Slika je simbolična.
Vremenarji opozarjajo na možnost močnejših neviht, za nekatere dele Slovenije izdali vijoličasto opozorilo. Ponekod je toča že klestila.

Kot smo poročali, je Agencija Republike Slovenije za okolje danes izdala vremensko opozorilo za visoke temperature in možnost močnejših neviht.

Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20 stopinj. Sprva bo še precej jasno, popoldne se bodo od severozahoda začele pojavljati plohe in nevihte, ki bodo do večera zajele večji del Slovenije.

Na Primorskem bo večinoma suho. Sprva bo pihal jugozahodnik, popoldne bo zapihal severni veter, na Primorskem pa zvečer šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 34 stopinj.

V prihodnjih urah bo vremensko dogajanje postajalo vse bolj burno

Glede na zadnje napovedi ljubiteljskih vremenoslovcev Meteoinfo Slovenija, so se nevihte že začele pojavljati v sosednji Avstriji in se čedalje bolj bližajo k nam.

Po suhem in vročem dopoldnevu se nam tako, kot kaže, obeta burno vremensko popoldne, ki se bo razvleklo vse v noč.

»V prihodnjih urah bo ob približevanju hladne fronte vremensko dogajanje postajalo vse bolj burno. Nevihte se bodo povezovale v večje sisteme ali linije, ob katerih bodo glavno nevarnost predstavljali močni sunki nevihtnega piša, ki lahko predvsem v severni, vzhodni in deloma tudi v osrednji Sloveniji povzročijo vetrolome.

Nevihte bodo spremljali tudi številni udari strel in siloviti nalivi, zato lahko predvsem na Koroškem, Savinjskem in v Podravju hitro narastejo in poplavijo posamezni hudourniški vodotoki, na manjših območjih je zelo verjetna tudi toča,« so opozorili na Meteoinfo.

Glavno nevihtno dogajanje se bo po zadnjih izračunih meteoroloških modelov čez Slovenijo pomikalo med 15. in 20. uro. Sprva so lokalna neurja bolj verjetna na Gorenjskem, Koroškem in Štajerskem, kasneje pa se lahko razvijejo tudi drugod.

Izdano vijoličasto opozorilo, ponekod že toča

Za nekatere kraje je agencija za okolje že izdala tudi vijoličasto opozorilo.

Po njihovih napovedih bo najhuje v Ljubljani in okolici ter bovški, gorenjski, dolenjski in zgornjesavski regiji. 

Ponekod že klesti toča

Kot poročajo v skupini Neurje.si na družbenem omrežju Facebook ponekod v Ljubljani že klesti toča.

Nad Grosupljem se je razvila zelo močna, supercelična nevihta. V okolici Rudnika po poročanju pada tudi toča, so zapisali.

Starejše novice