Ste vedeli? V Sloveniji je beračenje od leta 2006 dovoljeno, kot prekršek pa se glede na zakon o varstvu javnega reda in miru obravnava vsiljivo ali žaljivo beračenje.

Beračenje je prepovedano takrat, ko nekdo na vsiljiv ali nasilen način zahteva od nekoga, da mu izroči denar ali druge materialne dobrine, medtem ko se prosjačenje za miloščino na način, da nekdo stoji z iztegnjeno roko ali kleči, ne obravnava kot prekršek, saj ne gre za aktivno dejanje zoper drugo osebo in zaradi tega tudi policist nima zakonskih pooblastil za ukrepanje zoper te osebe.

Za Mariborinfo na Policijski upravi Maribor pojasnjujejo, da so v letu 2017 ugotovili 34 tovrstnih kršitev, v letu 2018 38 kršitev, v letu 2019 pa 41 kršitev. V devetih mesecih leta 2020 pa so ugotovili že 53 kršitev.

Za primerjavo. Policisti so na podlagi prijav letos na območju Ljubljane obravnavali 66 tovrstnih kršitev.

Kdor na vsiljiv ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem za denar ali druge materialne dobrine, se kaznuje z globo 41,73 evra. Policisti premete, ki so pridobljeni s prekrškom zasežejo.

Najhujših vsiljivih oblik beračenja ne beležijo

Na Policijski upravi Maribor pojasnjujejo, da največ beračenja zaznavajo v mestih, predvsem v večjih mestih, kjer se zadržuje veliko število ljudi. 

»Praviloma je to na ulicah ali v bližini večjih trgovskih centrov, seveda pa je pojav povečan tudi glede na časovno opredelitev, na primer v času prednovoletnih praznikov in tako dalje,« dodajajo.

Ob tem poudarjajo, da policija, tako na področju prekrškov kot tudi kaznivih dejanj, ves čas izvaja aktivnosti, zaradi česar ne beležijo najhujših vsiljivih oblik beračenja, ki bi lahko prehajalo tudi v različna nasilna kazniva dejanja, kot na primer so ropi.

Kaj mora imeti pri sebi oseba, ki zbira prostovoljne prispevke?

Tudi zbiranje prostovoljnih prispevkov ureja zakon o varstvu javnega reda in miru, ki natančno določa pogoje - kdo in kdaj lahko zbira prostovoljne prispevke. 

Oseba, ki zbira prostovoljne prispevke, mora imeti pri sebi imeti dovoljenje upravne enote, prav tako pa tudi potrdilo posameznega društva ali organizacije, da lahko to počne v njihovem imenu. 

»Če teh dokazil nima, občanom predlagamo, da tako osebo odslovijo, prav tako pa o tem obvestijo policiste, ki bodo ukrepali,« svetujejo mariborski možje v modrem, ki so v devetih mesecih leta 2020 ugotovili tri tovrstne kršitve.

Za tak prekršek je za posameznika predvidena globa v višini 104,32 evre, v primeru prekrška pravne osebe ali samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, je predvidena globa v višini 417,29 evra. Odgovorna oseba pravne osebe pa se kaznuje z globo 208,65 evra.

Komentarji (2)

Danvid (ni preverjeno)

To so organizirane beračenje 'šef je eden ki jih pripelje in odpelje.Če si dosegel normo lahko ješ in spiš'drugače si tepen.Ponavadi so to bolgari ,romuni.Cigana pa ne boš videl' ti kradejo in švercajo.

Borči (ni preverjeno)

v zvezi s člankom o beračenju je potrebno v izogib nesporazumom natančneje pojasniti,da na primer ulični glasbeniki niso berači niti za svoje muziciranje na ulicah po zakonu do sedaj nikjer v Sloveniji niso potrebovali nobenega dovoljenja upravne enote ali prijave niti obojega po zakonu še vedno ne potrebujejo niti sedaj!!

Starejše novice