Foto: Jure Banfi
Novica o zaprtju Magne še vedno odmeva. Od 158 delavcev naj bi delo izgubilo kar 115 zaposlenih. Svoje nezadovoljstvo ob napovedanih odpuščanjih so delavci danes izrazili na protestnem shodu.

Nedolgo nazaj je gospodarsko sfero kot celotno Slovenijo presenetila odločitev Magne o ustavitvi proizvodnje v Hočah.

Avtomobilska skupina bo svoje dejavnosti preselila v Gradec, kot pojasnilo pa so iz podjetja sporočili, da naj bi temu botrovale razmere na trgu in trenutne potrebe kupcev. 

Ob tem so dodali, da bodo skušali čim večjemu številu zaposlenih zagotoviti delovna mesta znotraj skupine, za nekatere pa bodo v skladu z zakonodajo pripravili program razreševanja presežnih delavcev.

Hoška lakirnica je najprej naznanila, da se je okoli 90 zaposlenih presežnih delavcev, vendar so na zadnjem sestanku s sindikati predstavniki predložili seznam 115 zaposlenih, ob tem pa niso podali pojasnila za povečanje števila presežnih delavcev.

 

Nejevolja in razočaranje se je zadnje leto zgolj stopnjevalo, napovedi o odpuščanju pa so privedle do današnjega protesta, ki pa so se ga udeležili le trije delavci ter Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov.

»Kot pri zaposlenih se je v zadnjem letu nezadovoljstvo stopnjevalo tudi v sindikatu, ki je do pred letom dni Magno mnogokrat tudi javno pohvalil in označil za vzornega delodajalca. 

Ustavitev proizvodnje in program presežnih delavcev pa je povzročil vrhunec nezadovoljstva, ki ga bomo z zaposlenimi izrazili na protestu pred Magno,« med drugim poudarja Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov.

Protestniki naj bi slišali grožnje naslovljene na sodelavce

Vsi trije udeleženci protesta so trdili, da so slišali za grožnje, naslovljene na sodelavce, sami pa jih niso nikoli prejeli ali videli. Ocenili so, da so se ostali, ki jih danes ob petnajsti uri ni bilo na protestu, prestrašili vodstva podjetja. Danes so sicer tisti, ki so še prišli na delo, lahko zapustili tovarno ob 13:00, tudi vodstvo je takrat odšlo - protest pa je bil napovedan ob 15:00.

Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov je mnenja, da je »Očitno Magni uspelo prestrašiti delavce z grožnjami, da se protestnega shoda, ki so si ga dejansko sami zaželeli, niso udeležili.«

Miran Rajšp iz civilne iniciative Miklavž je povedal: »Tako kot so naredili z zemljo, ko so jo degradirali, so tudi delavcem enako naredili. Resnično se pokazalo kaj kapital zna narediti z človekom, ko ga ne rabi več. Enostavno ga odvrže.«

Komentarji (9)

Branko Grimzasec (ni preverjeno)

Jaz pa bom poslal v graz proŝnjo in če me vzamejo upam ,da v nočno! Bomo vidli kako in naprej, se bomo javili kakšno je povpraševanje gori!

Nevarna dela -… (ni preverjeno)

24ur/na-hrvaskem-po-tednu-dni-nov-fizicni-napad-na-tuja-delavca

In reply to by Branko Grimzasec (ni preverjeno)

SKK (ni preverjeno)

Nerodno jim je ker so ostali brez službe zato ne štrajkajo . To so pravi abohi . Jamrajo in kritizirajo vlado namesto,da stopijo do župana in Počivalška naj jim razložita tisto zgodbo o EKO TERORISTIH .

Default (ni preverjeno)

Spet je nekdo nategnil slovenceljne

Zapreti naciste (ni preverjeno)

zurnal24/slovenija/z-groznjami-se-je-zacelo-ze-v-petek

In reply to by Default (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Župana Hoč je treba vprašati kako in kaj,pa še koga...Počivalčka?

Bednik (ni preverjeno)

Kot še vedno do sedaj, politika ščiti kapital ter njihove lastnike. Pika.
Za delavce, v očeh politikov navadna raja, jim je bore malo. Politiki gledajo na svojo rit in vse bombončke.
Saj so ja izvoljenci ljudstva in tako služijo ljudstvu.

Pa tudi mediji niste prav posebno zavzeti, mogoče redke izjeme.
Za vas "novičarje" je to le ena izmed "bolj udarnih" novic, katera vam dvigne krog bralcev/gledalcev.
Toliko....

SLO (ni preverjeno)

Prava žalost je pogledati vhod v magno. Takšna vrata poznamo pri živinoreji. Jodlarji pač.

Magnar Po Dushi (ni preverjeno)

Vsepovsod po Avstriji podjetja odpuščajo, tudi prenehajo z dejavnostjo. Tisti, vezani na Nemčijo so prisiljeni reducirati proizvodnjo in število zaposlenih. MAGNA Graz ni nobena izjema, BMW in Jaguar v Grazu pojenjujeta in ostal bo Mercedes, kako bo s Fiskerjem, bomo videli. Vse je odvisno od razmer na tržišču. Tako da jokanje ne pomaga, je pa žalostno da ta model gospodarjenja trenutno prevladuje. Vsak, kdor je šel v MAGNO (pa vseeno ali Graz ali Hoče ali drugje) je moral vedeti, da ne bo za stalno in za vekomaj (torej do penzije) - tisti časi so mimo in to vsepovsod. Za oseko pride plima!

Starejše novice