan. 

Mladi se lahko po pomoč obrnejo na že dobro uveljavljen Tom telefon na številki 116 111. Gre za splošni telefon za otroke in mladostnike v stiski, ki je na voljo vsak dan med dvanajsto in dvajseto uro.

Na telefonsko številko v povprečju pokliče okoli 80 posameznikov. Mladi kličejo zaradi težav s starši, telesnim razvojem, spolnostjo, duševnim zdravjem. V zadnjem času pa tudi zaradi stisk, ki so posledica epidemije.  

Nemoč ni nič sramotnega

Odnos do psihosocialne pomoči se je v zadnjem letu spremeni, je pojasnil. Vse več ljudi se v stiski obrača na različne telefone in strokovnjake.

»Nemoč ni več nič sramotnega. Z iskanjem pomoči nismo zaznamovani,« sporoča psiholog in dodaja: »Poiskati pomoč je izraz moči, kadar smo nemočni.«

Komentarji (2)

Karl Marx (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

za to nora država ima denar da daje za take luzerje
Da bi pa klošarjem Miklavža zrihtala pa ne
So rekli da je ves denar popapcal zlatko

TABORČAN (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

SAME SERONJE OD FOLKA MALO ZAGUSTI PA SO VSI GOTOVI

Starejše novice