Foto: Jure Banfi
Med redkimi je glasno spregovorila o evtanaziji, o tem, kako umreti pod svojimi pogoji, ko telo več ne zmore. Alenke zdaj ni več med nami.

Alenka Čurin Janžekovič se je dolga leta zavzemala za evtanazijo, smrt pod svojimi pogoji. Svoje otroštvo je preživela z ljubečima staršema in sestro, ki so ji prav tako diagnosticirali bolezen, ki počasi najeda hrustanec.

Morquio sindrom - polisaharoza IV prizadene sklepe, kosti in hrustanec, ki razpadajo, oseba pa trpi za groznimi bolečinami. 

Že dolgo je vedela, da si želi umreti pod svojimi pogoji, za to pa je morala v Švico. 

Marjan se je v Ormož vrnil sam 

»Alenka, Marijan, malo počivanja v postelji, veliko smeha, palačinke, kava, penina, pa srne, veliko srn se hodi hranit v neposredno bližino hiše. Še več, tako redne obiskovalke so, da jih Marijan loči po imenih, spremlja njihov podmladek in skrbi, da jih nihče ne vznemirja. 

Pogovori, nasveti, izkušnje, načrti, pa spomini, preteklost, otroštvo, ljubezen, otroci, vnuki,« Petra Škarja iz Založbe 5ka opisuje svoje zadnje slovo od Alenke. 

Sporočila je, da je Marijan že nazaj v Prlekiji. Alenko je v Švico pospremil sredi marca.  

Komentarji (2)

andrej 57 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ena redkih oseb v javnosti, ki je naredila to, kar je imela namen naredili. Globoko spoštovanje in naj vam bo lepo iza mavrice gospa Alenka.

Andraž Kovač (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Z dvignjeno glavo je zapustila ta svet počivej v miru

In reply to by andrej 57 (ni preverjeno)

Starejše novice