Začel se je drugi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu.

Akcijo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo, ki bo do 15. novembra 2020 izvajala poostren nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. 

Agencija za varnost prometa je v tokratni akciji k sodelovanju povabila znane Slovenke in Slovence. Boštjan Nachbar, Ajda Rotar Urankar, Irena Yebuah Tiran, Rebeka Simonič Fink, Bernarda Žarn in Goran Hrvaćanin v kratkih osebnih sporočilih ozaveščajo slovensko javnost o odgovorni udeležbi v prometu, saj alkohol tudi v letošnjem letu ostaja širok družbeni problem.

Preventivne aktivnosti se z namenom prispevati k obvladovanju epidemije izvajajo na platformah družbenih omrežij. Zloraba alkohola je v prometu botrovala vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. V 1.191 nesrečah, povzročenih pod vplivom alkohola, je umrlo 27 oseb, 108 je bilo hudo in 418 lažje telesno poškodovanih.

To žal znova dokazuje, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč. Agencija in Policija zato vnovič pozivata k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

 

Policisti bodo poostreno nadzirali vaše psihofizično stanje

Do 15. novembra 2020 policija na območju Slovenije izvaja poostrene nadzore psihofizičnega stanja voznikov. Policisti preverjajo vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega pa izvajajo preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

V času prve epidemije (od 16. marca do 31. maja 2020) je bil zaznan trend povečanja števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč (v času prve epidemije je bilo 13,5 odstotka povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola, v enakem obdobju lani pa 9,5 odstotka).

V času od 19. oktobra 2020, ko je bila razglašena druga epidemija, do 3. novembra 2020, so alkoholizirani udeleženci povzročili 33 prometnih nesreč, s povprečno stopnjo 1,30 promila alkohola v krvi. Dve osebi sta bili hudo telesno poškodovani, sedem pa jih je utrpelo lažje telesne poškodbe.  

Alkoholizirani povzročitelji letos povzročili nekoliko manj nesreč, a ob dejstvu, da je bilo prometa manj

Letos (1. januarja–31. oktobra 2020) so alkoholizirani povzročitelji povzročili 1.191 prometnih nesreč, kar je 68 nesreč oziroma pet odstotkov manj kot v primerljivem obdobju lani. Vendar je ob tem treba izpostaviti, da je v času obeh epidemij, ob ukrepih za njuno zajezitev, na cestah zaznati bistveno manj prometa kot sicer.

Vsako tretjo smrt v prometu je zakrivil alkoholizirani povzročitelj

Izmed vseh preminulih v prometnih nesrečah do konca letošnjega oktobra (78 oseb), je kar 27 oseb izgubilo življenje zaradi alkoholiziranega povzročitelja. Tudi alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo 27, od tega jih je 22 umrlo v nesreči, ki so jo povzročili. Agencija za varnost prometa opozarja, da pomeni vožnja pod vplivom alkohola neodgovorno izpostavljanje sebe in drugih tveganjem za najhujše posledice.

Povzročitelji pod vplivom alkohola 

Število smrtnih prometnih nesreč

voznik osebnega vozila 11 voznik traktorja 1 voznik tovornega vozila 1 voznik motornega kolesa 7 voznik mopeda 5 kolesar 2

 

Preminuli udeleženci Število preminulih voznik osebnega vozila 8 voznik motornega kolesa 7 voznik mopeda 5 potnik 2 kolesar 2 voznik tovornega vozila 1 voznik traktorja 1 pešec 1

V večini primerov sta bila ob alkoholiziranosti vzroka smrtnih prometnih nesreč neprilagojena hitrost – 12 preminulih (44 %) in nepravilna stran oziroma smer vožnje – devet preminulih (33 odstotkov).

Povzročitelji smrtnih prometnih nesreč so imeli naslednje vozniške staže: brez veljavnega vozniškega dovoljenja (ali ni podatka) – štiri osebe, do tretjega leta – štiri osebe, od treh do vključno petih let – tri osebe, od šest do vključno deset let – tri osebe, od 11 do vključno 20 let – štiri osebe, od 21 do vključno 30 let – tri osebe in od 31 let naprej – štiri osebe.

 

Pri 1,5 promila alkohola v krvi tveganje za prometno nesrečo 22-krat večje

Med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč (26 oseb), ki so jim izmerili nad dva promila alkohola v krvi, jih je bilo kar 18 v času prve epidemije, kar pomeni skoraj 70 odstotkov. Najvišja izmerjena stopnja alkoholiziranosti povzročitelja prometne nesreče je bila 3,13 promila, končala se je s smrtnim izidom. Povprečna stopnja alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je v prvih desetih mesecih letošnjega leta znašla 1,39 promila, v enakem obdobju lani pa 1,57 promila.

Največ smrtnih nesreč (12 umrlih) so povzročile osebe pod vplivom alkohola v starosti od 45 do 54 let in od 55 do 64 let, sledita skupini povzročiteljev v starosti 18–24 let in 25–34 let, ki so odgovorni za 10 preminulih. Pri 1,5 promila alkohola v krvi se tveganje za prometno nesrečo poveča za kar 22-krat, še opozarja agencija.

Tudi vožnja pod vplivom drog ima lahko usodne posledice

V prvih desetih mescih letošnjega leta je Policija ugotovila 10.612 kršitev s področja alkohola, v enakem obdobju lani pa 11.229. Odrejenih je bilo 288.577 alkotestov (339.276 lani), od katerih je bilo 10.288 pozitivnih (10.825 lani), 297 pa je bilo odklonjenih (268 lani). Odrejenih je bilo 1.392 strokovnih pregledov za droge (1.366 lani), od katerih je bilo 212 pozitivnih (235 lani), 844 oseb pa je strokovni pregled odklonilo (789 lani).

Agencija za varnost prometa je maja Policiji donirala 1.000 hitrih testov za droge, z namenom, da se področje nadzora nad vožnjo pod vplivom droge še okrepi.

Znane Slovenke in Slovenci se z osebnimi sporočili obračajo na slovensko javnost

Slovenija se uvršča med države, kjer je poraba alkohola na odraslega prebivalca med najvišjimi v Evropi. Ta po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije znaša 12,6 litra čistega alkohola na prebivalca nad 15 let.

Agencija za varnost prometa zato v sodelovanju s šestimi znanimi Slovenkami in Slovenci na javnost naslavlja sporočila o odgovorni vožnji, ki so deljena na platformah družbenih omrežij. Boštjan Nachbar, Ajda Rotar Urankar, Irena Yebuah Tiran, Rebeka Simonič Fink, Bernarda Žarn in Goran Hrvaćanin v kratkih osebnih sporočilih ozaveščajo slovensko javnost o visokih tveganjih glede vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc.

Zato je nujno, da za volan, na motor, moped ali kolo sedemo trezni, opozarjajo slovenski vplivneži. Zaradi udeležbe v prometu pod vplivom alkohola vse življenje lahko obžalujete en sam trenutek nepremišljenosti, še opozarjajo.

Agencija za varnost prometa in Policija tudi v času drugega vala epidemije svetujeta: »Ne izpostavljajte sebe in drugih tveganjem v prometu, saj se vožnja motornega vozila ali kolesa pod vplivom alkohola lahko konča tragično. Vozite odgovorno! Tudi pri pešcih predstavlja alkohol pomemben dejavnik tveganja. Dosledno upoštevanje prometnih predpisov in cestnih ter prometnih razmer, previdnost in strpnost naj bodo vaše vodilo.«

Agencija za varnost prometa in Policija bosta akcijo za krepitev ozaveščanja o tveganjih, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ponovili še v decembru. 
 

Starejše novice