Slika je simbolična.
Konoplja s sintetičnim kanabinoidom in kokain z višjo vsebnostjo levamisola sta ponovno v Sloveniji.

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi sta bila v Ljubljani zaznana konoplja s sintetičnim kanabinoidom ADB-butinaca in kokain z višjo vsebnostjo levamisola.

Strupena konoplja, zaradi katere lahko tudi umrete

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorec, ki se je prodajal kot konoplja vsebuje sintetični kanabinoid ADB-butinaca. 

Po poročanju uporabnikov so ob uporabi nastopili naslednji nezaželeni učinki: slabost, pospešeno bitje srca, občutki tesnobe in panike, mravljinčenje, boleče žrelo, primanjkovanje zraka tresenje.

ADB-butinaca je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah Evropske unije zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. 

Z njim so povezane tudi številne zastrupitve. V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja - upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj, epileptični napadi, krči, hiperemeza - pogosto bruhanje, vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Zmanjševanje tveganj

Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki ADB-butanica niso dobro raziskani. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje.

Potentnost mešanic za kajenje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole »kakovosti«. 

Znano je, da potentnost niha od serije do serije in prav tako pa se lahko pri isti seriji pojavijo »vroči žepi«, kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala, zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom

Različni kanabinoidi potrebujejo različno časa, da začnejo delovati, zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut - ponekod tudi več, da se izognemo predoziranju.

Ne uporabljajte v kombinaciji z drugimi drogami. 

Še posebej nevarna je kombinacija z drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so na primer alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.

Ukrepanje v primeru predoziranja

Ljudje so po uporabi sintetičnih kanabinoidov pogosto neprisebni. Lahko se padejo, se penijo v ustih ali so začasno paralizirani. 

Če je mogoče, jih postavite v stabilni bočni položaj in nenehno spremljajte dihanje. Če nekdo pade v nezavest in je neodziven, pokličite 112. 

Preverite, ali diha. Če ne dihajo, začnite s stiskanje prsnega koša, če diha pa ga postavite v stabilni bočni položaj in počakajte na prihod reševalcev.

Kokain z levamisolom

V Ljubljani se je ponovno pojavilo tudi več vzorcev kokaina z višjo vsebnostjo levamisola, in sicer so zbrani vzorci vsebovali do 23 odstotkov levamisola. 

Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. 

Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. 

Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice