Ponekod po Sloveniji že padajo prve snežinke, s krepitvijo padavin pa se bo sneženje v naslednjih urah razširilo tudi po Sloveniji. Kaj pa vremenoslovci napovedujejo za naše konce?

Ponekod na Ribniškem in Kočevskem že sneži do nižin, poroča portal Meteoinfo Slovenija. S krepitvijo padavin pa se bo sneženje v naslednjih urah razširilo tudi nad Notranjsko, Zgornjo Gorenjsko, del Koroške in Štajerske.

Tudi sicer bo vremensko dogajanje pestro, saj bo na vreme vplival globok ciklon, ki se bo iznad Genovskega zaliva pomaknil nad Severni Jadran. Na stiku toplejšega in hladnejšega zraka bodo namreč nastajale močne padavine, ki se bodo z južnim višinskim vetrom širile proti severu Slovenije.

A kaže, da morda ne bo povsod snežilo do nižin. V Beli krajini, Krško-brežiški kotlini, morda v Ljubljanski kotlini in na Primorskem naj bi večinoma deževalo, medtem ko se bo malo višje sneg nabiral. V Prekmurju bi lahko začelo snežiti šele v noči na sredo, prej bo tam deževalo, padavin bo tam manj.

Vozne razmere bodo predvsem na Notranjskem, Kočevskem ter v nekoliko višjih legah Gorenjske in severne Primorske precej poslabšane. Predvsem v teh krajih bo lahko zapadlo več kot 25 centimetrov snega.

Za južno polovico države oranžno vremensko opozorilo, za severno rumeno

Ob napovedanem sneženju so s prometno-informacijskega centra za državne ceste opozorili, da bo promet v slabših voznih razmerah potekal počasneje. Voznikom priporočajo, da se na pot odpravijo prej in z ustrezno zimsko opremo. Možno bo tudi izločanje težkih tovornih vozil.

Dodatno naj bodo na cestah vozniki previdni tudi zaradi možnih snegolomov, ki bi jih na drevesih lahko povzročil težak sneg.

Na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa pa poudarjajo, da se je na spremenjene vozne okoliščine, povezane z zimskimi razmerami, treba dobro pripraviti, prav tako je treba na zimo pripraviti vozila.

Agencija Republike Slovenija za okolje pa je za celotno južno polovico države za danes izdala oranžno vremensko opozorilo zaradi sneženja, burje in plimovanja morja, za severno polovico države pa je izdano rumeno vremensko opozorilo.

Starejše novice