Po Sloveniji se bo danes zvrstilo več slovesnosti ob prazniku, ki sicer ni dela prost dan.

Slovenija danes obeležuje državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru.

Predsednik republike Borut Pahor bo v počastitev državnega praznika danes v predsedniški palači v Ljubljani še zadnjič pripravil dan odprtih vrat, na katerem bo obiskovalce tudi nagovoril, zatem pa bo v počastitev praznika potekala krajša slovesnost.

Pahor je v torek na proslavi pred dnevom Rudolfa Maistra v Žireh dejal, da vojaški in politični dosežki generala Maistra neposredno utemeljujejo samostojno slovensko državo, saj bi lahko Slovenci brez njegovih hrabrih odločitev po prvi svetovni vojni ostali brez Štajerske.

Pahor bo v predsedniški palači obiskovalce sprejel v štirih skupinah

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, bo Pahor danes zaradi izjemno velikega zanimanja obiskovalce tokrat sprejel v kar štirih skupinah, ob 11. uri pa se mu bo s slavnostnim nagovorom pridružila predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec.

Predsedniško palačo je sicer v času Pahorjevega mandata obiskalo že skoraj 28.000 obiskovalcev, tudi iz tujine.

Kot običajno ob tovrstnih praznikih, bo pred predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske, že dan pred praznikom pa je Pahor v torek nagovoril udeležence na slovesnosti v Žireh, ki se je je udeležil tudi podpredsednik državnega zbora Danijel Krivec.

Osrednja slovesnost na Štajerskem drevi na Ptuju

Medtem ko so v Mariboru Maistrov dan počastili že konec prejšnjega tedna, bo osrednja slovesnost na Štajerskem drevi potekala na Ptuju, ki jo pripravljajo člani Društva general Maister Ptuj v sodelovanju z mestno občino in Zvezo društev general Maister.

Ob tej priložnosti bodo v Šolskem centru Ptuj odprli razstavo z naslovom Boji za severno slovensko mejo in general Rudolf Maister. Udeležence bo tudi na Ptuju nagovorila Lučka Lazarev Šerbec.

Slovesnosti tudi drugod po Sloveniji

Slovesnosti bodo danes potekale tudi drugod po Sloveniji, med drugim v Kranju in Velenju, pa tudi v Maistrovem rojstnem mestu Kamniku, kjer bo mogoč brezplačen ogled njegove rojstne hiše na Šutni.

General Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Panslovan (nepreverjen)

General Rudolf Maister je imel tudi psevdonima Vuk Slavič in Vojanov - in ne Janez Ljubljanovšek Centernik!
Pomembnejša odlikovanja:
- bronasta vojaška zaslužna medalja (signum laudis)
- red belega orla z meči III. stopnje (1919)
- češkoslovaški vojni križec 1914–1918 (1920)
- red Karađorđeve zvezde IV. stopnje
- red sv. Save I. stopnje
In ne medaljo kaplarja Janše in nemškega petokolonaša Pučnika za uničenje države!

Karl von Österreich (nepreverjen)

Spelji se opankoslovan z Maistrom vred. Jebale te opankarske insignije SHS. Maister je bil naivčina. Sedaj ne bi bil celoten Maribor ena velika vukojebina, ampak bi bila Drava državna meja, levi breg mesta pa avstrijski Marburg an der Drau. Naboijem ti 23 let opankarske kraljevine in 46 let komunistično opankarske juge na k. Marš, butl z opranimi možgani!

In reply to by Panslovan (nepreverjen)

Antifašist (nepreverjen)

Marš nazaj v tvoj 3. reich, če ga imaš, luzersko govno fašistično! Noben te ne drži tukaj za kur.a, razen tvojih jebač,v, lizač kurc.v od avstrijskih kmetavzev iz Gralle! Še premalo so vas naši po vojni zbrcali v ...

In reply to by Karl von Österreich (nepreverjen)

Karl von Österreich (nepreverjen)

Žal generali ne vidijo globlje slike problema, tako kot na primer USA general George S. Patton med WW II, ki je na koncu spoznal kruto resnico in izrekel znamenite besede: "We defeated the wrong enemy."! Tebe, niče pizdakarsko, čefursko, zaslepljeno pa nabijem na kurac in te nosim po Leibnitz (Lipnica za opankarje) v opozorilo in posmeh vsem, ki samo pomislijo na "blagodati banditskih komunjarskih dosežkov".

In reply to by Antifašist (nepreverjen)

Živinozdravnica (nepreverjen)

Opranoglavo-zabit nemški hlapec si bil, si in takšen boš tudi poginil, kot žival! Take idiote tam rabijo, da jim služijo, oni pa uživajo!

In reply to by Karl von Österreich (nepreverjen)

Karl von Österreich (nepreverjen)

Tudi ti, šintarka, bi lahko živela življenje vredno človeka, pa si pač zaradi lastne zabitosti in IQ prešvicanega opanka obtičala v rdeči vukojebini. Nazadnje si boš v lastni nemoči po "najlepših" letih preživetih v njej in neizmernem razočaranju, lahko samo še vbrizgala sodium pentobarbital, ki ti je lahko dostopen pri delu, ki ga opravljaš.

In reply to by Živinozdravnica (nepreverjen)

Simple (nepreverjen)

Takšen svinjski komentar lahko da le zagabani domobranec.

In reply to by Karl von Österreich (nepreverjen)

mirs (nepreverjen)

Primerjava generala Maistra s tema dvema osebkoma je neresna. Maister je in bo vedno ostal ponos Slovenskega naroda ne glede na politični sistem.

In reply to by Panslovan (nepreverjen)

ovi (nepreverjen)

btw- svižče in deskarji - nabijte si tablo z h. številko - pol pa me hekajte...-organi - vi pa več relevantnih informacij...
<<<<<

In reply to by mirs (nepreverjen)

ovi (nepreverjen)

...ne, B...?

In reply to by ovi (nepreverjen)

Starejše novice