Foto: Bobo
Državni zbor je potrdil 780 milijonov težki zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko, zakon, ki ga sedaj izpodbijata Levica in SD z napovedanim referendumom. Tako nas je zanimalo, koliko bralcev Mariborinfo podpira omenjeni zakon.

Državni zbor je prejšnji teden z 48 glasovi za in 36 proti ob 85 navzočih poslancih sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko v letih od 2021 do 2026.

Zakon predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

V štirih opozicijskih strankah so zakonu nasprotovali, ker bi po njihovih navedbah v času epidemije novega koronavirusa morala biti prioriteta vlade vlaganje v blaženje zdravstvene, socialne in gospodarske krize, in ne vlaganje v vojsko.

Po ocenah Luke Mesca, koordinator stranke Levica, čas za nakup orožja ne bi mogel biti slabše izbran, saj je Slovenija sredi največje zdravstvene in socialne krize. Zatrdil je, da v Levici niso proti vojski, a bi morala biti nabava orožja zadnja prioriteta vlade.

»Investirati moramo v zdravje, socialno varnost in obnovo družbenih odnosov. Vlada nam odreka investicije v številne stvari, ki bi jih krvavo potrebovali v tem trenutku,« zatrjuje Mesec.

Levica in SD za referendum o 780-milijonski investiciji

Levica in SD sta zaradi tega ta teden v državni zbor vložili več kot 28.000 od zahtevanih 2500 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko.

Po oceni Mesca je to sporočilo vladi, da je nedopustno, da v zdravstveni, socialni in gospodarski krizi zapravlja denar za orožje, in sporočilo poslancem, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

Po vložitvi podpisov za začetek postopkov za referendum predsednik državnega zbora razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

Vlada je državnem zboru sicer že predlagala sprejem sklepa, da referendum o tem zakonu ni ustavno dopusten, kar je ministrstvo za obrambo podkrepilo s pridobljenim pravnim mnenjem. V primeru, da bi državni zbor sprejel sklep o nedopustnosti referenduma, koordinator Levice napoveduje, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

Foto: Bobo

»Varnost je predpogoj za obstoj države in družbe«

S sprejetim zakonom o investicijah v Slovensko vojsko, po besedah ministra za obrambo Mateja Tonina, končujemo njeno 10-letno zanemarjanje. »Varnostno okolje je vse bolj negotovo, na kar nas opominjajo tudi nedavni teroristični napadi v naši neposredni bližini, zato vse države pospešeno vlagajo v svojo varnost,« je na Twitterju zatrdil Tonin.

»Kdor nasprotuje temu, da odstotek proračuna namenimo varnosti, predlaga ukinitev Slovenske vojske. Komur je odstotek proračuna preveč za varnost vojakov, naj pove, da mu njihova življenja niso pomembna. Zame so neprecenljiva,« dodaja Tonin.

Po njegovih besedah in besedah ministrstva za obrambo je varnost predpogoj za obstoj države in družbe, da lahko normalno in varno živimo, delamo in ustvarjamo.

Rezultati ankete

Zaradi dveh nasprotujočih se polov, kjer eden trdi, da je 780-milijonska investicija potrebna za varnost in obrambo države ter drugi, ki zatrjuje, da je denar pomemben za slovensko zdravstvo in gospodarstvo, nas je zanimalo, ali bralci Mariborinfo podpirajo 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, ki se bodo porabila za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

V anketi je sodelovalo 1700 udeležencev oziroma bralcev portala Mariborinfo. Pri tem jih je 943 oziroma 55,57 odstotka glasovalo, da podpirajo sprejeti zakon, ki namenja 780 milijonov za Slovensko vojsko, 733 oziroma 43,12 jih je glasovalo, da ne podpirajo omenjenega zakona, 24 oziroma 1,41 odstotka posameznikov pa je glasovalo, da so neodločeni.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JBT (nepreverjen)

Lažnivci ! Ankete morajo biti podpisane . Anonimni komentarji niso verodostojni.

dragan krstic (nepreverjen)

Da bos ti verodostojen se oglasaj z imenom in priimkom in ne z JBT.

In reply to by JBT (nepreverjen)

Goričanec 2 (nepreverjen)

Do včeraj je bila anketa 67% ne podpira zakona! Danes pa taka objava SRAMOTA!

In reply to by JBT (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

hahaha ful kredibilne ankete, dobesedno samo cookije počistiš in lahko glasuješ neskončno krat ker nimate nobene zaščite za to da bi iz iste mašine lahko glasoval samo 1x ne glede na to če menjaš IP ali pobrišeš kukije

Danvid (nepreverjen)

Lažnivci smrdljivi.

Za varnost in mir (nepreverjen)

imamo Policijo, carino, proti-teroristicne enote (Isis, Islamisti, boko haram) ... proti naorozevanju in proti vojski

dragan krstic (nepreverjen)

Za varnost in mir lahko poskrbi tudi Stajerska Varda tak da vojske niti ne rabimo. Pa carina je tudi v
redu. Če nas kdo ogroza ga enostavno ustavijo na meji in ukaze na levo krug in mars nazaj.Brez pasporta ne bos sel naprej.

In reply to by Za varnost in mir (nepreverjen)

Ne, ker v vardi so (nepreverjen)

infiltrirani islamisti in muslimanski teroristi

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

dragan krstic (nepreverjen)

A tak je to. Nisem vedel da so se med viole vrinili muslimanski teroristi, hahaha.

In reply to by Ne, ker v vardi so (nepreverjen)

Bugahsd (nepreverjen)

Samo idiot da raje za vojsko kot za rešitev na deset tisoce delavnih mest ali pa na primer za zdravstvo. Prah bomo jedli če se ne bo gospodarstvo ponovno zagnali.

Starejše novice