Slika je simbolična.
Je pasjo ovratnico res bolje zamenjati z oprsnico? Preverili smo pri strokovnjakih.

V okviru predloga novele zakona o zaščiti živali je bilo ta teden sprejeto dopolnilo, ki izpostavlja problem dlje časa privezanih psov, ki nosijo klasično ovratnico, saj lahko to predvsem pri živahnejših psih povzroči poškodbe vratu in hrbtenice.

Dopolnilo, ki ga je predlagala Levica, določa, da mora biti pes na vodilo privezan z oprsnico in ne klasično ovratnico.

Sprememba zakona prepoveduje privez psa z verigo, dodana pa je izjema, ki dovoljuje privezovanje na vodila. A z oprsnico, ne ovratnico.

»Poškodbam se je moč izogniti, če so psi privezani z oprsnicami, ki se od ovratnice razlikujejo po tem, da sta pritisk in napetost s pasjega vratu preusmerjena čez prsni koš ali hrbet,« je zapisano v dopolnilu predloga.

Kaj pravijo strokovnjaki?

»Če je pes dlje časa privezan in vsake toliko časa pride do sunkovitega potega, je oprsnica zagotovo ustreznejša kot ovratnica, saj slednja lahko poškoduje vrat,« je za uredništvo povedala Tea Vardjan Rožič iz pasje šole Alfakan.

Glede poškodb veterinarka Maša Šmigič izpostavlja naslednje: »Če je vlečenje psa prekomerno, lahko ovratnice povzročijo različne poškodbe hrbtenice, sapnika, požiralnika in ščitnice, pa tudi težave z očmi - zaradi povečanega krvnega pritiska v možganih in povečanega očesnega tlaka.«

Ni vseeno, kakšna je oprsnica

Vardjan Rožičeva izpostavlja, da obstajajo tudi oprsnice, ki psom lahko škodijo:

»Zelo pomembno je, kako oprsnica psa oprime. Psi se med seboj razlikujejo. Najprimernejša je oprsnica Y oblike. Treba je biti pozoren na to, kakšni so trakovi, da psa ne žulijo.«

Eva Gologranc iz pasje šole Alfakan je dodala: »Marsikatera oprsnica psa omejuje pri gibanju. Biti mora takšna, da psu omogoča prosto gibanje ramenskega sklepa.«

Poudarila je še, da je psa treba naučiti, da na povodcu ne vleče, temveč hodi na popuščenem povodcu.

»Če pes ekstremno vleče na povodcu, je tudi na sprehodih smiselno, da nosi oprsnico. Takšno, ki se pripenja spredaj, da vlečenje karseda onemogoča. Pri aktivnostih, pri katerih pa je vlečenje zaželeno oziroma je to naloga psa, pa morajo nositi oprsnice, ne ovratnic,« je za Ljubljanainfo še povedala Gologrančeva in dodala, da ima, če je pes starejši ali ne vleče, lahko na sprehodu brez težav ovratnico. 

Kaj je slabost oprsnic?

»Oprsnica je boljša za vlečne pse, ne pa za učenje,« so izpostavili v kinološkem društvu Smrček Beltinci. Dodali so, da »pes z oprsnico ni obvladljiv«.

Glede slabosti oprsnic Vardjan Rožičeva poudarja: »Če za psa oprsnica ni ustrezna, se iz nje lahko hitro izmuzne.«

Obrnite se na strokovnjaka

Kako vedeti, kaj je najbolj primerno za vašega psa? Obrnite se na strokovnjaka.

Vardjan Rožičeva svetuje, da se za odgovore obrnete na eno od pasjih šol ali pa specializirano trgovino, pri čemer je treba biti po njenih besedah pozoren na to, »v katerih trgovinah ti svetujejo, v katerih pa bi ti samo radi prodali vsako stvar«. 

V kinološkem društvu Smrček Beltinci so ob predlogu novele zakona izpostavili še, da je »novela nesmiselna«, ker za mnenje po njihovih besedah niso vprašali stroke. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
božidar (nepreverjen)

DR BARIČEVČ bi najbolje vedel ,kaj je prav

protisvoji.volji (nepreverjen)

levica obvezno ovratnico, ker so neobvladljivi, smrdljivi & usrani !

11 (nepreverjen)

In to bo rekel pohabljenec. MRŠŠŠŠ

In reply to by protisvoji.volji (nepreverjen)

Starejše novice