Mnogi pravijo, da gre za eno najbolj zapostavljenih rastlin. Malo ljudi namreč ve, da nam lahko netresk, ki ga pogosto imenujemo tudi ušesnik, uhec ali uhelj, pomaga pri številnih zdravstvenih težavah. Za vas imamo napotke, kako ga uporabiti.

V svetu naravnih zdravil je ena izmed najbolj zapostavljenih rastlin netresk, znan tudi kot ušesnik. Kljub svoji skromni podobi skriva neverjetne koristi za zdravje in dobro počutje, ki jih je vredno raziskati.

Netresk, znan tudi kot ušesnik, je trajnica z mesnatimi in koničastimi listi. Uspeva od konca pomladi do zgodnje jeseni, pri čemer zraste med 15 in 60 centimetri.

V tradicionalni medicini se netresk že stoletja uporablja zaradi svojih protivnetnih in antiseptičnih in lastnosti. Listi netreska namreč vsebujejo vitamin C, tanine, smole in grenčine, ki prispevajo k njegovim terapevtskim učinkom.

Vendar za kaj točno in kako ga sploh uporabiti?

Netresk za zdravljenje kožnih težav ter tudi ušesnih okužb

Netresk vsebuje malinsko kislino ter mravljinčno kislino, tanine in kalcijev malat ter majhne količine smole. Te spojine dajejo netresku protivnetne, antiseptične in diuretične lastnosti.

Čeprav trenutno ne obstaja obsežnih zdravstvenih raziskav uporabe netreska v zdravstvene namene, se rastlina že stoletja uporablja v ljudski medicini.

Tako se še danes pogosto uporablja za zdravljenje različnih stanj, vključno s cistami, hemoroidi, ušesnimi okužbami in okužbami sečil.

Uporablja se tudi za zdravljenje številnih kožnih težav, kot so bradavice, ureznine, opekline, izpuščaji in razjede v ustih.

Iz listov lahko naredimo čaj in tudi sirup

Netresk se uporablja tako za notranjo kot zunanjo uporabo. Uživamo ga namreč lahko svežega, posušenega ali v obliki soka, čaja ali mazila.

Sveže liste netreska lahko dodamo solatam, sendvičem ali smutijem. Na drugi strani lahko posušene liste netreska pripravimo kot čaj ali pa jih zmeljemo v prah in jih dodamo hrani ali pijači. Prav tako pa lahko iz netreska naredimo mazilo in ga uporabimo za lajšanje bolečin in vnetja na koži.

Za pripravo čaja iz netreska, ki pomaga pri lajšanju težav z dihali, preprosto prelijte žlico posušenih listov z vrelo vodo in pustite stati približno deset minut.

Za lajšanje kašlja lahko pripravite tudi netreskov sirup. Za pripravo sirupa zmešajte enako količino svežih listov netreska in medu ter kuhajte na nizkem ognju približno 30 minut. Sirup lahko jemljete po eno žlico trikrat na dan.

Kako pa lahko iz netreska ustvarimo mazilo?

Če želite iz rastline ustvariti mazilo, ki ga lahko uporabite za lajšanje bolečin in pri vnetju kože, sveže liste netreska zmešajte z olivnim oljem in segrejte na majhnem ognju, dokler se listi ne zmehčajo. Mešanico precedite in pustite, da se ohladi. Vmešajte čebelji vosek in prelijte v kozarec.

Zdrobljene sveže liste netreska lahko ne nazadnje uporabite kot obkladek za blaženje vnetih ali razdraženih predelov kože. Listi lahko pomagajo tudi pri pospeševanju celjenja manjših ran.

Pri tem pa je treba opozoriti, da je vedno priporočljivo, da se pred uporabo netreska za zdravstvene namene posvetujete z zdravstvenim strokovnjakom, še posebej, če že jemljete druga zdravila ali imate obstoječe zdravstvene težave.

Starejše novice