V tem tednu, vse do 9. aprila, je v teku nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov e-skirojev.

Agencija za varnost prometa in Zavod Vozim, ki je nacionalni koordinator Evropske listine o varnosti v cestnem prometu, sta včeraj v Ljubljani izvedla mednarodno konferenco Prihodnost e-skirojev v Sloveniji. 

Vzpon tega načina prevoza, skupaj s spremembami v sektorju mikromobilnosti predstavljajo nove izzive za oblikovalce politik. E-skiroji so vse bolj razširjeni, toda že več let zapored podatki kažejo, da ne sodijo med najbolj varna prevozna sredstva. Vse težje so posledice prometnih nesreč z njihovo udeležbo. 

Lani sta v prometnih nesrečah z e-skirojem umrla dva voznika e-skiroja, oba sta bila samoudeležena, nobeden od njiju ni imel zaščitne čelade. Strmo narašča tudi število hudo in lažje poškodovanih, v letu 2022 je bilo vseh poškodb 196, to je še enkrat več kot leto poprej. 

Lani je policija ugotovila 727 prekrškov, med katerimi prevladujejo nepravilna stran/smer vožnje in neprilagojena hitrost, pa tudi neuporaba čelade, neupoštevanje pravila o prednosti, rdeče luči, uporaba mobitela in slušalk, pa tudi nepravilnosti na vozilu.

Do začetka letošnjega aprila je bilo zabeleženih že 25 prometnih nesreč z udeležbo voznika e-skiroja.

Sogovorniki so izpostavili smernice za prihodnost ureditve področja e-skirojev

Plenarnemu delu je sledil moderiran panel, na katerem so sodelovali Antonio AvenosoSophie Vanhove, Simona Felser, David Razboršek, Andreja Knez, v. d. generalnega direktorja direktorata za ceste in cestni promet ministrstva za infrastrukturo Uroš Tominc in Matjaž Leskovar

Sogovorniki so izpostavili nekaj pomembnih izhodišč in smernic za prihodnost ureditve področja e-skirojev v Sloveniji. 

Knez je izpostavila predvsem varnost, ki jo moramo postaviti na prvo mesto, pri čemer mora za lastno varnost poskrbeti vsak uporabnik e-skiroja, seveda pa tudi ostali udeleženci v prometu:

»Pri sistemskem zagotavljanju varnosti imamo tri ključne izzive: prostorsko načrtovanje prizanesljive infrastrukture, ki ranljive udeležence ščiti in jih ne izpostavlja, vozila, ki morajo biti ustrezno konstruirana in varna ter opolnomočenje uporabnikov e-skiroja, ki bi se moralo začeti že v šolskem kurikulumu in nadaljevati pri delovno aktivnih uporabnikih.«

Število kršitev se povečuje

Policisti so v letu 2020 pri voznikih e-skirojev ugotovili 79 kršitev, v letu 2021 kar 247 kršitev in v letu 2022 že 727 kršitev. 

Najpogostejše kršitve so nepravilna stran in smer vožnje, neprilagojena hitrost, vožnja pod vplivom alkohola, neuporaba zaščitne čelade in nepravilnosti na vozilu. 

V porastu je tako število prometnih nesreč kot število ugotovljenih kršitev. V letu 2022 sta umrla dva voznika e-skiroja. Letos pa je bilo v prometnih nesrečah udeleženih že 25 voznikov e-skirojev, kar je zaskrbljujoče, saj se obdobje ugodnejšega vremena šele začenja. 

Za vse, ki se ukvarjajo s prometno varnostjo, predstavlja izziv vprašanje, kako zagotoviti večjo varnost voznikov e-skirojev. S skupnim sodelovanjem med pristojnimi deležniki pa bodo zagotovo našli ustrezne odgovore.

Pravila varne vožnje e-skirojev

Vozniki e-skirojev morajo voziti po površinah, namenjenih kolesarjem, po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, pa morajo uporabniki voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.

Z e-skirojem se je torej prepovedano voziti po pločniku, ki je namenjen le pešcem.

Z vidika varnosti vseh udeležencev je pomembno, da mora imeti voznik e-skiroja ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo.

Na zadnji strani mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Največja previdnost je potrebna na območjih skupnega prometnega prostora, ki ga souporabljajo vsi udeleženci v skladu z načeli cestnega prometa.

Vozniki morajo v območju skupnega prometnega prostora voziti tako, da ne ogrožajo nikogar. V območjih za pešce lahko vozijo le z maksimalno hitrostjo pešca, še najbolje pa je, da sestopijo.

E-skiroji so skoraj neslišni, zato jih drugi udeleženci v prometu težje zaznajo, prav tako pogosto ne pričakujejo, da so tako hitri. Nase naj zato vozniki e-skirojev opozorijo z zvočnim signalom.

Tudi voznike e-skirojev Agencija za varnost prometa poziva k ničelni toleranci do alkohola v prometu, saj je bilo lani 29 voznikov e-skirojev povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola.

Na voznike e-skirojev pa morajo biti še posebej pozorni vozniki motornih vozil. Pri prehitevanju e-skirojev morajo dosledno upoštevati minimalno bočno razdaljo, ki znaša najmanj 1,5 metra in prehitevanje izvesti le tedaj, ko je to povsem varno.

Komentarji (1)

Leka (ni preverjeno)

E skiro katerega hitrost presega 5kmh je potrebno registrirati kot vsa ostala vozila na elektro ali motorni pogon tudi zaradi nesreč in pobega s kraja dogodka .

Starejše novice