Slika je simbolična (foto: Bobo).
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob današnjem državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, v predsedniški palači nagovorila obiskovalce.

Besedi enotnost je dodala še solidarnost, ki se ji zdi izjemno pomembna za našo državo. »Če bomo solidarni in enotni, kar znamo biti, bo zagotovo lahko še bolje, kot sicer že je,« je dodala.

Današnji praznik je po besedah predsednice po prvem poimenovanju dan samostojnosti dobil dodatek, in sicer dan samostojnosti in enotnosti. 

»In prav ta beseda enotnost, če dodam zraven še solidarnost, se mi zdi, je izjemno pomembna za našo državo. Namreč želela bi si, da smo bolj enotni v tem, kar je pomembno za razvoj in za lepše življenje v naši državi. Če bomo solidarni in enotni, kar znamo biti, bo zagotovo lahko še bolje, kot sicer že je,« je dejala v izjavi za medije ob dnevu odprtih vrat.

Predsednica je obiskovalcem razkazala svojo pisarno. Na dan odprtih vrat se vsakič prijavi ogromno ljudi, tudi tokrat je tako, po 100 v skupini, je povedala. Kot je dodala, je izjemno vesela, da lahko Slovenkam, Slovencem, državljankam in državljanom pokaže predsedniško palačo, da vidijo, kje predsednica dela in »kje ustvarjamo naše ideje in zgodbe«.

Pred palačo je med 9. in 16. uro postrojena častna straža Garde Slovenske vojske.

Dan samostojnosti in enotnosti praznujemo v spomin na razglasitev rezultatov plebiscita, na katerem se je 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev pred 33 leti odločilo za samostojno državo Slovenijo.

Državni praznik ima korenine konec 80. let prejšnjega stoletja, ko so se v Sloveniji, ki je bila takrat del Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ), začele kazati težnje za uvedbo demokratičnega sistema, tržnega gospodarstva in samostojne države.

Na podlagi kompromisa so predstavniki takratnih političnih strank in poslanskih skupin 6. decembra 1990 podpisali sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu. V njem so se vse stranke zavezale, da bodo pri pripravi in izvedbi plebiscita delovale sporazumno in usklajeno ter da se stranke, zastopane v skupščini, zavedajo zgodovinskega pomena odločanja za osamosvojitev na plebiscitu.

Ravno velika enotnost politike o tem vprašanju je po mnenju mnogih prepričala in povezala tudi volivce, ki so se množično udeležili plebiscita 23. decembra. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov, uradno pa so jih razglasili tri dni pozneje, torej na današnji dan.

Komentarji (20)

orožnik (ni preverjeno)

Gospa predsednica, ob tvojih izpadih, šikaniranjih drugače mislečih in dvojnih merilih, vsaj zaenkrat ne moremo biti solidarni in enotni, če misliš na trenutno vladajočo garnituro. Nam, državljanom priporočaš manj, sama pa bi hotela višjo plačo, kje je tu logoka......se sploh kdaj poslušaš.

Konec gnile ju… (ni preverjeno)

ona ni nobena gospa!!!!!komunisticno boljseviska levicarska golazen-prasica- ki jo pod prisilo redimo davkoplacevalci z nasim denarjem!!!!!

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Večkrat se vprašam ... kaj misliš?, kaki bedaki smo mi, da to Pujso Pepo izvolimo za predsednico države ... ?

Ne izvoli ti a… (ni preverjeno)

Islamski teroristi daju ukaz hurriyetcom tr/gundem/bakan-tunctan-net-mesaj-vekiller-teroru-desteklerse-konu-yargiya-gelir

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Surfić plus.

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Ma ne s crkvenim (ni preverjeno)

zapravljanjem javnega denarja
24urcom/novice/crna-kronika/lucke-na-jaslicah-v-cerkvi-zanetile-pozar-skode-za-okoli-30-tisoc-... Proti verskim praznovanju !! Denar zapravljaju nepotrebno bez solidarnosti za uboge.

zivela nasa ve… (ni preverjeno)

brigaj se raje zase jugovic-si namrec v tuji drzavi-rece se ji slovenija!!!!!!kaj bi bilo bolje, da bi ti zrl in pil za ta denar!!!tako ste prej komunisticni jugovici kradli cerkvi in tudi zdaj vam disi!!!!mars-oluja prihaja v slovenijo!!!!

In reply to by Ma ne s crkvenim (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Dvojna merila,rdeča dača ,mio eur na trr.Tebi ne verjamem čisto nič.

Surfeiter (ni preverjeno)

Evo, tudi tebi ...

In reply to by pohorskisvizec

mbb (ni preverjeno)

Nataša Pirc -Pahor nadaljuje delo svojega predhodnika -VŠEČKANJE .

mbb (ni preverjeno)

Musarjeva je dokazala ,da je v Sloveniji vladavina pravnikov .

Kurbinsin (ni preverjeno)

Prav ima moramo biti se bolj enotni do ciganov siptarov in yugovicev te Nam bo dobro

Disco volante (ni preverjeno)

Tako govno dobimo, ko masovno glasujejo zabite in senilne volilke z rdečimi in tigrastimi opanki, poslušajo pa jih še konjušarski loleki možeki, vse skupaj pa zabelijo še lgbtq izprijenci in golazen! Dobiš tole tajkunsko lažnivo neetično babše z brki!

Fischer (ni preverjeno)

Bodi solidarna in ne zahtevaj višje plače.

Aksentije (ni preverjeno)

Jaz bi Pire Musaki znižal plačo!!!!! Ali pa marš v pičko materino.

In reply to by Fischer (ni preverjeno)

črnogled (ni preverjeno)

Za začetek solidarnosti, bi ji predlagal, da začneta z možem plačevati davke v Sloveniji in tudi denar iz davčnih oaz prestavita v Slovenijo.

pohorska kobra (ni preverjeno)

Kuzla solidarna svoji debeli riti in pokvarjeni glavi!!! Smrad kucanov!!!!

Konec gnile ju… (ni preverjeno)

komunisticna psica ki se kopa v milijonih in se vozi v limuzinah s spremstvom -vam prodaja komunisticno-socialisticno enotnost-njej enak je bil tudi diktator in mednarodni zlocinec-josip broz-tito-takoimenovana kumrovska posast!!!!medtem ko se slovenija razvojno in financno potaplja!!!!levicarski smrad vam ponuja enotnost!!!!za bruhat!!!!

kunda (ni preverjeno)

Pozabila je povedat če bomo skromni pri plačah predvsem za sebe bo tudi bolje.

Politik (ni preverjeno)

Gos.

Starejše novice