Mariborčan Simon Eržen, ki je prekolesaril že dobršen del sveta, se pripravlja na nov podvig.

Nekdanji profesionalni voznik BMX kolesa, ki je v Jugoslaviji veljal za najboljšega, je v tekmovalnosti začel čutiti zgolj psihični pritisk in zato tekmovalno okolje zamenjal za avanturistične kolesarske podvige, kjer zraven premikanja lastnih meja skrbi še za dobrodelnost.

Slovenska diagonala

Diagonalo, ki meri 335 kilometrov in sega od Goričkega do Portoroža, bi Simon v dobrodelne namene rad prevozil v pičlih 24-ih urah, kar bo tudi za njegove bogate kolesarske izkušnje popolnoma nov izziv.

Sicer že od leta 2008 po etapah kolesari okoli sveta, do danes je prevozil že 20.000 kilometrov v 17 državah na treh celinah, vendar nikdar v tako kratkem času še ni prevozil toliko kilometrov.

»Na podvig se pripravljam popolnoma sam. Zraven fizične pripravljenosti dajem velik poudarek tudi psihični in skozi meditacije ter avtogene treninge vizualiziram celotno traso diagonale in tako um pripravljam na vztrajnost in odločnost, predvsem v delih dolgih vzponov, ki bodo še posebej naporni. Ampak jaz grem do konca, pa če crknem,« neuspehu ne prepušča možnosti Eržen.

»Železna volja je nujna, predvsem zato, ker se čutim odgovornega, da projekt izpeljem do konca, sploh zdaj, ko sem se javno izpostavil,« argumentira nujnost uspeha.

Prebujanje zavesti

»Preden sem leta 2008 začel s projektom Simon Eržen s kolesom okoli sveta, sem spoznal svoje poslanstvo, to je, da prebujam zavest,« Simon razloži gonilno misel njegovega življenja. Zavest prebuja na svojih kolesarskih ekspedicijah po svetu, kjer poskrbi tudi za dobrodelnost. V Sloveniji nabere finančna sredstva in jih potem na poti po svetu smotrno deli med socialno šibko prebivalstvo.

»In če vsako leto to počnem po svetu, sem si rekel, da bi letos lahko nekaj takega naredil tudi v Sloveniji. Predvsem za mlade, saj je po statistiki več kot tretjina mladih s povišano telesno težo, zaradi premalo telesnih aktivnosti, ki so posledica nesocialnega življenja, ki ga narekujejo računalnik, nezdrava prehrana in obiski velikih nakupovalnih centrov,« spregovoti o nujnosti akcije.

Iz tega razloga je sploh nastal projekt »Diagonala 335« pod sloganom »Zmigajmo Slovenijo«. 

Del poti bo kolesaril tudi Tomaž Barada

Kot predsednik fundacije, kateri bo Eržen z dobrodelno kacijo namenil finančna sredstva, bo del poti, ki se bo začela 17. junija na Goričkem v vasi Trdkova pri tromeji med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko, z njim prekolesaril tudi Tomaž Barada, v Ljubljani pa bosta kolesarje sprejela predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in župan Zoran Jankovič.

»V vseh krajih, kjer se bomo ustavili, torej v Celju, Ljubljani, Kopru in Portorožu, bodo postavljene tudi promocijske točke oziroma stojnice, kjer bomo promovirali gibanje »Zmigajmo Slovenijo«. Na stojnicah bi se naj promociji pridružil še Vasilij Žbogar, kar kaže na to, da športniki in politiki projekt podpirajo,« pravi.

»Prav iz tega razloga si vsi vpleteni želimo, da bi projekt postal tradicionalen in se ponavlja vsako leto,«izrazi želje za prihodnost.

Med potjo bo poskrbljeno za vse udeležence

Eržen ob koncu še doda, da bo njegova spremljevalna ekipa poskrbela za vse, ki ga bodo med podvigom spremljali, saj bo na voljo kombi, v katerega bodo lahko odložili svojo prtljago, obenem pa jih bo ekipa iz kombija oskrbovala s pijačo, ki pa je seveda ne bo v neomejenih količinah:

»Med potjo pa seveda ne bo šlo za nikakršno tekmovalnost, ampak za medsebojno spodbujanje, sodelovanje, ki je pri takšnih podvigih ključnega pomena.« 

V dobrodelne namene izdana tudi kolekcija oblačil

»V dobrodelne namene smo izdali tudi kolekcijo kolesarskih oziroma športnih oblačil »Diagonala 335«, prodaja katerih poteka na spletni strani diagonala355si. Sredstva od prodaje teh oblačil bodo prav tako namenjena Fundaciji za šport,« še pove Eržen, ki o željah po končanem podvigu še ne želi govoriti, saj težko oceni, kaj mu bo takrat veleval notranji glas: »Živim za ta trenutek in se ne obremenjujem s prihodnostjo.«

»Morda si bom po končanem podvigu zaželel kozarec refoška, ki je v končnem kraju mojega podviga še posebej okusen,« se pošali Eržen in doda, da pred podvigom nima nikakršnih strahov, saj je prepričan v njegovo uspešnost, kar je glavno vodilo mariborskega kolesarskega entuzijasta.

Želi si, da bi se mu med podvigom pridružilo čim več Slovencev, predvsem mladih, ki bi skupaj z njim poskrbeli za lastno fizično kondicijo in ob tem zbirali sredstva za fundacijo, ki podpira mlade športnike iz socialno šibkih okolij in deluje pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije. Donirati je možno tudi preko sms sporočil na številko 1919 z besedo oks in oks5 za donacijo enega ali pet evrov.

 

Starejše novice