Pred dnevi je vlada sprejela prepoved gibanja izven občin. Odločitev, ki jo marsikdo sprejema z mešanimi občutki, saj imamo v Sloveniji veliko število občin, ki pa se po velikosti precej razlikujejo.

Prepoved je za nekatere nepravična tudi iz vidika, da vsaka slovenska občina morda nima trgovine, ki bi lahko s hrano in drugimi nujnimi potrebščinami preskrbela občane. V tem primeru je dovoljeno prečkati meje občine, a le do prve trgovine oziroma lekarne v sosednji občini.

O smislu takšne ureditve se je na Twitterju spraševal tudi nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant. Zdi se mu bolj smiselno, da bi se omejitev izvajala glede na radij okoli našega stalnega prebivališča. 

Najmanjša občina po površini so Odranci, največja je Kočevje

V Sloveniji je 212 občin, od tega jih ima enajst status mestne občine. V nekaterih imajo občani na voljo veliko območje za gibanje, v drugih so precej bolj omejeni. Po površini je najmanjša občina v Sloveniji občina Odranci, ki obsega samo 6,9 kvadratnih kilometrov površin. 

Kar 563,7 kvadratnih kilometrov ali približno tri odstotke celotne površine Slovenije pa meri največja občina v Sloveniji, to je občina Kočevje

Mariborčani lahko gremo vse do avstrijske meje  

Mestna občina Maribor meri 148 kvadratnih kilometrov in obsega območja mesta Maribor in naslednjih naselij: Bresternica, Celestrina, Dogoše, Gaj nad Mariborom, Grušova, Hrastje, Hrenca, Jelovec, Kamnica, Košaki, Laznica, Limbuš, Malečnik, Maribor, Meljski Hrib, Metava, Nebova, Pekel, Pekre, Počehova, Razvanje, Ribniško selo, Rošpoh, Ruperče, Srednje, Šober, Trčova, Vinarje, Vodole, Vrhov Dol, Za Kalvarijo, Zgornji Slemen, Zrkovci in Brezje.

Mestna občina Maribor sodi med večje slovenske občine po številu prebivalcev. Sredi leta 2018 je imela Mestna občina Maribor približno 110.510 prebivalcev, približno 54.300 moških in 56.220 žensk.

Po številu prebivalcev je med slovenskimi občinami na drugem mestu. Na kvadratnem kilometru površine občine pa živi povprečno 749 prebivalcev.

A čeprav imamo Mariborčani na voljo precej več prostora za gibanje, kot na primer občani v Odrancih, najmanjši slovenski občini po površini, se je županstvo odločilo, da bo ukrepalo preventivno in zaprlo priljubljeno sprehajališče domačinov v štajerski prestolnici. 

Primerjava velikosti največje slovenske občine in Mestne občine Maribor, ki meri 148 kvadratnih kilometrov.

Največ prebivalcev v Ljubljani, najmanj v Hodošu 

Največ prebivalcev na kvadratni kilometer živi v Ljubljani, in sicer 1004 prebivalcev. Slovensko povprečje je 102 prebivalca na kvadratnih kilometrov. 

V Ljubljani živi po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije okoli 288.180 prebivalcev.

Najmanjša občina po številu prebivalcev je Hodoš, ki ima le 370 prebivalcev. Najredkeje naseljena pa je občina Solčava s komaj petimi prebivalci na kvadratnem kilometru površine.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Kake bedarija"kako lahko gre Mariborčan do avstrijske meje, če je zmes občina Pesnica in vsaj 20km,bumbari.

Wkw (nepreverjen)

Eno je teorija, drugo praksa....

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Bumbar si ti! Kaj samo preko občine Pesnica se pride do Avstrije. KS Bresternica Gaj, meji na Avstrijo.

Danvid (nepreverjen)

Čoh'tudi Jurij meji 'ampak ne gre za to. Tak bombastičen naslov je poln zavajanje.

In reply to by Haja (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Bumbar
Zemljepis ti pa ne gre
Boš moral ponovno v tretji razred
si pač tretjerazredni

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Danvid (nepreverjen)

Pojdi še malo pocecat mamico"zgleda si se premalo dojil'nato pa se zapri med štiri blokarske stene in ponovi vso osnovnošolsko izobrazbo, ker nimaš vseh čistih.

In reply to by Haja (nepreverjen)

Danijeve Zvezde (nepreverjen)

Torej mariborcani ne smemo na Tabor, Tezno, Pobrezje in v Novo Vas, lahko pa gremo v Kosake in na Meljski Hrib.
Celi cas sem bil preprican da so Kosaki in Pobrezje del Maribora, ampak Pobrezje ocitno ni.
V katero mestno obcino pa spadata Pobrezje in Tabor, glede na to da ne spadata pod Maribor ???

boštjannov (nepreverjen)

Pobrežje, Tabor, Tezno itd. niso naselja, ampak mestne četrti, torej del mesta Maribor. Lp

In reply to by Danijeve Zvezde (nepreverjen)

Wkw (nepreverjen)

In kdo vam je kriv, da živite v "občini", ki ne izpolnjuje pogojev za občino?!
Pri nas je s politično (po)močjo vsako selo postalo občina, kajne SLS?!

Ja seveda (nepreverjen)

Sem iz gorickega....v karanteni ze skoraj tri tedne...smo strogo doma...pred tem vse nabavili...zdaj ko bo pa cas za to da si bo treba specarijo nabavit pa bom sla v Ms in mi ta odlok dol visi....zaradi enih ki imajo viska penez in turistiko furajo v teh casih jaz ne mislim samo v mercatoju ki je v nasi obcini kupovat saj je izbira slaba pa se drago je vse...aja da o sparu ne govorim.....sla bom v ms v puni bojni opremi (rokavice..maska..razkuzilo )...grem v evrospin....lidel...veliki merkator...pomurske mlekarne....dm...vse nabavim in potem mi ni treba 1 mesec nikamor.

Seb (nepreverjen)

Ahahahha, eni bi očitno res lahko karanteno izkoristili vsaj za osvežitev osnovnošolskega znanja :) danvid, bol jasno ti haja ne bi mogla pojasniti, pa še kar ne gre v tvojo brihtno glavo kajne, raje celo še nekaj pljuvaš, bravo :) in d. Zvezda, kaj pa potem po tvoje spada pod Maribor, če Tezno, Pobrežje, tabor ne? :) biseri

Starejše novice