Lekarniška zbornica opozarja na pogoste obiske okuženih z novim koronavirusom, kar lahko privede do resnih posledic in tudi do zaprtja lekarne.

Zbornica, ki zastopa lekarne po Slovenije, je objavila javni poziv, v katerem opozarja na pogoste obiske okuženih s koronavirusom. Kot so zapisali, so farmacevti kljub upoštevanju strogih ukrepov vsak dan izpostavljeni velikim tveganjem. 

»Farmacevti opozarjamo na pogoste obiske posameznikov v lekarnah, ki pojasnijo, da so okuženi z novim koronavirusom. Kljub temu se odločijo, da se bodo sami oskrbeli z zdravili in drugimi izdelki v lekarni. Ob vse večji obolevnosti med zaposlenimi in s tem povezanim pomanjkanjem kadra je zaskrbljenost farmacevtov zelo velika. Zaradi izpostavljenosti je velika tudi stiska, ki jo občutijo farmacevti, saj z morebitnim prenosom okužbe domov ne želijo ogrožati svojih najbližjih,« opozarja Darja Potočnik Benčič, nova predsednica Lekarniške zbornice Slovenije, ki je pred tem zasedala mesto direktorice Lekarne Ptuj.

Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič (FOTO:BOBO).

Zaradi pomanjkanja kadra lahko vnos okužbe pomeni zaprtje lekarne

Ob tem v zbornici opozarjajo še na velik kadrovski problem. Kot še navajajo, lahko neodgovorno ravnanje in vnos okužbe v lekarno, zaradi tega privede do resnih posledic in tudi do zaprtja lekarne.

Še posebno v manjših krajih, kjer v lekarni dela le en magister farmacije – takšnih je kar četrtina slovenskih lekarn – vnos okužbe pomeni, da lahko ljudje čez noč ostanejo brez zdravil, poudarjajo v sporočilu za javnost.

»Zagotavljanje neprekinjene preskrbe z zdravili je v dani situaciji izredno pomembno. Poskrbeti želimo za vse uporabnike. To lahko storimo le, če zaposleni v lekarnah ostanemo zdravi. Ponovno vljudno naprošamo obiskovalce, naj v primeru okužbe ali znakov respiratornih bolezni ne obiskujejo lekarn in naj opravke zanje opravijo drugi zdravi posamezniki. Vsem se tudi iskreno zahvaljujemo za odgovorno ravnanje, ki je ključno, da lahko s svojo dejavnostjo nadaljujemo tudi v teh zahtevnejših časih,« je še dodala predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Zaščitni ukrepi v lekarnah

Varne obiske lekarne sicer zagotavljajo tako, da obiskovalci v prostor vstopajo posamično, ves čas so jim na razpolago razkužilna sredstva, obiskovalce od lekarniškega osebja ločijo zaščitne pregrade, vsi tudi dosledno nosijo zaščitne maske. Dejavnosti v lekarnah so organizirane prilagojeno, poleg tega pa je v lekarnah poskrbljeno tudi za številne dodatne ukrepe, kot so pogosto redno čiščenje in razkuževanje površin, prezračevanje prostorov in drugi ukrepi.

Da bi čim bolj zmanjšali verjetnost okužbe, je ob vseh ukrepih, ki jih dosledno izvajajo lekarne, ključnega pomena tudi odgovornost obiskovalcev, so še poudarili v sporočilu za javnost. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JEŽEK1312 (nepreverjen)

Rabijo dodatek še 1000eur zraven k plači. hahahhaha

dd (nepreverjen)

TO JE EDINI RAZLOG ZAKAJ ZDRAVSTVENA STROKA PODPIRA TA NATEG, VSI DOBIVAJO MASTEN DODATEK DELAT PA NERABIJO SKORAJ NIČ VEČ SAJ ČE NIMAŠ POFUKANEGA COVIDA NISI VEČ DOBRODOŠEL PRI ZDRAVNIKU

In reply to by JEŽEK1312 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Će ona kura farmacevtka v ljubljani ni zbolela za ZOKIS 19
tudi naše farmacevtke na štajerskem ne bodo za kovit 19

Starejše novice