Foto: Bobo. Slika je simbolična.
Muslimani z jutranjo molitvijo začenjajo kurban bajram.

Muslimani so z jutranjo molitvijo začeli praznovanje kurban bajrama, štiridnevnega praznika, ki je povezan z romanjem v Meko. Njegovo letošnje osrednje sporočilo govori o pomenu družine in družinskih vrednost. V Sloveniji je bila osrednja bajramska molitev v ljubljanski džamiji.

Osrednja bajramska slovesnost se je v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana začela z molitvijo nekaj minut pred 6. uro. Vodil jo je mufti Nevzet Porić, ki je opozoril na pomanjkanje empatije v družini in medsebojnih odnosih, na nesprejemljivost katerekoli oblike nasilja, na pomembnost zasebnosti ter v luči dogaja v Palestini in Ukrajini na nesmiselnost vseh vojn. Dodal je, da je ta čas priložnost, da drug drugega obiščemo, se pogovorimo in veselimo. 

»Vrednote, ki naj bi krasile vsako družino, so spoštovanje staršev in starejših, negovanje zakonskih odnosov, izboljševanje moralnih norm in duhovnih vrednot, pravilna vzgoja otrok, ohranjanje družinskih vezi ter medsebojno spoštovanje in razumevanje,« je poudaril.  

Opozoril je na nasilje v družini, ki se najpogosteje izvaja nad ženskami in otroki. 

»Opozarjamo, da je vsaka oblika nasilja nesprejemljiva, saj nihče nima pravice izvajati nasilja, ker je to kršitev osnovnih človekovih pravic in kaznivo dejanje. Nasilje v družini pušča posledice na vseh njenih članih, še posebej na otrocih, ki lahko enak vzorec živijo naprej in ga razumejo kot sprejemljivega,« je dejal.  

Mufti je izpostavil pomembnost zasebnosti. 

»Opažamo potrebo ljudi, da na družbenih omrežjih razkrivajo svojo zasebnost in jo predstavljajo celotnemu svetu. Pogosto se zgodi, da se lažno predstavljamo in objavljamo idilično podobo sebe in svoje družine, medtem ko sta resnična slika in vzdušje našega doma popolnoma drugačna,« je dejal in dodal, da je vprašanje pravice človeka do zasebnosti eno temeljnih človekovih pravic v islamu.  

Bajramsko molitev so pripravili tudi v drugih mestih po Sloveniji, kjer deluje Islamska skupnosti v Sloveniji, in sicer v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.  

Kurban bajram je med drugim čas, ko muslimani opravljajo eno od petih praktičnih islamskih dolžnosti, romanje na hadž. Hadž je globoko simbolično dejanje, ki odraža vero v Boga, predanost ter pomemben trenutek duhovne obnove. Prav tako je za muslimane to priložnost, da se povežejo s svojimi verskimi koreninami in se duhovno okrepijo.  

Letošnje osrednje sporočilo kurban bajrama poudarja pomen družine, družinskih vrednot in posledično nedopustnosti družinskega nasilja. V Islamski skupnosti v Sloveniji ob tem poudarjajo, da romanje na hadž ni le dejanje verskega izpolnjevanja, temveč tudi priložnost za muslimane, da okrepijo svoje družinske vezi, molijo za svoje družinske člane in vse ostale ter obnovijo svojo zavezanost k družinskim in drugim vrednotam.  

»V skupnosti, kjer družina igra osrednjo vlogo, je hadž tudi trenutek za razmislek o pomenu miru, spoštovanja in ljubezni znotraj družine," navajajo. 

Ob tem pa z obžalovanjem opozarjajo, da bo tudi ta bajram »zaznamovan z vojnami, ki divjajo in uničujejo številne družine ter odnašajo očete, matere in tudi otroke«. 

»V teh posebnih trenutkih kurban bajrama bodo naše molitve posvečene miru in lepši prihodnosti,« so zapisali.  

Kurban bajram je ob ramazanskem bajramu eden najpomembnejših praznikov za muslimane.

Komentarji (5)

karli (ni preverjeno)

delate promocijo islamističnim fašistom namesto da bi pisali o naši nogometni reprezentanci . No saj, pol Maribora je že tako bosansko šiptarskega.

Šumar (ni preverjeno)

Zakaj s tem obremenjujete nas Slovence??? Naj grejo v vukojebino pa naj tam obeležujejo svoj praznik... Vas na Mariborinfo pa naj bo sram!!! Delate reklamo musličem... pedrom in čefurjem.!!!

In reply to by karli (ni preverjeno)

Čunga - lunga (ni preverjeno)

A boste "novinarčki" tudi ostale religije in njihove praznike obravnavali z enakimi vatli kot islam?

Kurbinsin (ni preverjeno)

Kaj ta praznik za napade tudi velja, Bo zdaj vsaj 40 dni Mir pred njimi, dvomim.

orožnik (ni preverjeno)

Najbolj nazadnjaška vera, ki je bližnji vzhod (Iran, Irak, nekoč Perzija), popeljala v srednji vek. Ko je bil šef Irana Reza Pahlavi do leta 1979, dokler ga ni zrušil Homeini, si na ulicah Teherana videl ženske v minicah, brez pokrival in brez spremstva moškega člana, skratka, zahodnjaški način življenja. Pa danes, verska policija zapira in ubija ženske, ki se strogo ne držija Korana. Homoseksualce javno obešajo na gradbena dvigala, zadnji posnetek je bil na THEYNC. In naši politiki hodijo k njim na obiske, z njimi prijaltujejo, jih zagovarjajo in jih podpirajo, razumi, kdor more.

Starejše novice