Izdana so bila Priporočila za pripravo odloka o urejenosti naselij in krajine, občina vam lahko med drugim prepove tudi večbarvno fasado.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v sklopu državnega prostorskega reda skupaj s Skupnostjo občin Slovenije izdalo Priporočila za pripravo odloka o urejenosti naselij in krajine.

»Podobe mest, naselij in krajine, ki se odražajo v tipologiji, strukturi, obliki, barvi, svetlobi, zračnosti, materialih, vonjavah in hrupu, dajejo pomemben pečat prostoru, v katerem bivamo, delamo, potujemo in preživljamo prosti čas,« je v priporočilih zapisal Uroš Bežan, minister za naravne vire in prostor.

Občine lahko torej sprejemajo odlok o urejanju naselij in krajine, v katerem lahko prepovejo večbarvne fasade, odločijo, iz kakšnega materiala in kakšne oblike je lahko dvoriščna ograja, kakšna je lahko letna kuhinja in drvarnica ter podobno.

»Podobo naših mest in krajev kazijo kričeče barve fasad, neskladne in iznakažene hiše ter vsiljivi oglaševalski objekti«

Arhitekt Janez Koželj je zapisal, da podobo naših mest, krajev in odprte krajine po vseh slovenskih regijah vse bolj kazijo ruševine, podrtije, neskladne in iznakažene hiše, moteči kamnolomi, vsiljivi oglaševalski objekti in kričeče barve fasad.

»Vidni nered v prostoru narašča zaradi pomanjkanja politične in ponekod tudi strokovne volje, nedodelane pravne podlage zakonskih instrumentov in neenotna ukrepanja,« je dodal v priporočilu.

Priročnik je namenjen občinam, prostorskim načrtovalcem, urbanistom, arhitektom, krajinskim arhitektom ter drugim deležnikom s področja urejanja prostora, ki se ukvarjajo z vprašanji o urejenosti naselij in krajine.

Občine lahko prepovejo zasteklitev balkona in določene naprave za sušenje perila

Občine lahko glede na razmere določijo, v katere od posegov bodo z odlokom posegale, zelo natančno lahko tudi predpišejo, kakšne so lahko fasade, terase, strehe, garaže, drvarnice, letne kuhinje, ograje in podobno.

Med drugim lahko občine prepovejo nedopustne fasadne elemente, kot so kiparska plastika, ornamenti izveski in podobno. Prepovejo lahko zasteklitev oziroma podobne gradbene posege na balkonu, določene naprave za sušenje perila, balkonsko pohištvo, zapiranje balkonske plošče in podobno.

Ne zidanim in drugim masivnim medsosedskim ograjam

V enem izmed osnutkov, ki je predstavljen v dokumentu, lahko razberemo, da so lahko medsosedske ograje narejene samo iz strnjeno nasajenega grmičevja, nizkega drevja, ali lahke lesene ograje. Zidane in druge masivne ograje niso dopustne.

Za žive meje se praviloma lahko uporabljajo avtohtone sorte drevnine, usmeritev letev pri lahkih lesenih ograjah mora biti pokončna, razmik med njimi pa do polovice širine letve. V primeru obcestne ograje je lahko razmik med letvami tudi ožji.

Lahke kovinske ali žične ograje so dopustne v območjih, ki ne vplivajo na arhitekturno in krajinsko podobo naselja. Priporočena višina ograje je 1,2 metra, ne sme pa presegati 1,5 metra vključno z opornim zidom.

V občini Moravske Toplice izvedli barvno študijo vseh 28 naselij

V priporočilih so med drugim izpostavili občino Moravske Toplice, glavne ugotovitve pa so bile, da se občinska uprava zaveda pomena urejenosti naselij in krajine, saj ima območje povišane možnosti za razvoj turističnih dejavnosti.

Izvedena je bila barvna študija fasad za vseh 28 naselij v občini, namen analize pa je bil prepoznati prevladujoč kolorit posameznega naselja.

Posebno pozornost so namenili popisu večjih odklonov oziroma odstopanj, ki negativno vplivajo na urejenost naselij in njihovo podobo.

Komentarji (29)

Leka (ni preverjeno)

Naslov je primeren kmetom in upokojencem .

peder Saša (ni preverjeno)

jaz bom mojo hišo prebarval v mavrične boje
nek se zna
kde sam ja doma

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Ko bo Občina meni plačala fasado ograjo letno kuhinjo ali drvarnico...
Takrat lahko pametujete kako si bom naredil... Ali kakšne barve bom imel...

peder Saša (ni preverjeno)

JA sedaj
ko je svoboda tudi babe ne bodo smele nositi barvo las ki si jo bodo same izbrale
Mi na občini bomo o tem odločali
Recimo jaz nosim roza gače

In reply to by Šumar (ni preverjeno)

Pikasns (ni preverjeno)

Koncno!

ĐonVejn (ni preverjeno)

Spet hocejo bit lenuhi iz javne uprave pomembni.Kako dolgo se?

čarni vrag (ni preverjeno)

Našo krajino najbolj kazijo razni arhitektonski umotvori, ravne strehe in hiše brez napušča. Na pisane fasade smo se že navadili.

55 (ni preverjeno)

Hiše brez ali z minimalnim napuščem so bile od nekdaj del podobe naše krajine. Krasni socialistični arhitekturni umotvori so uvedli dolge grde napušče...tako da kar se tega tiče, smo se samo vrnili v nekoč že obstoječe...seveda v nekaj lepši in časom primerni obliki. Socialistične gradnje v stilu Janko&Metka so pač pase. Rjavi napušči, rdeče strehe in bež fasade so v domeni delavskega sloja s socialističnimi krediti iz 70-ih let.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

peder Saša (ni preverjeno)

tako je

In reply to by 55 (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Idiotizem vseh idiotizmov. Sedaj bo meni ena generacija občinarjev z nikakvim okusom določala barvo fasade?!
Kaj če bi imeli tudi vsi enake barve avtomobilov?! DEBILI DA GLAVA PEČE!!!

andrej1234 (ni preverjeno)

kaj je naslednji korak prepoved kaj boš oblekel to je enostavno poseg v privatno življenje nič drugega kot diktatura res da imajo nekateri grozen okus za barve fasad a če se njim všeč naj zaradi mene imajo kričečo zeleno,rdečo ali katero drugo barvo na hiši

Default (ni preverjeno)

Vsak naj ima kar zeli in si lahko privosci nice ne bi smel dolocati kaj naj kdo ima Ali nima

Pomlad 955 (ni preverjeno)

Kaj pa ograje, ki so tako rekoc skoraj na cesti. Ali se bodo morale odstraniti?

Suska (ni preverjeno)

Resno? Občina bo po novem odločala ne lastnik?Potem pa še naj vse delo plačajo!

Robi27 (ni preverjeno)

Najprej poskrbite za odstranitev vsiljivih jumbo plakatov na panojih in kozolcih, ki rastejo po državi kot gobe po dežju in to sredi polja ali kar v vrsti vzdolž ceste, da šoferja dobesedno posilijo, ko čaka na semaforju zeleno luč. Država meni ne bo določala kakšno letno kuhinjo imam na vrtu! Te spake od arhitektov in krajinarjev ne vedo več kakšne debilizme bi se še spomnili...

Plink (ni preverjeno)

Socialistična sivina,kot je bilo nekoč same prepovedi in omejitve,danes pa nas nič drugega ne čaka.

orožnik (ni preverjeno)

Malo pozno so se spomnili, vasi po dravskem polju, ograje v asfaltne ceste, zožene na minimum, levo in desno, barve fasad pa kot čebelnjaki.

pater Saša (ni preverjeno)

vsak ima pravico dati ograjo na parcelno mejo
in nihče nima pravice voziti po lastniški zemlji
Lahko vozi samo po po zemljišču ki je javno dobro
Zato še enkrat ograje morajo biti
ker se s tem zadrži migrantski učine

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

orožnik (ni preverjeno)

Pa, da je mera polna, na tako zoženo ulico nastavijo še kante za smeti, primer ulice iz Rogoze v Skoke oz. Dobrovce.

Mamka (ni preverjeno)

Kam pa naj dajo smetnjake. Ulice so ozke še iz časov, ko so bili in konji vlekli vozove.

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

Slo22 (ni preverjeno)

Ograjo si bom jaz naredi visoko 5m pa n vrhu bidečo žico pa kamere, dokler bote migrante noter spuscali si bom jaz bunker delo

Ruža (ni preverjeno)

Komi čakam, da bo ta zakon v veljavi.

May (ni preverjeno)

Pa kaj še? A bo kdo stopil enkrat na žulj tem voluharjem, a bomo res dopustili, da nas do konca pohodijo? Golazen! Svojimi žulji si urejam dom, zdej mi pa bojo še ukazovali, ma zamislite si malo!

May (ni preverjeno)

A bomo res ljudje samo kimali in trpeli, da nad ta golazen čisto pohodi? Kaj jih briga kako bom jaz svojimi žulji uredil svoj dom?

SB (ni preverjeno)

Travo naj raje pokosijo okoli občinskih cest...

Neviden (ni preverjeno)

Pa z vilami pridemo po cas občinarji'ne se zajebavati z živci.

Politik (ni preverjeno)

V kratkem bi lepo nekomu dekl odneslo'pok pa se ne čuditi tragediji.Država,občina bo odločala o moji barvi ,ograji in še kaj ,ne me jeba...t.Mojih žuljev?banda 'štirimetersko armirano ograjo si bom postavil 'pa se jebe..te.

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

HM BO TREBA ŠE ELEKTRIKO V OGRAJO PA POTEM PRIDITE

Karantanec (ni preverjeno)

Bravo! To je v razvitih državah že dolgo praksa, ne more en po Balkansko pokvariti truda vseh s kičem!

Starejše novice