Foto: Bobo
Policija je zaključila kriminalistično preiskavo v zvezi z ugotovitvijo vzrokov za poletne požare na Krasu, v kateri ni bilo potrjeno, da so bili požari povzročeni namerno.

V obsežni in zahtevni večmesečni kriminalistični preiskavi je bilo opravljenih večje število ogledov krajev požarišč, zbrana so bila številna obvestila in dokazi ter izvedene druge aktivnosti, so danes sporočili policisti Policijske uprave Nova Gorica.

Od 15. julija 2022 dalje, ko je bil na Goriškem Krasu oziroma pri Mirnu (občina Miren - Kostanjevica) zaznan prvi požar, že čez dva dni pa je izbruhnil večji požar v naravnem okolju, se je dogajanje na požariščih na širšem območju Goriškega Krasa ob spletu različnih dejavnikov in okoliščin nadaljevalo vse do 31. julija 2022.

Ker je požar vzplamtel na različnih lokacijah, so obstajali razlogi za sum, da je bilo izvršeno naklepno uradno pregonljivo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti oziroma, da so bili požari na različnih lokacijah povzročeni namerno.  

Novogoriški kriminalisti so vse aktivnosti glede preiskave okoliščin požarov na Goriškem Krasu izvajali skladno z določili zakona o kazenskem postopku in o vseh izvedenih aktivnostih in ugotovitvah obveščali pristojne pravosodne organe: preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Naklepno uradno pregonljivo kaznivo dejanje ni bilo storjeno

Na podlagi zbranih obvestil, ogledov krajev požara, preverjanja informacij, izvedenih operativnih in kriminalistično tehničnih opravil ter pridobljenih dokazil v povezavi z ugotovitvijo vzroka požara, ki so bile izvedene v okviru predmetne preiskave in usmerjene v ugotavljanje vzrokov za nastanek navedenih požarov julija letos, ni bil potrjen sum, da je bilo storjeno naklepno uradno pregonljivo kaznivo dejanje oziroma ni bilo potrjeno, da so bili požari povzročeni namerno.

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Nova Gorica so o vseh ugotovljenih dejstvih letošnjega obsežnega požara na Goriškem Krasu s pisnim poročilom obvestili okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, ki je usmerjalo predkazenski postopek.

Komentarji (1)

Upss (ni preverjeno)

...ko ne najdejo storilca potem je to božje delo ! Tako so tudi pokradli državno srebrnino .

Starejše novice