Slika je simbolična.
Kot smo že poročali, so vse glasnejše so govorice, da naj bi UKC Maribor zaradi finančnih težav odpustil večino svojih zaposlenih študentov. V mariborski bolnišnici so se zdaj odzvali na navedbe.

Kot je prvi poročal medij N1, naj bi mariborska bolnišnica prekinila sodelovanje z večino študentov zdravstvene nege. Najbolj naj bi bili na udaru bodoče medicinske sestre in zdravstveniki.

Tako se je tudi na uredništvo Mariborinfo obrnila študentka, ki trdi, da so jim v mariborski bolnišnici sprva znižali urno postavko, naslednji korak pri varčevalnih ukrepih bolnišnice, pa naj bi bilo zmanjšanje števila študentov.

Kot je razložila študentka, ki želi ostati neimenovana, so študenti v času epidemije koronavirusa v Univerzitetnem kliničnem centru delali praktično neomejeno število ur, lani pa so jim nato po njenih navedbah število ur omejili na 110 ur na mesec.

»No, v začetku letošnjega leta se je študentom, ki delajo z najbolj življenjsko ogroženimi ljudmi, v enotah intenzivnih terapij, znižala urna postavka,« razlaga študentka.

Kot pravi, pa je sodu izbilo dno dejstvo, da jih je vodstvo bolnišnice pozvalo na sestanek, na katerem so jim razložili, da so primorani zreducirati število študentov. Razlog? Rdeče številke, v katerih se je znašel mariborski klinični center.

»In potem se čudijo pomanjkanju sester, ko pa že tekom študija z bodočim kadrom ravnajo kot s smetmi,« je še povedala študentka.

UKC Maribor: »Čas je, da se stanje v UKC Maribor na področju študentskega dela povrne na točko pred epidemijo«

Na navedbe v medijih in očitke študentov iz anonimnih pisem so se zdaj odzvali v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. 

Pojasnjujejo, da ne prekinjajo sodelovanja z Medicinsko fakulteto, Fakulteto za zdravstvene vede in Alma Mater Europaea. So pa sprejeli nekatere omejitve na področju študentskega dela, ki so ga množično uvedli zaradi epidemije covid-19.

Kot pravijo, je delo v kriznih razmerah s pomočjo študentov potekalo lažje: »Sedaj, ko se razmere na področju covida-19 umirjajo, pa je napočil čas, da se stanje v UKC Maribor na področju študentskega dela povrne na točko pred epidemijo.«

Opozarjajo na razliko med študentskim delom in izobraževanjem študentov

V odzivu predvsem opozarjajo na ne dovolj opredeljeno razliko med študentskim delom in izobraževanjem študentov v prispevkih medijev. 

»Naša ustanova tako nikakor ne prekinja sodelovanja z Medicinsko fakulteto, Fakulteto za zdravstvene vede in visokošolskim zavodom Alma Mater Europaea. UKC Maribor je in ostaja učni zavod, izobraževanje študentov (opravljanje kliničnih vaj in podobno) poteka še naprej, nemoteno in po zastavljenih urnikih,« so zapisali.

Dodajajo, da so na področju študentskega dela (delo preko napotnice oziroma študentskega servisa) sprejeli določene omejitve. 

»V času epidemije covida-19 smo za pomoč zaprosili tako študente zdravstvene nege kakor študente medicine, ki so se množično odzvali. Za to smo jim hvaležni tako mi, zaposleni in celotna ustanova, kot seveda tudi pacienti. Z njihovo pomočjo je delo v kriznih razmerah potekalo lažje,« pojasnjujejo. 

Kot pravijo, je sedaj, ko se razmere na področju covida-19 umirjajo, pa je napočil čas, da se stanje v UKC Maribor na področju študentskega dela povrne na točko pred epidemijo.

Študentsko delo bodo v bodoče racionalizirali, kar pa ne pomeni, da ga ukinjajo

Pojasnjujejo, da bodo študentsko delo v bodoče racionalizirali, kar pa ne pomeni, da ga ukinjajo.

»Študentsko delo v UKC Maribor še vedno obstaja in naša ustanova bo vedno odprta za vse kadre, ki jih v določenem trenutku potrebujemo. Zavedamo se, da je pomoč študentov dobrodošla in na posameznih segmentih nujno potrebna,« razlagajo.  

Dodajajo, da posledično na ta način tudi pridobivajo potencialni kader za kasnejšo zaposlitev z že pridobljenimi izkušnjami in poznavanjem njihove ustanove: »Tako študentom medicinskih strok proaktivno ponujamo možnost zaposlitve v UKC Maribor, kateri pa se kljub temu nemalokdaj raje odločajo za podaljševanje absolventskega staleža.«

UKC Maribor o krajah zdravil: »Pojavili so se osamljeni, posamični primeri«

V mesecu marcu 2023 je bilo v UKC Maribor preko študentskega servisa aktivnih 38 študentov medicine ter 11 ostalih študentov v upravno-tehničnih službah. 

Na področju zdravstvene nege pa je delo preko študentske napotnice opravljalo 75 študentov.

Ob tem v UKC Maribor zanikajo neosnovane govorice in očitke o nepravilnostih pri lažnemu beleženju odsotnosti študentov pri študentskem delu.

Prav tako zapise o številnih primerih kraj, predoziranjih in drugih neutemeljenih navedbah: »Pojavili so se osamljeni, posamični primeri, pri katerih smo nemudoma prekinili delovno razmerje in prepovedali sodelovanje z UKC Maribor ter zadevo predali odgovornim osebam.« 

Dodajajo, da je vključevanje študentov Medicinske fakultete strogo nadzorovano.

Komentarji (4)

Jakove (ni preverjeno)

odpuščene študentke lahko gredo za maserke
Mene take mlade maserkice tak zmasirajo
da mi kar pride

Financiranje o… (ni preverjeno)

Financiranje od MAIE UUS
PODPORA TEM, KI POTREBUJEJO
V primeru kakršnih koli težav ali finančnih težav se obrnite na MAIE UUS in ne boste razočarani, ta velika dama mi je pravkar pomagala z zneskom 25.000 €.
Bogu se zelo zahvaljujem, ker me je postavil na mojo pot.
Zahvaljujoč tej majhni količini sem lahko odplačal dolg in izboljšal življenjski standard.
Če potrebujete majhno posojilo, se obrnite nanj in ne boste razočarani.
POGOJI: Morate biti 100% Slovenci.
E-naslov: [email protected]
Hvala vam

Medicinka (ni preverjeno)

Kaj? Praksa nikoli ni bila plačana. Ampak je del izobraževanja. Če pa so zaposlene preko študentskega servisa, pa potem naj dobijo ustrezno plačilo. V mojih časih, ko smo krožili in delali s pacienti, je bilo to del prakse in izobraževanja in se nikakor ni plačalo. 😳

Nika-svinjskoglava (ni preverjeno)

to je bilo v tistih zlatih časih
Sedanje punce pa ne dajo če ni penezi
sedaj so same pleh pičke

In reply to by Medicinka (ni preverjeno)

Starejše novice