Slika je simbolična.
Pri slovenskih bolnišnicah smo preverili, kaj storiti ob neizpolnjevanju pogoja PCT ob vstopu v bolnišnico.

Obiskovalcem, ki nimajo potrdila o izpolnjevanju pogoja PCT, vstop v slovenske bolnišnice ni dovoljen. S 15. septembrom je stopil v veljavo odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. 

Ta med drugim določa, da morajo pogoj PCT izpolnjevati vse osebe, ki uporabljajo storitve ali so prisotni pri izvajanju dejavnosti v okoljih v Sloveniji. A odlok omogoča tudi izjemo, ki pravi, da to ne velja v primerih nujne medicinske pomoči.

V vseh slovenskih bolnišnicah dosledno upoštevajo odlok, hkrati pa pojasnjujejo, da pojem »nujna medicinska pomoč« ne opredeljuje le urgentnih stanj, pač pa tudi vse zdravstvene storitve, ki bi v primeru opustitve ali prestavitve na kasnejši termin lahko ogrozile ali poslabšale zdravstveno stanje pacienta

Od 15. septembrom je torej predložitev dokazila potrebna za vse, ki prihajajo v slovenske bolnišnice na preglede in koriščenje drugih zdravstvenih storitev, razen izjem v nadaljevanju.

Testiranje za paciente v naslednjih primerih plača zavod:

  • nujna medicinska pomoči, kamor sodi urgentni center,
  • vse urgentne ambulante, vključno z ambulanto na psihiatriji,
  • onkološki pacienti,
  • pacienti na dializi,
  • pacienti z zdravstveno diagnozo, zaradi katere cepljenje ni dovoljeno.

Predložitev testa prav tako ni potrebna za:

  • osebe, ki so mlajše od 12 let,
  • osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta starosti, oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase.

Kaj pa, če pogoja PCT ne izpolnjujete, a potrebujete zdravniško pomoč?

Preverili smo, kaj storiti, če pogoja PCT ne izpolnjujete, potrebujete pa zdravniško pomoč. Če ne sodite med zgoraj navedene izjeme, se v nekaterih slovenskih bolnišnicah lahko cepite in/ali testirate pred vstopom. 

 

  • Medtem je samoplačniško testiranje za zunanje uporabnike v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor omogočeno v kontejnerjih, ki se nahajajo ob vhodu v UKC Maribor - iz smeri garažne hiše, oziroma ob stavbi patologije. Test se opravi po predhodnem plačilu. Organizacija dela sodi pod okrilje Urgentnega centra. Odpiralni čas za samoplačniško testiranje je 8.00–18.00, cena samoplačniškega testa pa znaša 9,50 evra. Za cepljenje proti covid-19 tudi v cepilnem centru UKC Maribor pogoj PCT ni potreben.

 

  • V Splošni bolnišnici Murska Sobota PCT pogoj preverjajo zaposleni na vstopnih točkah v bolnišnici. Pacienti, ki ob vstopu v bolnišnico ne izpolnjujejo PCT pogoja se lahko testirajo v bolnišnici. Po opravljanjem testiranju in negativnem rezultatu testa lahko storitev v bolnišnici nemoteno opravijo. Cena testiranja znaša 9,50 evra. Pacienti prejmejo pisni izvid s QR kodo. Testiranje izvajajo vsak delovni dan med 7. in 14. uro. Cepljenja v Splošni bolnišnici ne izvajajo, razen za zaposlene in kronične bolnike. Cepljenje pa je omogočeno v vseh pomurskih zdravstvenih domovih – Zdravstveni dom Lendava, Zdravstveni dom Murska Sobota, Zdravstveni dom Ljutomer, Zdravstveni dom Gornja Radgona, ki so v neposredni okolici.

 

  • V Splošni bolnišnici Ptuj razlagajo, da so vsi pacienti, ki potrebujejo zdravniško pomoč, obravnavani. Omogočeno je testiranje pred bolnišnico, cena testa je 9,50 evra. Pri pacientih, pri katerih ni možno pridobiti HAG testa, ga obravnavajo v »sivi coni«. Cepljenje izvajajo tako v bolnišnici kot v zdravstvenem domu, ki je od Splošne bolnišnice oddaljen le sto metrov. Povedo tudi, da je včeraj prišlo pet bolnikov, ki niso želeli opraviti testa. Ti bolniki so bili pregledani v kontejnerju v sivi coni. En bolnik se na pregled v sivo cono ni vrnil.

Komentarji (1)

SLO (ni preverjeno)

Budale vseh budal. Da moraš priti zdrav v ukc to pa je ukrep! Budale vseh budal,...

Starejše novice