Slika je simbolična.
Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami je danes objavil rezultate mednarodne raziskave o vsebnosti drog v odpadnih vodah.

Mednarodna raziskava o uporabi prepovedanih drog SCORE 2021 temelji na analizi neprečiščene odpadne vode, s katero ugotavljajo vsebnost posameznih drog in njihovih biomarkerjev. Na osnovi teh podatkov lahko ocenijo uporabo prepovedanih drog na posameznem območju.

V mednarodno raziskavo vključenih šest slovenskih mest

V raziskavo o vsebnosti drog v odpadnih vodah je tokrat že petič vključena tudi Slovenija. In sicer, šest slovenskih mest: Ljubljana, Domžale-Kamnik, Maribor, Koper, Novo mesto in Velenje. V odpadnih vodah ugotavljajo prisotnost biomarkerjev štirih stimulativnih drog.

 Preverjali so vsebnost kokaina, ekstazija (MDMA), amfetamina in metamfetamina, dodatno pa tudi biomarkerja THC.

Največ kokaina v Kopru, ekstazija v Velenju, THC prevladuje v Ljubljani

Glede na ugotovitve raziskave je najvišja koncentracija biomarkerjev kokaina v Kopru, Ljubljana je na drugem mestu, najnižja koncentracija pa je v Mariboru.

Z izjemo Kopra so se vsa slovenska mesta s povprečnimi normaliziranimi masnimi obremenitvami uvrstila pod povprečje SCORE monitoringa.

Najvišja koncentracija biomarkerjev ekstazija in amfetamina je bila določena v Velenju.

Na območjih Domžal in Kamnika, Maribora ter Kopra pa je bil amfetamin pod mejo kvantifikacije v vseh vzorcih odpadnih vod.

Največ metamfetamina in biomarkerjev THC je bilo določenih v Ljubljani. Glede na koncentracijo THC so se sicer vsa mesta uvrstila nad povprečje, glede na metamfetamin pa globoko pod povprečje.

Glede na uporabo drog sta najbolj razširjeni THC in kokain.

Vsebnost drog v zadnjih letih narašča

V petletnem obdobju raziskave se je pokazalo, da uporaba nekaterih drog narašča, nekatere droge se manj uporabljajo, kot so se pred petimi leti, nekatere pa so stalno prisotne.

Uporaba Amfetamina, Kokaina in MDMA v Ljubljani na primer upada, razen izjemno visoke vrednosti uporabe MDMA v letu 2020. Medtem pa je uporaba metamfetamina in THC relativno konstantna.

Štiri zaporedne meritve v Mariboru in Domžalah-Kamniku kažejo porast uporabe kokaina in THC, v Domžalah in Kamniku pa je bil opažen trend upadanja uporabe amfetamina.

V treh letih je bila v Velenju opažena porast uporabe kokaina predvsem v letu 2021, so še zapisali v sporočilu.

Komentarji (6)

pohorskisvizec

Jah, se še kdo čudi....

666 (ni preverjeno)

NASA PRIHODNOST ĐANKIJI

Surfeiter (ni preverjeno)

Legalizirat in bo mir ... če je država silne milijarde evrov potrošila za navidezni problem covida, še naj za zdravljenje tega tipa zadetežev ... ostali zadeteži nam tako ali tako vodijo državo! Na vseh nivojih!

Purger (ni preverjeno)

Ja, če bi rad imel legalizirano drogo si na youtube malo poglej San Francisco, zaradi džankijev je celo mesto na udaru.
Kalifornija, Kolorado, itd, sami problemi z njimi, legalizacija čisto nič ni rešla.

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Leka (ni preverjeno)

Kakšno drogo so našli v vodi,ki jo pijejo v parlamentu ?

Leka (ni preverjeno)

Ko pogledam naše vodilne može kakšne nebuloze trosijo pred TV kamerami potem se gotovo drogirajo saj trezen ne moreš kaj takšnega izjaviti ......izjeme so psihično bolni .

Starejše novice