Slika je simbolična.
Slovenska policija opozarja pred novo goljufijo, ki postaja vse bolj razširjena. Nepridipravi se izdajajo za uslužbence elektro podjetja in vstopajo v hiše.

Kot so zapisali na Slovenski policiji, so bili novomeški policisti 3. maja 2023 obveščeni, da se na območju Novega mesta pojavlja več neznancev, ki poskušajo pod pretvezo vstopiti v hiše.

Nepridipravi, ki se izdajajo za uslužbence elektro podjetja

In sicer neznanci so se pojavili na dvoriščih stanovanjskih hiš v Novem mestu, kjer prebivajo starejši občani. Pripeljali pa so se z osebnim avtomobilom temnejše barve. 

Pod pretvezo, da so uslužbenci elektro podjetja, ki naj bi pregledovali prostore zaradi namestitve nove elektro opreme, so poskušali vstopiti v hiše.

Eden izmed stanovalcev je posumil, da gre za goljufe, in jih pregnal ter o tem obvestil policijo, so sporočili policisti Policijske uprave Novo mesto.

Ne nasedajte goljufom in ne spuščajte neznancev v svoje domove!

Policisti ob tem dodajajo, da opažajo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so pogostejše v dopoldanskem času.

Storilci običajno žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno.

Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja, opozarjajo na Slovenski policiji.

Občanom svetujejo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi, še poudarjajo policisti.

Ob pojavu sumljivih oseb pa je predvsem pomembno, da ste pozorni na njihov osebni opis, si zapišete registrsko številko vozila in o tem takoj obvestite policiste na številko 113.

Starejše novice