Ker je vlada sprejela stroge ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, se je ustaljeni način izobraževanja čez noč zamenjal za pouk na daljavo. Za mnoge starše je to pomenilo, da so se prelevili v vlogo učiteljev.

Preverili smo, kakšno je mnenje staršev o pouku od doma, kako se znajdejo v vlogi razlagateljev snovi in ali med učenjem s svojimi najmlajšimi kdaj izgubljajo živce. 

Šolanje na daljavo poteka tako, da učitelji objavijo navodila za obravnavo učne snovi v spletnih učilnicah, učenci pa morajo nato doma opraviti delo, ki bi ga drugače opravili v šoli.

»Tako kot so predmeti po urniku, imajo otroci za tisti dan v mapah naloženo snov. Objavljena imajo navodila, kaj naj preberejo, kaj rešijo v delovnem zvezku. Potem imajo priložene še predstavitve, uporablja se interaktivno gradivo, nekateri učitelji se tudi posnamejo. Tako da je pouk kar različen in pester,« je za Mariborinfo pouk na daljavo opisala Nataša, ki ima dve hčeri. Ti obiskujeta 4. in 8. razred ene izmed štajerskih osnovnih šol. 

Kjer je več otrok, se je treba znajti

Ker imajo doma le en računalnik, se znajdejo tako, da najmlajši hčeri navodila natisnejo, računalnik pa uporablja starejša hči. Ob tem pravi Nataša, da mlajši otroci natisnjenim navodilo lažje sledijo.

»Starejša hči dela popolnoma samostojno, medtem ko mlajša naredi sama, kar zna, ostalo pa pusti in popoldan predelamo skupaj, ker sem dopoldan jaz v službi,« je še dodala Nataša. 

Starejši hčeri vzame delanje nalog toliko časa, kot v sklopu šole. Pri mlajši se delanje nalog včasih raztegne čez cel dan, pravi Nataša, ampak predvsem zato, ker si med delom jemlje daljše odmore: »Razvleče se, ker mlajši otroci nimajo občutka, da je to šola in da je obvezno. Bolj to jemljejo, kot da morajo skozi delati neko domačo nalogo, ker so v domačem okolju.«

Otroci so včasih trmasti

Na vprašanje, ali z učenjem doma izgublja živce, Nataša odgovarja pritrdilno. Pravi, da predvsem zato, ker so otroci trmasti, sami starši pa jih ne znajo tako motivirati za učenje, kot to obvladajo učitelji: »Ker smo v domačem okolju, nas ne jemljejo tako resno. Zato moramo biti starši bolj vztrajni in imeti veliko potrpljenja. Ker nismo pedagogi nimamo takega pristopa, kot ga imajo učitelji, ne znamo otrok tako motivirati.« 

Kako poteka pregledovanje nalog?

Rok, oče učenca, ki obiskuje 6. razred osnovne šole v Hočah, pravi, da morajo pri večini predmetov učenci slikati delovne liste ali zvezek in to poslati učiteljem, da ti vidijo, ali učenci res pridno delajo naloge. Starši lahko rešitve nalog v delovnih zvezkih najdejo na internetu, za delovne liste jim učiteljica posreduje rešitve. 

Rok še dodaja, da je njegov sin, kljub temu da manjka stik s sošolci, nad takšnim načinom dela navdušen. Vendar po mnenju Roka otroci naredijo manj, kot bi sicer. Rešijo namreč naloge, ki bi jih drugače v šoli, vendar pa odpadejo domače naloge in tisto utrjevanje snovi, ki bi ga otroci sicer opravili po pouku. 

Tudi Romina, mama 8-letnice, ki obiskuje 2. razred na eni izmed osnovnih šol v Murski Soboti, se s svojo šolarko pridno loteva šolanja na daljavo. Delovne liste za matematiko, slovenščino, angleščino in spoznavanje okolja dobiva na spletni strani šole, za športno vzgojo, umetnost in glasbo pa poteka šolanje preko grafičnih navodil in YouTuba.

Od doma tudi obšolske dejavnosti

Reševanje delovnih listov jima vzame približno dve uri na dan, potem pa so tu še spletne poučne naloge, igrice in pravljice, ki jih že od prej brezplačno ponuja založba, ki izdaja delovne zvezke.

Obenem sta s hčerko aktivni še pri obšolskih dejavnosti, saj se njena 8-letnica uči igranja violine. To sedaj poteka dvakrat na teden z učiteljico glasbe preko aplikacije Skype, s svojo nadebudno violinistko pa sta dobile tudi vprašanja za učenje teorije glasbe.

»Tako da je precej pestro, sem pa zadovoljna, saj bi drugače ves dan gledala zgolj televizijo,« razloži Romina in dodaja, da je odvisno tudi od zavzetosti posameznega starša, kako zelo bo zaposlil svojega otroka. Z učitelji komunicira vsakodnevno preko e-asistenta in elektronske pošte, pravi pa še, da lahko nastane problem pri tistih starših, ki nimajo tiskalnika, da bi delovne liste natisnili, saj morajo potem vse ročno prepisovati na papir.

Kot še pravi, pa pri šolarjih, ki obiskujejo višje razrede, poteka pouk na daljavo dejansko ves dan, torej od 9. do 14. ure.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice