Slika je simbolična.
Nastanitvene zmogljivosti v slovenskih naravnih zdraviliščih so za velikonočne praznike zelo dobro oziroma v celoti zapolnjene, tudi za prvomajske praznike se že zelo dobro polnijo.

Čedalje več je tujih gostov, ugotavljajo v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

»Med člani Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč zato prevladuje optimizem, ki ga še povečuje dejstvo, da je ponovno čedalje več tujih gostov,« so navedli.

V prvih treh mesecih leta so zabeležili za 89,4 odstotka več tujih gostov kot v enakem obdobju lani, medtem ko je bilo domačih gostov za dobrih 10 odstotkov manj. Število prenočitev tujih gostov se je povečalo za 77 odstotkov, število nočitev domačih pa upadlo za dva odstotka.

»Ob dejstvu, da so v začetku lanskega leta še veljale posebne okoliščine in je bil delež domačih gostov kar 75-odstoten, je sedaj to razmerje že skoraj enakovredno. Čeprav prvi trije meseci še niso ključni za obisk in ustvarjene prenočitve za vse leto, pa so to že zaznavni trendi,« menijo v skupnosti zdravilišč.

K nam posebno radi hodijo Avstrijci 

Med tujimi gosti prevladujejo gostje iz Avstrije (predstavljajo 30 odstotkov vseh tujih prenočitev), Italije (23 odstotkov), Hrvaške (20 odstotkov), Srbije (8 odstotkov) in Nemčije (5 odstotkov). S teh trgov pričakujejo tudi največ gostov v prihodnjih dneh in tednih, podobno kot je bilo v preteklih letih. Povečujejo se tudi deleži gostov s Češke, Madžarske in Slovaške, so zadovoljni.

V Termah Čatež za velikonočne in prvomajske praznike pričakujejo dobro zasedenost, pri obeh terminih pa še vedno zaznavajo tudi kratkoročnost rezervacij in odločanja. Pri velikonočnih praznikih je zaradi zgodnjega datuma opaziti tudi večjo previdnost predvsem gostov v kampu, saj se odločajo glede na vremenske napovedi. Med velikonočnimi prazniki prevladujejo tuji gosti, med prvomajskimi počitnicami pa je delež domačih gostov višji.

V Termah Dobrna v obeh terminih pričakujejo dobro zasedenost. Glede na kratkoročnost rezervacij v zadnjem hipu pričakujejo še nadaljnjo rast zasedenosti, predvsem za prvomajske praznike. Gostje po večini prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije in Hrvaške. Največ zanimanja je za bivanje v prenovljenem hotelu, pri družinah so zelo priljubljeni tudi apartmaji z lastno savno in leseno kadjo s termalno vodo.

V Termah Krka pričakujejo dobro zasedenost v vseh destinacijah - na Otočcu, v Termah Šmarješke Toplice, v Termah Dolenjske Toplice in v Talasu Strunjan. V zdraviliščih prednjačijo rezervacije slovenskih gostov, poleg njih pa največ gostov prihaja iz Italije, na Otočcu, v hotelu Šport in v hotelu Grad Otočec pa so rezervacije tujih gostov v večini.

V Thermani Laško za velikonočne praznike pričakujejo 90-odstotno zasedenost, prevladovali bodo italijanski gostje. Tudi v Laškem opažajo, da se velikonočne počitnice polnijo zadnji hip, ne dva do tri tedne prej, kot je bilo to bilo pred letom 2019. Za prvomajske počitnice rezervacije še potekajo, končno zasedenost je težko napovedati, pravijo, saj se rezervacije v znatni meri odvijajo v zadnjem trenutku.

V Savi Turizmu v zdraviliških destinacijah pod znamko Sava Hotels & Resorts - Terme Ptuj, Terme 3000 in Zdravilišče Radenci - ocenjujejo, da bo zasedenost med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki dobra. Zasedenost v času velikonočnih praznikov je boljša kot lani, poleg slovenskih gostov prevladujejo gostje iz bližnjih držav, Avstrije, Češke, Hrvaške, Nemčije, Italije in Slovaške.

V Termah Olimia pričakujejo polno zasedenost tako v času velikonočnih kot v času prvomajskih praznikov. Za velikonočne praznike kot tradicionalno pričakujejo največ italijanskih gostov, ki predstavljajo tretjino vseh gostov, ki jih bodo obiskali. Sledijo domači gostje ter Hrvati in Avstrijci. Prvomajski prazniki so že sedaj nadpovprečno zasedeni, v primerjavi z letom 2019 so z zasedenostjo tega prazničnega obdobja izjemno zadovoljni, pravijo. Pričakujejo, da bo skoraj polovico vseh gostov iz Slovenije, sledijo gosti s Češke, Hrvaške, Srbije, Italije in Avstrije.

V Termah Portorož so s trenutnim številom rezervacij za velikonočne in prvomajske praznike zadovoljni. Lani so imeli ob turističnih bonih več domačih gostov, letos jih bodo v veliki meri nadomestili tuji gostje. Na prvem mestu so Italijani, na drugem Avstrijci in tem letos, presenetljivo, kot pravijo, sledijo Slovaki. Za prvomajske praznike pričakujejo največ Slovencev, sledijo pa jim Avstrijci.

V Termah Zreče se število nočitev v času velikonočnih praznikov giblje na ravni lanskega leta, v naslednjih dneh pričakujejo še kar nekaj rezervacij v zadnjem hipu. Skoraj 90 odstotkov gostov bo iz Slovenije, med tujci bo največ Italijanov, Nemcev, Avstrijcev in Madžarov. Povpraševanja in rezervacije za prvomajske počitnice počasi prihajajo, za kakršne koli napovedi pa je še prezgodaj, pravijo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
44 (nepreverjen)

Naj bodo polna.

Starejše novice