Slika je simbolična.
Upajmo, da bo ostalo zgolj pri tem.

Ljubljano in celotno Slovenijo je včeraj pretresla zgodba, o kateri smo prvi poročali na Ljubljanainfo. Šlo je za grožnjo s strelskim napadom na Srednji medijski in grafični šoli v Ljubljani.

Dijak prvega letnika naj bi po zanesljivih informacijah sošolcem povedal, da je pripravil načrt, datum in orožje za streljanje na šoli.

Tovrstni pretresljivi dogodki se redno dogajajo predvsem v Združenih državah Amerike, lani pa je še toliko bolj šokirala novica iz Beograda, ko je osnovnošolec napad tudi izvedel in pobil deset oseb, od tega devet otrok.

Kako pa je s tovrstnim dogajanjem pri nas? Z olajšanjem lahko ugotovimo, da do dogodka podobne magnitude pri nas še ni prišlo. Se pa, predvsem v obdobju po ponovnem odprtju šol po pandemiji, relativno pogosto dogajajo grožnje, večkrat so policisti odkrili že tudi konkretne načrte za poboj in orožje, s katerim so storilci nameravali izvesti to grozovito dejanje. 

Spodaj najdete pregled dogajanja zadnjih nekaj let.

Naročil orožje in strelivo, ustavili so ga Američani

Zelo odmeven je bil primer iz aprila leta 2021, ko je policija ob pomoči ameriških varnostnih organov prijela osumljenca, ki je načrtoval množični poboj v več javnih ustanovah. Prek spleta je naročil orožje in strelivo, ki so ga zasegli ameriški organi in o tem obvestili slovenske. 

Šlo je za 20-letnika, ki naj bi se želel maščevati sošolcem iz osnovne šole. Imel naj bi natančen seznam lokacij in oseb, strelski pohod je načrtoval na več lokacijah na območju Radovljice. 

Na Dolenjskem ustreljen osnovnošolec

Skorajda natanko leto kasneje je bil na Osnovni šoli Žužemberk ustreljen učenec. 14-letnik je v šolo prinesel pištolo, v garderobnih prostorih pa je nenamerno izstrelil kroglo iz te pištole in pri tem lažje ranil 13-letnega sošolca. Ob sprožitvi v tla so delci iz krogle oplazili njegove noge.

Po pokolu v Srbiji preplah v Trbovljah

Maja 2023, le nekaj dni po tragediji v Beogradu, so starši otrok, ki hodijo na eno od trboveljskih osnovnih šol, s strani ravnateljice prejeli srhljivo elektronsko sporočilo

»Obveščamo vas, da smo danes prejeli neprimerno sporočilo (kot že nekajkrat doslej), ki je verjetno posledica tragičnega dogodka na osnovni šoli v Beogradu.«

Cela vrsta šokantnih dogodkov v Prekmurju

Na severovzhodu države so lani zgolj med 24. majem in 15. junijem obravnavali kar tri primere groženj s strelskim napadom na osnovnih in srednjih šolah.

Dijakinja Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota je že dlje grozila sošolcem z besedami, da jih bo ubila. Dijakinja naj bi učencem celo pošiljala fotografije nožev, v sredo, 24. maja 2023, pa naj bi nož prinesla tudi v šolo: skritega naj bi ga imela na mizi, na njem pa jakno. 

Ko ji je profesorica povedala, da mora jakno umakniti z mize, naj bi dijakinja jakno jezno vrgla na drugo mizo, ob tem pa naj bi z mize padel tudi nož.

Zaradi omenjenega dogodka naj bi po informacijah uredništva v šolo poklicali policijo, dijakinja pa naj bi v pogovorih s policijo in centrom za socialno delo priznala, da želi ubiti svoje sošolce. 

12. junija se je podobna zgodba ponovila še v Ljutomeru. Po pričevanju staršev otrok, ki se šolajo na tamkajšnji osnovni šoli, naj bi eden izmed učencev sošolcem zagrozil, da bo izvedel morilski napad. Dejal naj bi tudi, da bo prišel na valeto in zabavo po valeti in tam vse pobil. Zaradi strahu naj bi danes več kot polovica učencev, ki obiskuje ljutomersko osnovno šolo ostala doma.

Serija srhljivih incidentov se je končala tri dni kasneje, ko so na plano prišla poročila o grožnjah na osnovni šoli v Tišini.

Kaj porečejo na policiji?

Pristojne policijske uprave vsakokrat pojasnjujejo, da se policisti odzovejo na vsak tovrstni primer in ob prijavi ali zaznavi groženj nemudoma izvedejo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ob tem preverijo vse okoliščine in ukrepajo v skladu s pristojnostmi.

Hkrati pozivajo vse, ki imajo kakršne koli informacije o kakršnem koli pojava nasilja ali groženj ali drugih kaznivih ravnanjih, da o tem takoj obvestijo policijo na št. 113 ali na najbližji policijski postaji. Poziv o prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja tako za delavce šole, starše in roditelje, učence, kot tudi vse ostale, ki imajo o tem kakršne koli informacije.

Starejše novice