Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na previdnost pri vožnji na domačem dvorišču. Tudi doma se lahko zgodijo tragične nesreče.

Nesreče se ne dogajajo le na cestah, temveč tudi na domačem dovozu, dvorišču ali v garaži.

Gospodinjstva z otroki morajo biti še toliko bolj pazljiva pri varstvu otrok, ko se z dovoza odpelje ali pripelje avtomobil, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje

Pri vzvratnem speljevanju lahko pride do tragičnih nesreč

Kot so zapisali, imajo v preteklih letih zabeleženih kar nekaj nesreč, ki so se zgodile na domačem dovozu pri vzvratnem speljevanju

V mnogih primerih pa so bili v nesreči udeleženi in huje poškodovani ravno otroci, ki so se igrali na domačem dvorišču.

Mnoge poškodbe otrok se zgodijo tudi na domačem dovozu, dvorišču ali v garaži pri vzvratnem speljevanju, ker lahko voznik po nesreči povozi otroka, ki ga iz avtomobila ne vidi. Tragično je, da so ti vozniki največkrat družinski člani ali prijatelji. Take nezgode zlahka preprečimo z upoštevanjem nekaj preprostih nasvetov, so poudarili na nacionalnem inštitutu.

Da do tovrstnih nesreč ne bi prihajalo, je izrednega pomena, da odrasli vselej izvajajo nadzor nad otroci in jim omejijo igro na območju, kjer bi lahko prišlo do nesreče z avtomobilom.

Otrokom je hkrati treba pojasniti, da se okrog avta in v njem ne smejo igrati, saj je to lahko nevarno za njih, so še dodali.

Upoštevajte te varnostne ukrepe

Ob tem so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izdali tudi varnostne ukrepe, ki so lahko učinkoviti pri preprečevanju hudih nesreč na domačih dvoriščih.

Prvo in zlato pravilo je to, da si, čeprav se nam mudi, vedno vzamemo nekaj sekund časa, preden zaženemo motor in se odpeljemo iz garaže, domačega dovoza ali dvorišča. Sprehodimo se okoli svojega parkiranega avtomobila in se prepričajmo, da v bližini vozila ni otrok.

Otroci, ki ne gredo z nami v avtomobil, naj prav tako ostanejo pod nadzorom druge odrasle osebe, ki bo na dvorišču za otroke določila varno mesto, kjer jih bo dobro videl tudi voznik. Otroci naj na tem mestu mirno počakajo toliko časa, da se z avtomobilom odpeljemo. Še bolje je, da gredo z odraslo osebo v stavbo.

Pozornost pa je vredno nameniti tudi mehanskim garažnim vratom, saj lahko ta predstavljajo nevarnost za otroke, da se spustijo in otroke stisnejo pod seboj. Zaradi tega se priporoča vgraditev senzorjev, ki bi preprečili poškodbe v primeru zadrževanja pod vrati, še opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Otrokom omejite igro na dvorišču in dovozu

Priporoča se tudi, da se otrokom omeji igra na dvorišču in dovozu. To lahko storimo tako, da skupaj s svojimi otroki poberemo igrače, krede, kolesa, športno opremo z dovozne poti in dvorišča, kjer običajno parkiramo avtomobile.

Na dvorišču lahko določimo varno območje, ki ga otroci lahko uporabljajo za igro, vendar ga moramo ograditi od parkiranih in premikajočih se vozil.

Če ni druge možnosti in se otroci igrajo na dovozu, ga ogradimo tako, da avtomobilom preprečimo dostop. Otroci naj se igrajo le na tem območju, nikakor pa ne v avtu ali okoli njega.

Pomembno je tudi, da prižganega vozila ne puščamo brez nadzora oziroma ga zaklenemo ter ključev ne hranimo na dosegu otrok.

Nacionalni inštitut za javno zdravje pa opozarja tudi, da smo pozorni na zaklepanje prtljažnika, ki je med otroki priljubljen kraj za igro, a hkrati nevaren - še posebej v poletnih mesecih zaradi kombinacije slabega prezračevanja in visokih temperatur.

    Komentarji (0)

    S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
    CAPTCHA

    Starejše novice