Vir: Facebook Domača zelenjava
Hudo neurje z obilnimi padavinami in točo, ki je v petek zajelo območje Kidričevega je prizadelo lokalne kmete.

Hudo neurje z obilnimi padavinami in točo, ki je v petek zajelo območje Kidričevega, je hudo prizadelo lokalne kmete. Toča je sklestila pridelek na njivah in vrtovih, nekateri so ostali dobesedno brez vsega.

Veliko škodo so utrpeli tudi manjši pridelovalci zelenjave, ki jih je na tem območju kar nekaj. Ena izmed njih je Anita Zajc, ki je z 'gajbicami' zelenjave zalagala precej ljudi v Kidričevem, na Ptuju in v okolici.

Po neurju je Anita na svojem Facebook profilu objavila fotografije in videoposnetek posledic ter pripisala, kar je bilo že razvidno, da je ostala brez vsega. 

Njene stranke in bližnji so se na objavo takoj odzvali in začeli pomagati. Nekateri so želeli pomagati z delom, drugi pa z zbiranjem finančne pomoči Aniti, ki je z uničenjem pridelka v nekaj minutah ostala brez vira dohodka.

Sabina Škoda in Ingrid Dobnik sta na Facebooku pozvali Ptujčane, da stopijo skupaj in pomagajo Aniti, da bi lažje začela znova in še naprej skrbela za to, da ima ptujsko območje na voljo kakovostno domačo zelenjavo.

V objavi sta zapisali: »Videli smo, da je današnje neurje naši Domača Zelenjava pri kateri smo kupovali zares dobro in kvalitetno zelenjavo - uničilo ves pridelek. Ker je to nekaj, kar je tudi nam vsem omogočalo uživanje nekaj dobrega in zdravega - vas prosiva, da se naslednji petek ob 18.00 zberemo  pred Q centrom na Ptuju (za tiste, ki ne veste - prav tam in ob tej uri je bil prevzem zelenjave ) in vsak od nas donira znesek, ki ga zmore.«

Sandra Pongrac je istočasno pozvala Mariborčane brez vrtičkov, ki cenijo domače izdelke in predlagala, da vsak pomaga po svojih zmožnostih: »Vsak, ki zmore lahko pomaga. Vsi imate kontakt. Enako kot takrat, ko naročate gajbico domačih dobrot. Brez pritiska, vsak po svojih zmožnostih in po svoji vesti in volji. Brez Anite, njenega dragega in mame Milke Zajc zelenjave ne bo.«

Sanacija je v teku

Anita je tako naslednji dan sporočila: »Danes je nov sončen dan in se bomo potrudili, da njivo vrnemo v stanje pred točo, obnova že poteka.«

Predvčerajšnjim je objavila nove fotografije in pripisala: »Tretji dan sajenja, skoraj vse je že na svojem mestu. Čez mesec dni, upam, že prvi sadovi, za katero ste zaslužni vsi. Hvala in velik poklon vsem.«

Ljudje smo tako ponovno dokazali, da znamo stopiti skupaj in pomagati. Vsi, ki bi pa to še želeli, pa je še vedno možnost v petek na parkirišču pred Qcentrom na Ptuju ali direktno v kontaktu z gospo Anito.

Starejše novice