Slika je simbolična (foto: Sandi Kelc Photography, Facebook).
Vremenoslovci nam za prihodnji teden napovedujejo prihod deževja, ob tem pa se že pojavljajo strahovi pred novimi poplavami. Da bi v prihodnje vsaj nekoliko zmanjšali škodo, lahko prebivalci z nekaj kliki preverijo, ali živijo na poplavnem območju.

Vročina je ta teden še kako pritisnila, vendar vremenoslovci že pogledujejo proti začetku prihodnjega tedna. Obeta se nam veliki vremenski preobrat. Po dolgotrajnem obdobju sončnih dni namreč vremenoslovci napovedujejo prihod deževja.

»Predvsem zaskrbljujoče je dejstvo, da smo pred kratkim že imeli silovite poplave, sedaj pa nam vremenski izračuni nakazujejo še eno možnost, pa čeprav je jesen še zelo daleč, ko bo deževje še bolj intenzivno,« svarijo vremenoslovci portala Neurje.si.

A pri tem v isti sapi dodajajo, da z napovedjo ne želijo vzbujati skrbi ali strahu med ljudmi. »Namen objave je informativne narave, saj v zadnjem času opažamo razne negativne komentarje na obveščanje« zaključujejo vremenoslovci.

Slovenija se še vedno pobira po najhujših poplavah v zgodovini samostojne Slovenije, ki so po večjem delu države povzročile katastrofalne razmere. Pri tem pa jesenske razmere in začetek napovedanega daljšega deževnega obdobja v prihodnjem tednu, ne vzbujata optimizma.

Da se nam ne bi znova ponovil črni scenarij iz začetka avgusta in da bi v prihodnje vsaj nekoliko zmanjšali škodo, ki jo s sabo prinašajo poplave, lahko prebivalci z nekaj kliki preverijo, ali živijo na poplavnem območju.

Opozorilna karta poplav z območji, ki so nagnjena k poplavam

Agencija Republike Slovenije za okolje igra ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti pred naravnimi nesrečami, med katerimi so tudi poplave.

Eden od ključnih instrumentov za obvladovanje poplavne ogroženosti in zaščite prebivalstva ter premoženja pred morebitnimi poplavami je opozorilna karta poplav oziroma poplavnih območij, ki je vrisana v Atlas okolja, ki ga upravlja Agencija Republike Slovenije za okolje.

Opozorilna karta poplav predstavlja dragocen vir informacij za prebivalce, občine, službe za zaščito in reševanje ter druge institucije.

Na tej karti so jasno označena območja, ki so nagnjena k poplavam, kar omogoča boljše načrtovanje in ukrepanje v primeru povečane poplavne ogroženosti. Poleg tega karta omogoča tudi lažje in hitrejše ukrepanje ob izrednih dogodkih.

  Atlas okolja vam pokaže poplavno ogroženost

  Atlas okolja, v katerem je vrisana opozorilna karta poplav, predstavlja izčrpen pregled hidroloških in hidrogeoloških podatkov Slovenije.

  S pomočjo interaktivnega zemljevida je mogoče preveriti poplavno ogroženost posameznega območja, preveriti vplive različnih scenarijev poplav in spremljati dejansko stanje v realnem času. To omogoča boljšo informiranost javnosti ter učinkovitejše načrtovanje in izvajanje preventivnih ukrepov.

  Opozorilna karta poplav zajema tri stopnje poplavnih območij

  Pogled na opozorilno karto poplav oziroma poplavnih območij, vrisanih v Atlasu voda ponazarja tri stopnje poplavnih območij.

  Opozorilna karta poplav v vodnem katastru vsebuje:

  • območja zelo redkih poplav, ki vključujejo poplave s povratno dobo 50 ali več let. Ta območja so poplavno ogrožena le v izjemno redkih situacijah, ko so hidrološki pogoji izjemno ekstremni. Gre za poplave, ki se lahko pojavijo enkrat v obdobju 50 let.
  • območja redkih poplav, ki vključujejo poplave s povratno dobo od deset do 20 let. Na teh območjih so poplave manj redke, vendar še vedno ne pogoste. Te poplave se lahko pojavijo povprečno enkrat v obdobju med deset in 20 leti.
  • območja pogostih poplav, ki vključujejo poplave s povratno dobo od dveh do petih let. To so območja, ki so precej pogosto izpostavljena poplavam. Poplave na teh območjih se lahko pojavijo vsako nekaj let.

  Če si torej želite ogledati, ali ste doma na poplavno ogroženem območju, se lahko odpravite na spletno stran Atlas okolja, s katero upravlja Agencija Republike Slovenije za okolje.

  Komentarji (1)

  S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
  CAPTCHA
  rafael (ni preverjeno)

  Lepo so si gradili hiške blizu rek sedaj pa jočejo

  Starejše novice