Slika je simbolična.
V času gospodarskih in političnih pretresov postaja varnost zaposlitve glavna vrednota zaposlenih, razkriva največja svetovna raziskava o trgu dela »Decoding Global Talent«.

V svetovni raziskavi o trgu dela, je sodelovalo več kot 150 tisoč vprašanih iz 188 držav sveta, med njimi kar 772 Slovencev

Zaradi prihoda umetne inteligence v delovna okolja in zasebna življenja delavcev se je več kot polovica sodelujočih v raziskavi pripravljenih prekvalificirati, da bi na trgu dela ostali konkurenčni.

Raziskavo za Slovenijo sta izvedla največji slovenski karierno-zaposlitveni portal MojeDelo.com, član skupine The Network, družba The Stepstone Group in družba Boston Consulting Group. 

Varnost zaposlitve postaja vse pomembnejša

Najnovejši podatki svetovne raziskave »Decoding Global Talent« o prioritetah in preferencah na delovnem mestu razkrivajo, da v letu 2023 zaposleni dajejo prednost varnosti zaposlitve, ki je bila v letu 2021 šele na sedmem mestu.

Visoko na lestvici so še priložnost za učenje in razvoj, ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, plača ter odnosi na delovnem mestu.

Vir: Decoding Global Talent 2024

Evropejcem je bistveno manj kot drugim pomembna varnost zaposlitve

Evropejci si najbolj želijo ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem.

Ta prioriteta je na vrhu pri starostni skupini med 31 in 50 let, mlajšim od 30 let sta pomembnejša učenje in razvijanje veščin, starejšim od 50 let pa, da so cenjeni na delovnem mestu in da ima njihovo delo smisel.

Anketiranci iz Slovenije so postavili na prvo mesto odnose s sodelavci

Za odnosi s sodelavci sledi ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, odnosi z nadrejenimi, občutek, da smo cenjeni za svoje delo in kot peto druge ugodnosti, ki jih dobimo v službi. 

»V primerjavi z letom 2020, ko smo kadre v Sloveniji nazadnje spraševali po vrednotah na delovnem mestu, sta večji pomen dobili varnost zaposlitve in smiselnost dela ter občutek, da so cenjeni v delovnem okolju. Učenje in razvijanje veščin, zanimivost delovnih nalog in finančna stabilnost delodajalca, ki so bili leta 2020 na četrtem, petem oziroma šestem mestu, v letu 2023 niso več na lestvici top deset vrednot,« je pokomentirala spremembe vrednot Nika Rakonjac, vodja strateškega marketinga na Styria digital marketplaces.

Vir: Decoding Global Talent 2024

Slovenci manj zagreti za prekvalifikacijo

57 odstotkov sodelujočih v raziskavi se je pripravljenih prekvalificirati, da bi na trgu dela ostali konkurenčni. Še posebej zagreti za osvajanje novih znanj so v Mehiki, Čilu, Keniji, Ugandi in Argentini, medtem ko so evropske države med najmanj odprtimi za prekvalifikacijo.

»Dejstvo, da smo Slovenci močno pod povprečjem glede pripravljenosti na prekvalificiranje v odzivu na umetno inteligenco, ne odraža nezainteresiranosti za nove tehnologije, temveč je to pozicijo potrebno razumeti v kontekstu drugih dveh kazalnikov – prioritet in pričakovanj na delovnem mestu ter občutka varnosti zaposlitve, tako v luči vpliva umetne inteligence kot same situacije na trgu dela, kjer opažamo izrazito pomanjkanje delovne sile. V praksi to pomeni, da se ljudje ne bojijo za zaposlitev, zaradi česar so se tudi manj pripravljeni prekvalificirati, da bi ostali konkurenčni na trgu dela,« je pojasnila Melanie Seier Larsen, generalna direktorica in partnerica pri Boston Consulting Group.  

Slaba izkušnja na zaposlitvenem razgovoru je lahko odbijajoča

Za dober prvi vtis na zaposlitvenem razgovoru se morata potruditi tako iskalec zaposlitve kot delodajalec. Zaposleni po vsem svetu so si enotni, česa si ne želijo pri iskanju zaposlitve. 

54 odstotkov vseh vprašanih in 72 odstotkov pri nas pravi, bi zavrnilo privlačno ponudbo za zaposlitev, če bi imeli slabo izkušnjo med razgovorom.

Med glavnimi razlogi za zavrnitev dela so še slaba izkušnja med zaposlitvenim postopkom, pomanjkanje spodbud za zdravje in dobro počutje na delovnem mestu ter negativen vpliv produktov oziroma storitev podjetja na družbo.

»Kar 64 odstotkov sodelujočih v raziskavi meni, da so v prednosti pri pogajanjih za službe, 75 odstotkov pa jih dobi ponudbe za delo večkrat na leto. Slovenci smo sicer v primerjavi s svetovnim povprečjem manj samozavestni, saj le 54 odstotkov vprašanih meni, da imajo dobro pogajalsko izhodišče,« je še dodala vodja strateškega marketinga na Styria digital marketplaces.

Vir: Decoding Global Talent 2024

Pri MojeDelo.com delodajalcem na podlagi podatkov raziskave »Decoding Global Talent« priporočajo, da ustvarijo in vzdržujejo delovno okolje, ki zaposlenim ponuja občutek varnosti, omogoča dobro ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, skrbi za dobre odnose med zaposlenimi in ponuja priložnosti za razvoj.

Starejše novice