Slika je simbolična.
V Avstriji je z novim letom začel veljati nov zakon, ki odraslim osebam omogoča, da se odločijo za asistirano smrt. Si česa podobnega želimo tudi pri nas? Preverili smo, koliko bralcev podpira uvedbo takšnega zakona. Tu je rezultat.

Pri naših severnih sosedih je z začetkom novega leta začel veljati nov zakon, ki odraslim osebam z neozdravljivo boleznijo ali trajnim hudim zdravstvenim stanjem omogoča, da se odločijo za asistirano smrt

Podobnega zakona si želijo tudi v slovenskem Združenju za dostojno starost Srebrna nit, kjer menijo, da bi morali tudi pri nas vzpostaviti pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Kako se zakon izvaja v Avstriji?

Potem ko zdravnika odobrita prošnjo, mora bolnik po zakonu počakati 12 tednov, ki so namenjeni razmisleku o odločitvi. V primeru neozdravljive bolezni se to obdobje skrajša na dva tedna.

Če želi bolnik po tej čakalni dobi še vedno nadaljevati, mora o tem obvestiti odvetnika ali notarja, potem pa lahko v lekarni prevzame smrtonosni pripravek.

Da bi preprečili zlorabe, bodo imena lekarn, kjer bodo na voljo smrtonosni preparati, razkrita samo odvetnikom in notarjem, ki prejmejo obvestilo bolnikov.

Nova pravila izrecno izključujejo mladoletnike in osebe z duševnimi motnjami.

Nova avstrijska zakonodaja na tem področju je bila potrebna, ker je avstrijsko ustavno sodišče decembra lani razsodilo, da prepoved pomoči pri samomoru krši temeljne človekove pravice in jo je treba odpraviti, kar pa ne velja za prepoved aktivne pomoči pri samomoru. Ta v Avstriji ostaja prepovedana, zanjo pa je zagrožena kazen do petih let zapora.

Smrt lahko tudi trpeča, povezana z dolgotrajnim umiranjem

Pomoč pri samomoru je bila doslej dekriminalizirana v več evropskih državah, vključno s Švico, Španijo, Belgijo in Nizozemsko. Bo sledila tudi Slovenija?

Združenje za dostojno starost Srebrna nit meni, da bi morali tudi pri nas vzpostaviti pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. S tem namenom so v sredini oktobra pripravili zakonski predlog in ga dali v javno razpravo, ki bo trajala pol leta.

Po koncu javne razprave bodo predlog dopolnili in ga s podporo 5000 podpisov vložili v zakonodajni postopek.

»Večina nas si želi mirne in spokojne smrti. Vendar je smrt lahko tudi trpeča, povezana z dolgotrajnim umiranjem in izgubo osebnega dostojanstva,« je takrat dejala predsednica društva Biserka Marolt Meden

Kaj predvideva slovenski predlog?

Predlog bi državljanom omogočil, da bi si lahko sami izbrali čas in kraj svoje smrti, pojasnjuje Andrej Pleterski, eden od ustanovnih članov društva Srebrna nit. Hkrati predlog v celotnem postopku zagotavlja, da ne bo prihajalo do zlorab.

Tako se nikomur ne bo moglo zgoditi, da bi njegovo življenje končali proti njegovi volji, je zagotovil.

Pomoč pri prostovoljnem končanju življenja bi lahko po predlogu dobila polnoletna oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji, vključena v obvezno zdravstveno zavarovanje, v okviru mreže javne zdravstvene službe. Izvajalci bi bili lahko bodisi javni zavodi bodisi koncesionarji v mreži javne zdravstvene službe.

Pogoj je, da posameznik doživlja trpljenje, ki je zanjo neznosno in ki ga ni mogoče lajšati na zanjo sprejemljiv način. Ne bi pa bila pomoč omogočena v primeru tako imenovane utrujenosti od življenja.

Pacient lahko po predlogu kadar koli odstopi od uveljavljanja pravice ali zavrne njeno izvedbo.

Prav tako predlog omogoča le pomoč pri samousmrtitvi, medtem ko bi bilo evtanazijo mogoče izvesti samo izjemoma.

Rezultati ankete o uzakonitvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v Sloveniji

Zaradi avstrijske uvedbe zakona, ki odraslim osebam omogoča, da se odločijo za asistirano smrt in podobnih pogovorih, ki tečejo tudi pri nas, nas je zanimalo, ali naši bralci podpirajo uzakonitev pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v Sloveniji.

Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 774 udeležencev oziroma bralcev.

Pri tem sta 702 posameznika oziroma 90,70 odstotka posameznikov glasovalo, da podpirajo uzakonitev pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v Sloveniji, 56 oziroma 7,24 odstotka jih je glasovalo, da uzakonitve ne podpirajo, 16 udeležencev oziroma 2,07 odstotka posameznikov pa je glasovalo, da o tem niso odločeni.

Komentarji (1)

Viznik (ni preverjeno)

Spet se bo zaslužil mastne evercke kot oni v Švici ,nasedajo pa samo bedaki ,če ti ni za Očeta pa Idi pod vlak ,v reko pa boš glih tako jim ,brez skrbi

Starejše novice