Slika je simbolična.
Na trgu prodaje rabljenih vozil v Sloveniji, se pojavlja vse več nezakonitih dejanj. Med drugim tudi manipulacije in nepoštene prakse.

Po tem, ko smo poročali, da je Tamara Langus razkrila prakso preprodajalcev vozil, s katerim zbijajo ceno, smo se za mnenje o nezakonitih dejanjih pri prodaji rabljenih vozil obrnili na Avto-moto zvezo Slovenije in policijo.

V pomoč kupcem zasnovali portal DoberAvto.si

Avto-moto zveza je v skladu z njihovim poslanstvom, to je zaščititi interese voznic in voznikov, ustvarila portal DoberAvto.si.

Ta omogoča prikaz zgodovine avtomobila.

»S portalom DoberAvto.si želimo prispevati k bolj urejenemu in preglednemu trgu rabljenih vozil, s tem pa tudi k boljši prometni varnosti, saj je poznavanje tehničnega stanja vozila eden od predpogojev varne vožnje,« pravijo.

Zavzemanje za preprečevanje prevar

Nezakonito zmanjševanje prevoženih kilometrov na vozilu je zelo razširjen pojav, tako pri nas v Sloveniji kot v drugih evropskih državah.

»Avtomobilski klubi, tudi Avto-moto zveza Slovenije, se v sodelovanju z mednarodno avtomobilistično zvezo FIA že vrsto let trudimo za sprejetje ukrepov, ki bi pripomogli k preprečevanju prevar glede števila prevoženih kilometrov,« še izpostavljajo. 

Stanje naj bi se izboljševalo

Stanje na področju kilometrine naj bi se po njihovih ocenah v zadnjem obdobju izboljševalo.

K temu so najbolj pripomogla nova pravila glede izvajanja tehničnih pregledov, ki so se že uvedla pred nekaj leti. Med ta pravila sodi vsakokratno popisovanje števca kilometrov.

Do zaostritve je prišlo tudi pri izvajanju servisov, kjer morajo prav tako beležiti stanje prevoženih kilometrov. 

Nakup rabljenega avtomobila od kupca zahteva previdnost

Kupcem rabljenih vozil se tako svetuje, da iz javnih evidenc oziroma iz baz podatkov pri uvozniku za posamezno avtomobilsko znamko pridobijo podatke o vozilu.

»Ena izmed možnosti je, da pred nakupom rabljen avtomobil pregleda strokovnjak, ki bo ocenil, ali se glede na videz in stanje vozila, število kilometrov ujema ali ne,« predlagajo na Avto-moto zvezi Slovenije. 

Lov za nepridipravi začela tudi policija

Tudi na policiji vedno znova zaznavajo problematiko goljufij pri prodaji rabljenih osebnih vozil.

»V zadnjem času se problematika navezuje predvsem na nakupe preko spleta. V letu 2020 se je število spletnih goljufij podvojilo v primerjavi z letom 2019, kar pripisujemo predvsem vplivu epidemije covid-19 in premiku nakupovanja na splet, kar storilci s pridom izkoriščajo,« pravijo na policiji. 

Popravilo huje poškodovanih in ukradenih vozil

Na policiji pravijo, da ob nakupu rabljenih vozil na kupca preži veliko pasti. Tako so v postopkih obravnave goljufij na škodo občanov zaznali celo vrsto različnih načinov izvršitev. 

Kot najpogostejše načine izpostavljajo goljufije, kjer domnevni prodajalec ne dostavi kupljenega vozila ali prodaja popravljeno huje poškodovano vozilo kot nikoli poškodovano.

Obravnavali so tudi zniževanje števila prevoženih kilometrov, prodajo vozil brez ustrezne dokumentacije, brez plačanega davka in ukradena vozila s ponarejenimi dokumenti.

»Storilci objavljajo svoje oglase konstantno in svoje aktivnosti prilagajajo spletnim varnostnim protokolom«, opozarjajo na policiji.

Kupci, bodite pozorni!

Nakup rabljenega vozila vedno predstavlja določeno tveganje. Na policiji svetujejo, naj se morebitni kupci pred samim nakupom seznanijo z vsemi težavami in pastmi tako ob nakupu v Sloveniji kot v tujini. 

Ob nakupu avtomobila v tujini je najbolj varen nakup pri pravni osebi, ki že ima določeno zgodovino poslovanja.

»Tak nakup ima določene varovalke, s katerimi lahko morebitni oškodovanec uveljavlja odkrite napake. Prav tako se z nakupom pri uradnih trgovcih izognemo možnostim goljufije, kjer vozilo dejansko ne obstaja,« še pojasnijo na policiji. 

Nakup brez predhodnega ogleda vozila

Policija nakup vozila brez predhodnega ogleda in preverjanja zgodovine močno odsvetuje.

»Pri tem pa še opozarjamo na nepojmljivo naivnost ljudi, ki dejansko vnaprej plačajo polno ceno za vozilo, katerega niso ne videli, ne preverili. Po plačilu pa vozila nikoli ne prejmejo oziroma prejmejo veliko slabše ali poškodovano vozilo,« še dodaja policija. 

Policija vsem kupcem polaga na srce, naj pred nakupom preverijo zgodovino vozila preko spletnih platform za preverjanje zgodovine vozila. 

Starejše novice