Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Ste najemnik stanovanja in ne veste, kolikokrat vas lahko najemodajalec nenapovedano obišče? Zakonodaja to natančno določa.

Pred kratkim je v eni od Facebook skupin, ki so namenjene iskanju stanovanja, ena od uporabnic zastavila vprašanje o tem, kolikokrat lahko najemodajalec nenapovedano oziroma napovedano pride v stanovanje.

Pod objavo se je vsulo odzivov in komentarjev, tako najemnikov kot najemodajalcev, ki so delili svoje izkušnje.

Lastnik stanovanja lahko vanj vstopi le dvakrat letno

94. člen stanovanjskega zakona pravi, da mora najemojemalec dopustiti vstop lastniku oziroma njegovemu pooblaščencu v stanovanje za preveritev pravilne uporabe stanovanja, vendar največ dvakrat letno.

Na spletni strani Najemniški SOS so pojasnili, da se mora lastnik predhodno najaviti in pridobiti dovoljenje za vstop v stanovanje. Če se lastnik predhodno ne najavi, ga najemnik ni dolžan spustiti v stanovanje.

Prav tako najemnik lastniku ni dolžan dovoliti vstopa v stanovanje, če je v posameznem letu že dvakrat opravil pregled stanovanja. Lastnik pa najemniku ne sme prekiniti najemne pogodbe, če mu ta ne dovoli vstopa v stanovanje več kot dvakrat na leto.

Izjema je le opravljanje del za izboljšanje predmeta najema, kot na primer napeljava oziroma rekonstrukcija centralnega ogrevanja, električnega in vodovodnega omrežja, satelitske antene, kabelskega in telefonskega priključka, varnostnih naprav, vgraditev ali zamenjava opreme in podobno.

V tem primeru mora najemnik dopustiti vstop v stanovanje izvajalcem del, a tudi tokrat le po predhodni najavi, so še povedali.

Najemojemalec lahko lastnika stanovanja toži

Na spletni strani Najemniški SOS so pojasnili tudi, da ima v času trajanja najemne pogodbe najemnik stanovanje v posesti, s tem pa tudi pravico do njegove rabe.

Če lastnik v stanovanje vstopa brez dovoljenja, nenajavljen ali želi v stanovanje vstopiti več kot dvakrat letno, mora najemnik lastnika pisno ali po elektronski pošti opomniti na svoje zakonske pravice.

Če lastnik tega ne upošteva in nadaljuje s kršenjem posesti, lahko najemnik lastnika toži za motenje posesti.

Komentarji (5)

ovi (ni preverjeno)

...odvisno od pogodbe - katero je podpisal - a ne ?...po toči zvoniti,,,;-)))

ovi (ni preverjeno)

.. za posledice obstajajo odvetniške pisarne...

In reply to by ovi (ni preverjeno)

DipsY (ni preverjeno)

Jaz obiscem vsaka dva meseca, v pogodbi imam zavedeno celo vsak mesec, da me spet nea trofi kap po pol leta, ko priem na ogled...

DipsY (ni preverjeno)

Aja pa noben se ne pritozuje.. ker smo se tak zmenli ob ogledu..

In reply to by DipsY (ni preverjeno)

ah (ni preverjeno)

Edino pravilno!

In reply to by DipsY (ni preverjeno)

Starejše novice