Začenjata se splošna matura 2022 in nacionalno preverjanje znanja.

Za učence 6. in 9. razreda ter letošnje maturante je današnji dan še posebej napet, začenjajo se pomembna preverjanja znanja ob zaključku šolanja. 

Nacionalno preverjanje znanja za 6. in 9. razrede

Na osnovnih šolah se za učenke in učence 6. in 9. razreda danes začenja nacionalno preverjanje znanja. To bo potekalo na vseh slovenskih osnovnih šolah, in sicer od 4. do 10. maja.

V sredo, 4. maja, bodo učenke in učenci 6. in 9. razreda pisali preizkus znanja iz slovenščine, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom pa iz italijanščine in madžarščine. V petek, 6. maja, pa sledi preizkus znanja iz matematike

Naslednji teden, v torek, 10. maja, se bodo učenci 6. razreda preizkusili še v znanju iz tujega jezika, učenci 9. razreda pa bodo pisali preizkus iz tretjega predmeta, ki se razlikuje od šole do šole.

Nacionalno preverjanje znanja bo opravljalo 22.630 učenk in učencev 6. razreda in 19.663 učenk in učencev 9. razreda.

K letošnjemu preverjanju znanja je v 6. razredu na 446 šolah prijavljenih 2456 učencev s posebnimi potrebami, v 9. razredu pa je na 439 šolah prijavljenih 2256 učencev s posebnimi potrebami.

Preverjanja znanja učencev, ki izvajajo program nižjega izobraževalnega standarda, bo opravljalo 123 učencev 6. razreda s 30 osnovnih šol in 111 učencev 9. razreda z 28 osnovnih šol.

Začenja se tudi splošna matura

Danes je pomemben dan tudi za letošnje maturante, začenja se letošnja splošna matura.

Matura se bo začela s pisanjem eseja iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika, potekala pa bo na 83 šolah. Prvič jo bo opravljalo 6105 kandidatov.

Letošnji tematski sklop »V svetu blišča in bede« za maturitetni esej pri slovenščini obsega besedili Andreja Hienga Čudežni Feliks in F. Scotta Fitzgeralda Veliki Gatsby.

Pisni izpiti iz splošne mature se bodo nato nadaljevali v soboto, 28. maja, s pisanjem angleščine. Drugi del pisnega izpita iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika pa bodo dijaki pisali 30. maja.

Datumi preostalih preizkusov so navedeni tukaj.

uspehom na letošnjem spomladanskem izpitnem roku splošne mature bodo kandidati seznanjeni v ponedeljek, 11. julija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice