Slika je simbolična.
Z delavnicami so začeli s koncem marca, v maju pa bodo s tem sklopom delavnic tudi zaključili.

Na nekaterih slovenskih občinah uvajajo delavnice sproščanja in trebušnega dihanja za zaposlene. Med slednjimi je tudi Mestna občina Celje, kjer na tak način skrbijo za zdravje in dobro počutje ljudi.

Tovrstna izobraževanja in delavnice sproščanja se osredotočajo predvsem na stres oziroma na odpravljanje tega iz delovnika in vsakdanjega življenja ljudi.

»Tovrstne vaje vplivajo tako na sprostitev telesa kot tudi uma«

Z delavnicami so na Mestni občini Celje začeli s koncem marca, v maju pa bodo s tem sklopom delavnic tudi zaključili. Udeleženci od njih odnesejo predvsem znanje in strukturirane vaje.

»Tovrstne vaje vplivajo tako na sprostitev telesa kot tudi uma. Učili smo se pravilnega dihanja, trebušnega, tudi vizualizacije lokacij, različnih, ki te popeljejo v nek drug svet,« je pojasnila Tjaša Kovač, vodja oddelka za splošne zadeve na Mestni občini Celje.

Skupno se je delavnic udeležilo 70 zaposlenih od približno 140-tih, izvedel pa jih je Center za krepitev zdravja, ki deluje v Zdravstvenem domu Celje.

»V bistvu so to strategije, da ljudi naučimo, kako v bistvu prepoznajo stres, na kaj so pozorni in strategije tehnik sproščanja kot pomoč pri premagovanju stresnih situacij,« je dejala Mateja Rozman, predstojnica Centra za krepitev zdravja Zdravstveni dom Celje.

Dokaz, da se lahko tudi z malimi koraki izboljša počutje

Vsak udeleženec delavnic sicer prejme tudi delovni zvezek, inštruktor oziroma inštruktorica pa ga seznani z vsemi vajami. Nekaj dela nato vsak posameznik opravi še doma - ko o vajah razmišlja in jih izvaja.

Kovačeva je bila nad izvedbo delavnic navdušena. 

»Zelo dobra izkušnja. Veliko se človek nauči o samem sebi. Kako potrebno se je zavedati, kaj vse prinaša stres in da dejansko ne potrebujemo veliko, da lahko z malimi koraki izboljšamo naše počutje. Tako telesno kot tudi psihično,« je dejala.

Tudi mimoidoči, ki smo jih ustavili na ulicah po Celju, samih delavnic niso dojemali kot nekaj negativnega, se jim pa zdi nekoliko nenavadno, da se izvajajo na občini.

»Če je za sproščanje za delavce, se mi zdi čisto okej, ampak odvisno koliko sredstev namenjajo za to,« je dejal eden izmed mimoidočih. 

»V redu po eni strani. Da ljudje potem več vedo, recimo,« je dodal drugi.

»Na občini, to je malo čudno, no. Boljše bi bilo recimo za ljudi, da bi bilo v kakšnih drugih prostorih,« je izpostavil tretji mimoidoči.

Delavnice dostopne po vsej Sloveniji, vaje pa lahko izvajate tudi doma

Tovrstne delavnice za sproščanje so krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in so dostopne praktično vsem. Za začetek priporočajo izvajanje teh vaj dvakrat do trikrat na dan, po vsaj deset minut, izvajajo pa naj se v prostoru, kjer je čim manj motečih dejavnikov.

»Če mi to vadimo doma, lahko hitro to sprostitveno tehniko naredimo kjerkoli. Lahko recimo v vrsti, kjer čakamo v trgovini, naredimo kako sprostitveno tehniko na hitro,« je ob tem izpostavila predstojnica Centra za krepitev zdravja.

Na Mestni občini Celje pa so dodali, da so odzivi udeležencev pozitivni, interes za tovrstne delavnice pa se je povečal, zato jeseni načrtujejo nove sklope.

»Nekako smo zaznali potrebe, tudi po različnih vprašalnikih, ki smo jih izvedli. Da si ljudje želijo tudi tovrstne nadgradnje v tej smeri,« je še dejala vodja oddelka za splošne zadeve na Mestni občini Celje.

Sicer pa Celje ni izjema, če se želite udeležiti tovrstnih delavnic, jih najdete v centrih za krepitev zdravja povsod po Sloveniji. Tja lahko pridete sami, lahko pa vas tja napoti tudi osebni zdravnik.

Komentarji (5)

RP (ni preverjeno)

Spet na racun vseh nas?

sarikaz (ni preverjeno)

Pa kak si ti nori?Ker pa oni res rabijo sproščanje 'od lenobe ,banda hudičeva 'po to ti mora res dekl odnest.

ĐonVejn (ni preverjeno)

Lenuhi občinski bolj pametnega kaj delajte

Snezic (ni preverjeno)

Bedarija visokega kalibra. Spet brezdelneži z delavnicami služijo na račun bebčkov. Kramp pa lopato v roke in boste spočiti,ko sedite samo na mastnih ritih.

Fischer (ni preverjeno)

Preseravanje, pa da še to oglašujejo.

Starejše novice