Foto: UKC Maribor
Odstotek precepljenosti je v zdravstvenem kadru najvišji med zdravniki, na drugem mestu so diplomirane medicinske sestre, sledijo srednje medicinske sestre, na zadnjem mestu pa je ostalo bolnišnično osebje.

Stroka poziva k cepljenju, saj bo edino precepljenost omogočila normalno življenje. Ob tem smo preverili precepljenost zaposlenih v nekaterih bolnišnicah po Sloveniji.

Mariborski univerzitetni klinični center beleži 60,4-odstotno precepljenost

V mariborskem univerzitetnem kliničnem centru je cepljenih 60,4 odstotka zaposlenih, od tega 91,1 odstotka zdravnikov, med diplomiranimi medicinskimi sestrami 64,6 odstotka, med srednjimi medicinskimi sestrami 42,46 odstotka, med administratorji 49,13 odstotka, odstotek cepljenih med ostalimi zdravstvenimi delavci znaša 59,1 odstotka in ostalimi sodelavci 49,3 odstotka

Vir: UKC Maribor

Pri prebolevnikih so vključeni samo tisti zaposleni, ki so covid preboleli v zadnjih šestih mesecih in niso bili cepljeni, odgovarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Pri zaščitenih s cepljenjem so všteti zaposleni, ki so:

  • prejeli oba odmerka cepiva, 
  • preboleli in bili cepljeni z enim odmerkom, 
  • prejeli en odmerek cepiva AstraZeneca in je od cepljenja preteklo vsaj tri tedne,
  • bili cepljeni z enim odmerkom in so po cepljenju zboleli za covid-19.

Zaposlene spodbujajo, da informacije o cepljenju pridobivajo iz zanesljivih virov. 7. julija 2021 je pred stavbo Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja pričel delovati cepilni center, kjer lahko zaposleni prejmejo vse dodatne informacije na temo cepljenja.

Z odprtjem cepilnega centra se tudi število cepljenih, zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, viša, opažajo.

V ptujski bolnišnici napredujejo po pet do sedem odstotkov cepljenih na mesec

Ptujska bolnišnica beleži 60 odstotkov precepljenosti pri vseh zaposlenih, od tega je cepljenih 75 odstotkov vseh zdravnikov, 55 odstotkov zaposlenih v zdravstveni negi, zaposleni v nezdravstvenem kadru so precepljeni v 63 odstotkih

Ptujska bolnišnica opaža, da pri cepljenju napredujejo po pet do sedem odstotkov na mesec. Dodajajo, da cepljenje promovirajo in omogočajo izbor cepiva, priporočajo ga tudi pacientom. 

Med drugim sporočajo tudi, da je vpliv negativne kampanje socialnih omrežij zelo močan, kar povzroča nižji odstotek precepljenosti. 

V ormoški psihiatrični bolnišnici vse zaposlene obravnavajo enakovredno

V psihiatrični bolnišnici Ormož je bilo 62 zaposlenih pozitivnih na covid-19, kar pomeni, da so ti koronavirusno bolezen preboleli, 59 zaposlenih je cepljenih znotraj njihove bolnišnice po programu, deset zaposlenih ima pozitivna protitelesa, kar pomeni, da so preboleli bolezen asimptomatsko, za 33 ostalih zaposlenih ni podatkov – nekateri od teh so se cepili zunaj ormoške bolnišnice in tako niso pristali na seznamu, nekaj zaposlenih je na porodnem dopustu, nekaj pa jih ni v bolnišnici - so na primer na izobraževanju v drugih ustanovah.

»Podatkov o precepljenosti kadrov nismo ločeno zbirali, ker vse zaposlene obravnavamo enakovredno in ker so tudi vsi zaposleni v stiku z ljudmi v stiski, ki so prišli po pomoč v našo ustanovo. Ne želimo situacije poenostaviti in pripisovati nižjo stopnjo precepljenosti nižji izobrazbi in/ali celo funkcioniranju na nižjem kognitivnem nivoju, ker bi tako lahko dali podlago za pojav predsodkov in poniževanju drugače mislečih,« so še odgovorili.

Cepljenje spobujajo s pogovorom in z dajanjem informacij.

»Te informacije ne usmerjamo samo k zaposlenim, temveč tudi k obiskovalcem naših terapevtskih programov. V terapevtske skupine smo vključili našega specialista klinične farmacije, ki je o koristih precepljenosti govoril vsem prisotnim – osebju in ljudem v stiski,« še poudarjajo.

Kako je v soboški bolnišnici?

Glede na podatke cepilnega centra Splošna bolnišnica Murska Sobota znaša precepljenost vseh zaposlenih 66,1 odstotka.

Med zdravniki je cepljenih 80 odstotkov, med izvajalci zdravstvene nege 55 odstotkov in med ostalimi zdravstvenimi delavci in sodelavci 75,6 odstotkov. Trenutno je cepljenih 756 oseb od 1144 vseh zaposlenih.

Zaposleni se na seznam za cepljenje dodajajo sproti v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19 in priporočili za cepljenje proti covid-19 do šest mesecev po preboleli koronavirusni bolezni.

Prav tako jih je v tem trenutku še okoli trideset, ki čakajo na prejem prvega odmerka cepiva in bodo cepljeni v prihodnjem tednu, so pojasnili v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

»Zaposleni v Splošni bolnišnici Murska Sobota se odločajo za cepljenje tudi v drugih cepilnih centrih (še posebej po uvedbi cepljenja brez naročanja in v teh poletnih dneh zaradi odhodov na počitnice v zdravstvenih domovih). Celokupna precepljenost zaposlenih je zato višja, vendar je podatek (zaradi nesistematičnega in neažurnega sporočanja zaposlenih) nezanesljiv in nam služi kot ocena,« še odgovarjajo v soboški bolnišnici. 

K cepljenju spodbujajo vse 

V bolnišnici so takoj ob pričetku cepljenja (december 2020) pričeli s sistematično interno promocijsko kampanjo, ki vključuje objave v internem tedenskem glasilu, interno pripravljene plakate o ozaveščanju glede cepljenja in cepiv.  

Pripravili so tudi odgovore na najpogostejša vprašanja v zvezi s cepljenjem na intranetnih straneh, medijski dogodek ob cepljenju vodstva bolnišnice, sprotne predstavitve odzivnosti zaposlenih na strokovnih sestankih, uporabljajo pa tudi tiskana in elektronska promocijska gradiva.

»Hkrati poskusimo k odločitvi za cepljenje spodbuditi tudi hospitalizirane bolnike, osebe, ki v bolnišnico prihajajo na ambulantne preglede ter obiskovalce. Tako imamo promocijsko gradivo nameščeno na vstopnih točkah in posameznih oddelkih, obvestilo o pomenu ter možnostih cepljenja smo objavili tudi na spletnih straneh bolnišnice in v pogovorni oddaji na lokalnem radiu,« še poudarjajo.

Murskosoboška bolnišnica.

Zdravstveni dom Murska Sobota beleži spodbudne številke

V Zdravstvenem domu Murska Sobota med 388 zaposlenimi trenutno cepljenih 79 odstotkov vseh zaposlenih.

Cepljenost pri zdravnikih in zobozdravnikih je 87 odstotna, pri zdravstveni negi (diplomirane in srednje medicinske sestre, diplomirane babice, zobozdravstveni asistenti) je 78 odstotna in pri ostalem kadru je 69 odstotkov cepljenih proti covid-19.

Ozaveščanje zaposlenih o pozitivnih učinkih cepljenja izvajajo že od decembra 2020. Cepljenje promovirajo z letaki, na sestankih in v vseh ambulantah. Zaposleni, ki niso cepljeni, se tedensko testirajo in jih tako tudi vsak teden pozivajo k cepljenju.

Zdravstveni dom Murska Sobota.

Univerzitetni klinični center Ljubljana beleži največji delež precepljenosti

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana znaša odstotek precepljenosti 65 odstotkov.

Cepljenih je 89 odstotkov zdravnikov in zobozdravnikov, 62 odstotkov diplomiranih medicinskih sester in 52 odstotkov srednjih medicinskih sester. 

Med drugim poročajo, da so med necepljenimi številni prebolevniki. Vzrokov, zakaj se nekateri še niso odzvali vabilu k cepljenju, ne beležijo.

Nadaljujejo kampanjo informiranja zaposlenih in omogočajo dostopnost cepljenja vsakodnevno v ustanovi.

In kakšna je precepljenost na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje?

Zaposleni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so bili med prvimi, ki so po začetku cepljenja decembra lani dobili cepivo. Odziv na cepljenje pa je bil slabši od pričakovanj. Trenutna precepljenost tamkajšnjih zaposlenih naj bi bila malo nad polovico

Nacionalni inštitut za javno zdravje na očitke o slabi precepljenosti zaposlenih odgovarja: 

»Samo v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je proti covidu-19 cepilo 55 odstotkov zaposlenih. Podatkov o tem, kolikšen delež zaposlenih se je cepilo na drugih cepilnih mestih nimamo, saj do osebnih zdravstvenih podatkov lahko dostopajo samo za to pooblaščene osebe.«

Ob tem dodajajo, da se v register eRCO podatki o cepljenih osebah po poklicnih skupinah ne zbirajo.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Notorična laž in manipulacija vlade ... uporablja preverjene že videne metode naših južnih sosedov ...

Krucefix (nepreverjen)

dr. se cepijo z figico v žepu

Koncajte novin… (nepreverjen)

Če zdravnik cepi kolega ni nujno, da ga res ko bo stal v vrsti z ostalimi, in bo dobil cepivo kot vsi drugi bo lažje verjeti.

Starejše novice