Slika je simbolična.
Kot kažejo statistični podatki, je zaostrovanje PCT pogojev prineslo večje zanimanje za obisk cepilnih mest. Prejšnji teden je bilo po daljšem obdobju spet opaziti znaten skok v številu cepljenih. Podravje je še vedno na repu lestvice.

Bo vladi z ukrepom PCT le uspelo doseči precepljenost? Po objavi novih ukrepov, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi, je opaziti večanje števila cepljenih.

V zadnjem tednu je opazno večanje števila cepljenih (vir: Covid Sledilnik).

Število ljudi na cepilnih mestih se viša

Z naraščanjem števila cepljenih je zadovoljna tudi Predsednica zdravniške zbornice in vodja svetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović.

Kot je povedala, se sicer marsikdo verjetno cepi, da si prihrani testiranja, a vendarle bo to povečalo zdravstveno varnost.

Ob tem je Beovićeva priznala, da bi bila sicer »bolj zadovoljna, če bi ljudje razumeli, zakaj se morajo cepiti«. A meni, da je kljub temu glavno, da se povečuje število cepljenih.

Število cepljenih po dnevih (vir: NIJZ).

V prejšnjem tednu opravljenih skoraj 80 tisoč cepljenj

V Sloveniji je s prvim odmerkom cepljenih več kot milijon oseb, in sicer 1.008.175 ljudi, kar znaša 52 odstotkov. Z vsemi odmerki je cepljenih 46 odstotkov prebivalcev. 

Prejšnji teden so skupno opravili 79.720 cepljenj. 

Največ cepljenih je v občini Osilnica, kjer je vsaj z enim odmerkom cepljenih že 70 odstotkov prebivalcev. 62 odstotkov jih je cepljenih v Idriji, 60,5 pa v občinah Log – Dragomer, Jezersko in Ravne na Koroškem. 

Med občinami z največ cepljenimi so še Radeče, Hrastnik, Murska Sobota, Šmartno ob Paki in Kostel. 

Občine z najvišjo precepljenostjo (vir: Vlada Republike Slovenije).

Precepljenost v Podravju raste počasi

Kljub povečanemu interesu za cepljenje proti covidu-19 in novim vladnim ukrepom pa precepljenost v Podravju raste počasi. Od srede, 15. septembra, pa do danes smo v Podravju zabeležili 3,2 odstotni skok števila cepljenih. 

Podravska regija je po precepljenosti še vedno na repu lestvice, med občinami z najmanj cepljenimi prevladujejo občine iz podravske regije.

Med desetimi občinami z najmanj cepljenimi jih je kar osem iz podravske regije. Najmanj cepljenih je v občini Juršinci, kjer se je do zdaj cepilo le 35,8 odstotka prebivalcev.

Na drugem mestu je občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, kjer je cepljenih 38,7 odstotkov ljudi. Le malo več, 38,9 odstotka, prebivalcev je z najmanj enim odmerkom cepljenih v občini Trnovska vas.  

Na lestvici občin z najnižjim deležem cepljenih so še občine Cerkvenjak, Škocjan, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Cirkulane, Zavrč, Šentrupert in Destrnik. 

Število cepljenih po dnevih v Podravju (vir: NIJZ).

Podravska regija druga najslabše precepljena

Delež cepljenih po statističnih regijah je najvišji v zasavski regiji, kjer se je z vsaj enim odmerkom cepilo 57,5 odstotkov prebivalcev. To je več od slovenskega povprečja, ki znaša 52 odstotkov. 

Najmanj cepljenih je v obalno-kraški regiji, kjer se je do zdaj z enim odmerkom cepilo 47,9 prebivalcev. Sledi Podravska regija. Z enim odmerkom je bilo do zdaj tam cepljenih le 48,2 odstotka prebivalcev.

Na vrhu po deležu cepljenih v Podravju je občina Lovrenc na Pohorju, kjer se je z enim odmerkom cepilo 56,8 odstotkov prebivalcev. Sledijo Središče ob Dravi, Markovci in Starše. Najmanj cepljenih je v občini Juršinci.

Na Ptuju se je do zdaj z enim odmerkom cepilo 50,8 odstotkov ljudi. Manj cepljenih je v Mariboru, delež cepljenih tam znaša 48 odstotkov.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rockandroll (nepreverjen)

Podravje še vedno na repu...strah ima velikeee oči .

Zmago (nepreverjen)

"Pozabili" ste povedati da sta dva ze metek dobila zaradi nacisticne prepustnice. Ni slo za noben spopad skupin, ampak je ena oseba streljala na fasiste.

Starejše novice