Tudi v prihodnjem tednu bodo študentski domovi delovali v omejenem obsegu.

V njih bodo še zmeraj lahko ostale študentske družine, študentje s stalnim prebivališčem v domu, študentje iz tujine in študentje, ki v epidemiji opravljajo pomembne naloge. A so po prvem tednu študentje ponovno opozorili, da so nekatere skupine študentov spregledane.

V študentskih svetih stanovalcev v študentskih domovih v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem ter v Študentski organizaciji Slovenije in društvu stanovalcev študentskih domov Maribor opozarjajo, da so iz izjem nekatere skupine študentov izključene. V javnem pismu so poudarili, da so zapostavili skupine študentov, ki sedaj nimajo možnosti za kvaliteten študij ali bivanje.

Izjeme bi moralo vodstvo razširiti

Menijo, da bi moralo biti bivanje v študentskih domovih še naprej omogočeno študentom v socialni stiski, študentom, ki doma nimajo ustreznih pogojev za študij na daljavo, študentom, ki si delijo gospodinjstvo z rizičnimi skupinami, študentom, ki imajo doma že aktivno okužene družinske člane, in študentom, ki so na kraj bivanja vezani zaradi opravljanja študentskega dela.

Želijo si, da bi v domovih lahko ostali tudi študentje, ki še vedno opravljajo obvezne študijske vaje, terenske ali laboratorijske vaje ter diplomska, magistrska in doktorska raziskovalna dela. Med izjeme pa želijo uvrstiti še študente, ki so v domačem okolju tarča kakršne koli oblike nasilja, in študente, ki jim študentski dom predstavlja edino okolje, ki je prilagojeno njihovim posebnim potrebam.

Anonimne izpovedi študentov

Stiske, v katerih so se znašli študentje, so anonimno opisali tudi nekateri posamezniki. Študentka, ki živi v bližini meje s Hrvaško, je denimo izpostavila, da na domačem naslovu nima interneta, tudi telefonski signal je slab, na magisteriju pa ima v zimskem semestru večino tedna predavanja prek aplikacije Zoom. Spet drugi študent je opozoril, da domači kažejo znake okužbe s koronavirusom in da se tja ne namerava vrniti, dokler ne dobijo rezultatov testa oziroma virusa prebolijo.

Precej študentov je izpostavilo, da imajo v kraju študija delo, nekateri pa pri delodajalcu tudi opravljajo raziskave za zaključno nalogo. Nekaj študentov pa je tudi navedlo, da se k domačim nimajo možnosti vrniti zaradi družinskih okoliščin oziroma alkoholizma v družini.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Če so študentski domovi namenjeni ljudem v stiski, me zanima, od kod so ti isti študentje/bleferji prišli ... iz kakšnega okolja?

Starejše novice