Če opazite klopa na koži, ga je pomembno čim prej odstraniti.

Bivanje v naravi, še posebej med nizkim rastlinjem, je povezano s tveganjem stika s klopi. Za aktivnost klopov so potrebne ugodne temperature in vlaga, zato so sezonsko zelo aktivni. Največ jih je spomladi in zgodaj poleti, lahko pa jih najdemo tudi zgodaj jeseni, odvisno od podnebnih pogojev.

Klopi se nahajajo na listih in vejah grmovja, nizkem rastlinju do višine enega metra, v goščavah, predvsem v gozdnih tleh. Najpogosteje se okužijo med hranjenjem na gozdnih živalih in glodavcih, svoje okužbe pa lahko prenesejo na človeka, če se ta znajde v njihovem naravnem okolju.

Tveganje za okužbo z boleznimi, poroča hrvaški N1, ki jih prenašajo klopi, lahko zmanjšamo z nekaterimi ukrepi.

Zaščitite se pred klopi

  • Nosite primerno obleko in obutev za bivanje v naravi (dolgi rokavi, hlače zataknjene v nogavice, zaprti čevlji).
  • Izogibajte se oblačilom temnih barv (na katerih je klopa težje opaziti) in materialov, kot sta volna in flanel, ker se klopi nanje lažje oprimejo.
  • Hodite po označenih poteh.
  • Izogibajte se prebijanju skozi grmičevje, ležanju na tleh in odlaganju oblačil na grmovje in tla.
  • Uporabite repelente (za odganjanje klopov) na izpostavljenih delih telesa in morebitno tudi na oblačilih (uporabite jih po navodilih proizvajalca).
  • Po vrnitvi iz narave preoblecite oblačila in natančno preglejte celo telo (s pomočjo ogledala ali druge osebe za pregled nevidnih delov telesa). Klop po prihodu na gostitelja več ur »hodi« in išče primerno mesto za ugriz.
  • Preverite, ali imate na koži ali oblačilih klopa, in ga čim prej odstranite, še posebej preglejte dele telesa z nežnejšo kožo (za ušesi, tilnik, vrat, dimlje, dojke, pazduhe, področje za koleni, popek).
  • Pri otrocih se klop pogosto najde na glavi – ker so nizki in se več igrajo v travi, lahko klopa lažje »poberejo« z glavo oziroma zgornjim delom telesa.
  • Po vrnitvi iz narave se stuširajte.

Postopek pri ugrizu klopa

Če opazite klopa na koži, ga je pomembno čim prej odstraniti – tveganje za okužbo je večje, če je klop dalj časa prisesan. Lažje ga je odstraniti v prvih nekaj urah po ugrizu.

Operite si roke, pinceto obrišite z antiseptikom in klopa takoj odstranite s pinceto (sami ali kdo od vaših bližnjih) tako, da ga primete čim bližje glavici, pri koži, in ga z rahlim vlečenjem izvlečete iz kože, nato kožo obdelajte z antiseptikom.

Klopa ne mažite z ničimer (alkoholom, kremo, oljem, lakom za nohte, petrolejem) niti jih ne »zažigajte« s plamenom, ne vlecite jih na silo, ne stiskajte niti ne gnetite, ker se zaradi tega krčijo in izločajo večje količine sekreta in če so okuženi, povzročitelje bolezni v človeško telo, kar olajša prenos okužbe.

Zdravnika ni treba obiskati, razen če se po ugrizu klopa v roku štirih tednov (najpogosteje v sedmih dneh) pojavi izpuščaj (rdečica prstanaste ali ovalne oblike, ki bledi v sredini) in/ali zvišana temperatura in mrzlica. 

Pojav izpuščaja in/ali temperature ter mrzlice je najverjetneje odraz bakterijske okužbe z bakterijo Borrelia burgdorferi, ki se uspešno zdravi z antibiotikom.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

Cepljenje lahko prepreči pojav klopnega meningoencefalitisa.

Cepljenje se izvaja s tremi odmerki cepiva, kar zagotavlja zaščito za tri do štiri leta. Po treh letih je potrebno ponovno cepljenje z enim odmerkom, če želimo ohraniti ustrezno raven zaščite.

Cepljenje se priporoča osebam, ki spadajo v rizične skupine in so pogosteje izpostavljene ugrizom klopov, in to le v regijah, kjer so znana endemična območja klopnega meningoencefalitisa. Smiselno je cepljenje gozdarjev, gozdnih delavcev, vojakov, lovcev, planincev, pa tudi izletnikov in turistov, ki občasno bivajo v endemičnih regijah.

Starejše novice