Svetovno znani kulinarični vodnik Michelin je danes drugič razglasil prejemnike nagrad, tudi najbolj zaželenih zvezdic, v Sloveniji. Prihaja namreč nova izdaja vodnika Michelin Guide Slovenia za leto 2021. Med prejemniki tudi mariborski restavraciji.

Michelinove zvezdice so na slovenskem nebu prvič zasijale lani, potem ko so si slovenski gostinci in turistični delavci že leta prizadevali, da bi rdeča biblija prišla tudi k nam. Danes so razkrili, katere slovenske restavracije so si priznanja prislužile v novem vodniku za leto 2021.

Novo zvezdico si je letos prislužil kuharski mojster Luka Košir iz restavracije Grič, preostali imetniki ostajajo isti kot lani, so sporočili inšpektorji kulinaričnega vodnika Michelin.

Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš si je tako kot lani tudi letos kot prva restavracija v regiji prislužila dve Michelinovi zvezdici. Po eno zvezdico pa so prejele Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom in Vila Podvin z Urošem Štefelinom.

Vendar zvezdice niso edina nagrada, ki jo podeljuje Michelin. Sedem restavracij, dve manj kot letos, je prejelo nagrado Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah. To so TaBar in Gostilna na Gradu v Ljubljani, Jožef v Idriji, Repovž v Šentjanžu, Ruj v Dolu pri Vogljah, Mahorčič v Rodiku in Rajh v Bakovcih.

Ob tem je v novem Michelinovem vodniku za Slovenijo priporočenih še 39 restavracij z znakom krožnik (plate). Gre za restavracije, ki jih Michelinovi inšpektorji priporočajo za dober obrok zaradi svežih sestavin ter skrbne priprave. Med prejemniki tega priznanja sta tudi mariborski restavraciji Mak in Sedem.

Šest restavracij in kuharskih mojstrov pa je prejelo še posebno trajnostno nagrado. Dobile so jih Hiša Franko, Vila Podvin, Grič, Mahorčič, Krištof in Gostilna za Gradom.

Michelinov vodnik Slovenijo stal več kot milijon evrov

Slovenija je postala 34. Michelinova destinacija. Slovenska turistična organizacija je sicer za dvoletno pogodbo z najbolj znanim kulinaričnim vodnikov odštela 925.000 evrov brez davka oziroma 1.128.500 evrov z davkom na dodano vrednost. 

Plačevanje za tovrstno ocenjevanje sicer ni redkost, uvrstitev na Michelinov vodnik pa naj bi imela pozitivne vplive na razvoj kulinarike, turizem, dvig prihodkov gostiln in nasploh na gospodarstvo ter zaposlovanje.

Michelinove zvezdice pa so v preteklosti že imele tudi negativen učinek, nekatere restavracije so tako na primer prosile, da jih Michelin umakne, saj so zvezdice ustvarjale previsoka pričakovanja kupcev in neželene pritiske.

Michelin se je soočal tudi z očitki o pristranskosti do francoske kulinarike in restavracij na Japonskem.  

Komentarji (1)

Hojs_MB (ni preverjeno)

MAK in 7, obe top! Bravo!

Starejše novice