Z jutrišnjim dnem se za zahodno in osrednjo Slovenijo že začnejo šolske pomladanske počitnice. Marsikdo bo praznični četrtek, ko se pričnejo počitnice še za preostale osnovnošolce in srednješolce, z dopustom v petek podaljšal do prazničnega torka.

Naše ceste bodo spet bolj polne, saj se bo mnogo ljudi podalo na počitnice, izlete ter prvomajske prireditve, lepo vreme bodo zagotovo izkoristili tudi motoristi in kolesarji.

Že jutri je mogoče pričakovati povečan promet proti turističnim krajem. Povečan bo tudi tovorni promet, na nekaterih odsekih potekajo dela na cesti.

Zato Agencija za varnost prometa poziva: »Uživajte v prazničnih in počitniških dneh, a ne pozabite na varnost v prometu. Bodite previdni, vozite strpno, pazite nase in na druge.

Vremenske razmere se bodo spreminjale, način vožnje prilagodite razmeram na cesti. Priporočamo spremljanje razmer pred odhodom na pot in spremljanje prometnega koledarja

Hitrost vožnje vselej prilagodite cestnoprometnim predpisom, razmeram na cesti in svojim vozniškim sposobnostim.

Alkohol ne sodi v promet. Če boste uživali alkoholne pijače, se nikar ne podajte za volan vozila, krmilo motorja, e-skiroja ali na kolo. 

Pripnite se! Varnostni pas rešuje življenja in varuje pred težjimi posledicami prometnih nesreč.

Ohranjajte varnostno razdaljo

Vsi vozniki s svojim načinom vožnje vplivamo na pretočnost prometa. Tudi fantomskim zastojem na avtocesti se lahko izognemo z vožnjo na ustrezni varnostni razdalji.

Ob zastojih pa vedno ustvarite reševalni pas.

Med vožnjo se osredotočite na dogajanje na cesti, ne na mobilni telefon. 

Motoristi, poskrbite za svojo vidnost in varnost. Nasveti motorista - trenerja varne vožnje. 

Se boste podali na kolo? Kolesarjenje je prijetno in zdravo, a naj bo tudi varno. 

Pešci, poskrbite za svojo varnost! V prometu so pešci najbolj ranljivi

Veste, kje lahko vozite e-skiro? Pravila si poglejte v videu. 

Agencija za varnost prometa vam želi, da preživite lepe praznične in počitniške dni!

Starejše novice