Vir: Osnovna šola Livada
Na Osnovni šoli Livada se je več učencev zastrupilo s pašteto, ki so jo dobili za malico.

Na ljubljanski Osnovni šoli Livada se je kar deset učencev zastrupilo ob uživanju pakirane paštete, ki so jih na osnovno šolo dobili preko Impulz dobavitelja šolske prehrane, katerih proizvajalec naj bi bil znani Delamarais.

Pri delitvi malice naj bi zaposleni takoj opazili, da je pašteta pokvarjena, saj je bila na nekaterih delih temnejše barve. 

Kljub ažurni reakciji in nemudnim prenehanjem deljenja malice pa je kar nekaj osnovnošolcev pašteto vseeno uspelo zaužiti.

Učenci poročajo o zastrupitvenih simptomih

Od skupno 430 učencev je pašteto zaužilo deset učencev. 

Trije učenci so že prvi dan potožili po bolečinah v trebuhu in slabemu počutju, ostalih sedem pa je zaradi slabega počutja ob zaužitju paštete ostalo doma naslednji dan. 

»Dva učenca, ki sta se prvi dan zastrupila s pokvarjeno pašteto, sta že nazaj v šoli. Ostali poročajo o zastrupitvenih simptomih, kot so bruhanje, bolečine v trebuhu, slabo počutje ter nekateri tudi o diareji,« je za Ljubljanainfo pojasnil ravnatelj Osnovne šole Livada Goran Popović.

Obveščen tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje

Pokvarjene paštete so sicer imele rok trajanja do leta 2024, vendar je bilo kljub roku veljavnost ob inšpekciji ugotovljeno, da paštete pri proizvodnji niso bile pravilno zaprte oziroma zatesnjene, zaradi česar je prišlo do fermentacije.

»Končali smo z inšpekcijskim pregledom, skozi katerega je bilo ugotovljeno in že na prvi pogled opazno, da pokvarjene paštete pri proizvodnji niso bile pravilno zatesnjene,« je še dodal Popović.

O dogodku naj bi tudi obvestili Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki je zastrupljenim učencem ponudil odvzem blata, na podlagi katerega bodo presodili, če gre pri simptomih morda tudi za kakšno drugo okužbo ali celo bolezen. 

Popovič je ob tem dodal, da trenutno tudi razhaja trebušna gripa, ki ima zelo podobne simptome kot kakšna lažja zastupitev.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Vi zdravniki pa štrajkajte za še večje plače ... najprej vrnite šolnine!

Starejše novice