Sklad Združenih narodov za otroke Unicef opozarja, da si otroci ne morejo privoščiti še enega leta šolanja s prekinitvami. Zato je treba dati prednost ponovnemu odprtju šol, medtem ko vstopamo v drugo leto pandemije covida-19.

Kljub številnim dokazom o negativnem vplivu zaprtja šol na otroke in vse več dokazom, da šole niso glavni vir okužb z novim koronavirusom, šole ostajajo zaprte v preveč državah, nekatere že skoraj leto dni, opozarjajo v Unicefu.

Posledice zaprtja šol so bile katastrofalne - na vrhuncu omejevalnih ukrepov, povezanih s pandemijo, je izobraževanje prekinilo kar 90 odstotkov učencev po vsem svetu, več kot tretjina pa ni imela možnosti izobraževanja na daljavo. Število otrok, ki niso vključeni v izobraževanje, naj bi se povečalo za 24 milijonov in s tem doseglo najvišjo raven v zadnjih letih, navajajo v Unicefu.

Kot opozarjajo, so se zmožnost branja, pisanja in obvladovanje osnov matematike poslabšale, spretnosti, ki jih otroci potrebujejo za uspeh v gospodarstvu 21. stoletja, pa so nazadovale, poroča STA.

Zdravje, razvoj, varnost in dobrobit otrok so močno ogroženi, najbolj ranljivi med njimi pa bodo najbolj občutili uničujoče posledice, so v Unicefu zapisali v sporočilu za javnost.

Otroci veliko bolj izpostavljeni družinskemu nasilju

Zaradi zaprtja šol so mnogi otroci prikrajšani za pomemben obrok, njihovo prehranjevanje se je poslabšalo. Brez vsakodnevnih interakcij z vrstniki in zaradi upada gibanja izgubljajo telesno pripravljenost in kažejo znake duševnih stisk, navajajo v skladu Združenih narodov.

Brez varnostne mreže, ki jo šola pogosto ponuja, so bolj izpostavljeni družinskemu nasilju, zlorabam, otroškemu izkoriščevalskemu delu in otroškim porokam. Zato v Unicefu pozivajo, da mora biti zaprtje šol skrajni ukrep, potem ko so bile pretehtane vse druge možnosti.

Kot poudarjajo, bi morala biti ocena tveganja za prenos okužb v lokalnem okolju ključni dejavnik pri odločanju o delovanju šol. Zaprtju šol po vsej državi se je treba izogibati, če je le mogoče.

Unicef poziva, da bi morale biti šole odprte med prvimi

Kjer obstajajo visoke stopnje prenosa bolezni v skupnosti, kjer so zdravstveni sistemi pod izrednim pritiskom in kjer se zapiranje šol zdi neizogibno, pa je treba sprejeti zaščitne ukrepe za najbolj ranljive otroke, pozivajo v Unicefu.

Ti vključujejo zagotovitev, da lahko otroci, ki so izpostavljeni družinskemu nasilju, odvisni od šolske prehrane in katerih starši opravljajo nujna dela, nadaljujejo šolanje v svojih učilnicah.

Ko oblasti začnejo s sproščanjem omejevalnih ukrepov, mora biti odprtje šol med prvimi. Posebno pozornost je treba nameniti otrokom, ki niso imeli možnosti učenja na daljavo, in zagotoviti, da ne bodo zaostali v znanju za svojo generacijo, dodajajo v Unicefu.

Če bodo šole tudi letos ostale zaprte več mesecev, bodo negativne posledice občutile še naslednje generacije, še opozarjajo v Skladu Združenih narodov za otroke.

Komentarji (2)

Navijac (ni preverjeno)

A ti so se zbudili iz zimskega spanja?

Geza iz Beltincev (ni preverjeno)

koji ti je to kurec unicef
prvič čujem za njega
ali je to kakšna okrajšava za univerzalno cef -unicef

Starejše novice