Grad Borl je 20. aprila 2024 ponovno odprl svoja vrata.

Že skoraj desetletje so si občina Cirkulane in Društvo za oživitev gradu Borl močno prizadevali k prenovi in ponovnem odprtju gradu Borl. Letos se je to tudi zgodilo.

Pomembne zgodovinske prelomnice

Grad Borl je bil po zapisih zgrajen v 12. stoletju na visoki strmi skali nad sotočjem reke Drave in potoka Bela.

Bogato obdobje sega v 17. stoletje, kjer je družina Sauer grad obnovila in dozidala. Družina Sauer je v svojem obdobju tudi grad opremila in še danes je nekaj te opreme ohranjene.

V letu 1901 se je na grad preselila družina Wurmbrand Stuppahu, ker je imela baronica Adalberta Kübeck v lasti tudi grad Ormož. 

V tem obdobju sta baronica Adalberta in njen mož Maks Kübeck na gradu bivala in vzgajala svoje štiri otroke. 

V letu 1922 se je družina Wurmbrand Stuppahu odločila, da grad Borl proda delniški družbi in se nato odseli v Avstrijo.

Od odhoda družine Wurmbrand Stuppahu na gradu Borl ni bivala več nobena plemiška družina.

Pestro obdobje gradu Borl

Med leti 1952 in 1979 so na pobudo domačinov ustanovili Letovišče grad Borl, ki je veljalo za enega izmed priljubljenih turističnih prostorov. 

V Letovišče grad Borl so prihajali gostje iz Avstrije, Italije in drugod, kjer so ostajali tudi po več tednov. Letovišče je nudilo gostinske storitve, hotel, restavracijo ter kopanje na bazenu.

Starejši ljudje se iz časov obratovanja letovišča še zmeraj spominjajo čudovitih časov in polne zasedenosti priljubljenega letovišča. V tisti časih so v dobrem vikendu obratovanja Letovišča gradu Borl lahko prodali tudi do 1000 litrov vina in 700 kilogramov mesa.

Grad Borl je veljal za steber ptujskega gospodarstva

V časopisnih virih je zaznano, da je Grad Borl v tistih časih bil pomemben steber ptujskega gospodarstva, saj so prvi obiskovalci kurentovanja in narodnega zabavnega festivala prespali na gradu Borl.

Obnovitvena dela so se začela v letu 2020

Po težko pričakovani želji po obnovitvi so se prva dela začela v letu 2020. V letu 2021 so z deli zaključili, letošnje leto pa je upravljanje gradu Borl prevzel javni zavod Belana, ki ga je ustanovila občina Cirkulane.

Velik del območja občine Cirkulane spada pod Naturo 2000

Skoraj 90 odstotkov območja občine Cirkulane spada pod Naturo 2000, saj je to bogato območje z živalskimi in rastlinskimi vrstami.

Obnova gradu Borl je potekala v okviru projekta »Interpretacijsko – informacijski center območja NATURA 2000 – Grad Borl«.

Danes je obnovljena ena tretjina gradu Borl in v sklopu tega je na gradu Borl tudi na voljo razstava »Z Dravo«, ki govori o biotski raznovrstnosti živali in rastlin ob reki Dravi, kjer je sodeloval tudi Zavod Republike Slovenije za varstvo narave.

Razstava je narejena na temo reke Drave, kjer je predstavljena po različnih tokovih, rastlinah in živalih, ki jih najdemo ob reki Dravi.

Poseben sklop razstave namenjen netopirjem

Na gradu Borl bivajo tudi netopirji, in sicer dve vrsti netopirjev, ki imajo na gradu tudi svoje porodnišnice. 

Netopirji s svojimi mladiči bivajo na gradu spomladi in poleti, nato pa se pozimi vrnejo v jamo.

Obiskovalci lahko posedijo v kavarni

Na gradu Borl obratuje tudi grajska kavarna, kjer na novo zraven kave in pijač ponujajo tudi kremne rezine ter haloško gibanico.

Obratovalni čas gradu Borl in kavarne je petek, sobota in nedelja, od 10. do 18. ure.

Obnovljena viteška dvorana

Direktorica javnega zavoda Belana Monika Klinc je za Ptujinfo povedala, da imajo veliko željo po ponovni obuditvi porok na gradu Borl, saj je bila v sklopu obnovitvenih del obnovljena tudi viteška dvorana, ki lahko sprejme do 250 gostov ter je primerna za koncerte, prireditve, srečanja in poroke.

Viteško dvorano, zunanjo arkadno dvorišče, zunanjo prvo dvorišče nudijo tudi v najem za različne priložnosti.

Ohranjena kapela še vedno v dobrem stanju

Sama kapela iz časa družine Sauer v sklopu teh del ni bila obnovljena, saj je trenutno v zelo dobrem stanju.

Zadnja restavratorska dela kapele so bila sicer izvedena v 80. letih.

»Zelo si želimo, da bi bila obnovljena zunanja terasa, saj bi z njo pridobili prelepo razgledno ploščad nad celotno Dravsko-Ptujsko polje,« je ob tem še poudarila direktorica javnega zavoda Belana.

Ponujajo vodene oglede

Obiskovalci gradu Borl imajo na voljo tudi vodene oglede, kjer je vključena celotna zgodovina gradu Borl, ogled kapele, ogled arkadnega dvorišča in ogled viteške dvorane.

Za otroke imajo pripravljene posebne delavnice in ogled mokrišča, ki je bilo narejeno na mestu zapuščenega bazena.

Zelo zadovoljni s trenutnim obiskom gradu

Od odprtja je grad Borl obiskalo že veliko domačinov in turistov.

»Z obiskom smo zelo zadovoljni, predvsem vračajo se starejši in gostili smo tudi prvi vrtec. Razstava Z Dravo je narejena po triadah v šoli, saj se s to zgodbo želimo približati šolam in vrtcem,« je povedala direktorica javnega zavoda Belana.

Javni zavod Belana in občina Cirkulane vabijo k obisku gradu, saj si želijo ohranjati dediščino gradu Borl in jo razvijati naprej, grad Borl pa predstavlja tudi vstopno točko v Haloze.

Starejše novice