Po italijanskem zgledu smo tudi Slovenci v znak upanja in povezanosti zapeli in zaigrali na balkonih. Pobuda slovenskih glasbenikov in ljubiteljskih ustvarjalcev, ki je med Slovenci doživela izjemen odziv, zdaj dobiva nadaljevanje.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti pobudo petja na balkonih podpira: »Kakršnakoli skupinska dejavnost, četudi na daljavo – od ene do druge hiše, od enega do drugega okna in balkona ali s posnetki prek družbenih omrežij in medijev – nas lahko poveže na poseben način in zmanjša občutek osamljenosti ter nemoči.«

Zato ste vabljeni, da se ponovno pridružite širjenju glasbe iz balkonov ali teras to nedeljo, 22. marca, ob 17. uri.

Po vzoru Italije se je glasba iz balkonov pri nas prvič zaslišala prejšnjo nedeljo in doživela pozitiven odziv, saj nas v času samoizolacije, širjenja strahu in zaskrbljenosti ter omejitve socialnih stikov takšne akcije združujejo, izboljšujejo voljo in dajejo upanje. 

Dejan Tamše, tolkalec eden od pobudnikov za petje in muziciranje z balkonov, pravi: »Glasbeniki za svoje ustvarjanje potrebujemo oder, ki ga zdaj, ko smo 'priklenjeni' na domove, pogrešamo. Igranje na domačih balkonih in ob oknih pa ima v okoliščinah, v katerih smo se znašli, pomembno čustveno dimenzijo in lahko vsaj za nekaj trenutkov preusmeri misli, ki so v teh dneh osredotočene na razmere, povezane s koronavirusom. Do prihajajoče nedelje, ko bomo s skupnim petjem in igranjem nadaljevali, pa smo si tolkalci v bližini zadali smernice, da bomo igrali enak tempo. Če se že ne moremo družiti, bomo vsaj povezani v enakem tempu.«

Stisko in osamljenost si bomo tako Slovenci tudi to nedeljo lajšali z glasbo. Pri tem pa ne smemo pozabiti na varnost. Pojmo in igrajmo vsak na svojem balkonu ali dvorišču in ne pozabimo na varnostno razdaljo med nami.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice